Anslut dig till vårt nätverk!

Lantbruk

40 miljoner euro för ny EU-forskning om resurseffektivitet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt finansiering för 14 nya forskningsprojekt för att forma en mer resurseffektiv ekonomi i Europa. Projekten, som involverar samarbete mellan över 140 partners från forskningsorganisationer och privata företag, kommer att ta itu med utmaningarna med att återvinna avfallsmaterial från tillverkade produkter och jordbrukssektorn för att förbättra miljöns kvalitet och spara pengar. Varje projekt tar upp en nyckelfråga såsom återanvändning av kasserade bildäck, återvinning av nyckelelement från batterier, framställning av gröngödsel från animaliskt avfall och generering av förnybar ren energi från mat- och växtavfall.

Medlen på 40 miljoner euro ingår i 2013 års miljöutlysning från EU:s sjunde ramprogram för forskning och teknisk utveckling (FP7) och kommer att involvera partners från 19 europeiska länder.

Smakämnen start av dessa projekt kommer att äga rum nästa tisdag och onsdag i Bryssel (5-6 november), där projektkoordinatorerna träffar EU-kommissionen för att fastställa prioriteringar och samordna det kommande arbetet.

Forskningsprojekt för resurseffektivitet

En sammanfattning av de 14 resurseffektiva forskningsprojekt som kommer att få totalt 40 miljoner euro i finansiering presenteras här.

ANAGENNISI (Innovativ återanvändning av alla däckkomponenter i betong, EU-budgetbidrag: 3.12 miljoner euro, projektkoordinator: University of Sheffield, Sheffield, Storbritannien): För närvarande slutar nästan 50 % av alla återvunna däck/komponenter fortfarande som bränsle , i låggradiga applikationer eller i deponi. Alla däckbeståndsdelar (gummi, höghållfast stålkord och tråd, höghållfast textilförstärkning) är material av hög kvalitet och förtjänar att återanvändas för sina relevanta egenskaper. Syftet med detta projekt är att utveckla innovativa lösningar för att återanvända alla däckkomponenter i högvärdiga innovativa betongapplikationer med minskad miljöpåverkan. Till exempel är konstruktion den största användaren av material med betong som det mest populära konstruktionsmaterialet. Betong är i sig spröd i kompressionen (såvida den inte är instängd på lämpligt sätt) och svag i spänning och därför är den normalt förstärkt med stålstänger eller fibrer.

APSE (Användning av miljövänliga material för ett nytt koncept av asfaltbeläggningar för en hållbar miljö, EU-budgetbidrag: 2.45 miljoner euro, projektkoordinator: Acciona Infraestructuras SA, Alcobendas, Spanien): Vägtransporter är det viktigaste transportsättet för yttransport i Europa - EU förfogar över 5.000.000 2 XNUMX km asfalterade vägar - och det är grundläggande för dess sociala och ekonomiska utveckling. Asfaltindustrin är en av de största konsumenterna av energi och råvaror, och den största bidragsgivaren till utsläppen av växthusgaser. Att utveckla nya tekniker för att integrera avfall och återvunnet material i produktionscykeln för asfaltblandningar är en lösning som förbättrar både hållbarhet och kostnadseffektivitet för asfaltbeläggningsindustrin genom att minska COXNUMX-avtrycket från dessa beläggningar och miljöpåverkan och tillhörande kostnader relaterade till avfallet. generering och bortskaffande.

Annons

COLABATS (Kobolt- och lantanidåtervinning från batterier, EU-budgetbidrag: 3.59 miljoner euro, projektkoordinator: C-Tech Innovation Limited, Chester, Storbritannien): COLABATS-projektet kommer att tillhandahålla nya industriella processer för återvinning av de kritiska metallerna kobolt och lantanider och viktiga ekonomiska metaller Nickel och Litium, från förbrukade batterier, vilket avsevärt förbättrar återvinningseffektiviteten och metallrenheten från befintliga återvinningsvägar. Dessa batterier finns i vardagliga konsumentprodukter som mobiltelefoner, bärbara mediaspelare etc. samt annan industriell utrustning och är vanliga i hybrid- och elfordon, som blir allt mer utbredda på våra vägar.

ELICiT (Environmentally Low Impact Cooling Technology, EU-budgetbidrag: 2.12 miljoner euro, projektkoordinator: Whirlpool Europe srl, Comerio, Italien): ELICiT:s verksamhet kommer att hjälpa effektiv gasfri magnetisk kylning att gå från att vara en teknik i laboratorieskala till att vara en högteknologisk volym säljbar produkt. Detta projekt fokuserar specifikt på tillämpningen av magnetisk kylteknik på den inhemska kylmarknaden. Detta är en teknik som utvecklas av små och medelstora företag men som så småningom kommer att användas av globala vitvarutillverkare. Projektet syftar till att förbättra samarbetet mellan små och medelstora företag, globala tillverkare av vitvaror, universitet och forskningscentra.

ILLUMINATE (Automatiserad sortering och återvinning av avfallslampor, EU-budgetbidrag: 1.77 miljoner euro, projektkoordinator: C-Tech Innovation Limited, Chester, Storbritannien): Konceptet med ILLUMINATE-förslaget är att utveckla automatiserade system som kan sortera effektivt glödlampor i olika klasser och ta bort främmande föremål. Detta är avgörande för en ekonomiskt lönsam process. En automatisk, förseglad sorteringsenhet kommer att skapas. Den kommer att baseras på ett sensorsystem kombinerat med självlärande bearbetningsenhet och kommer att kunna känna igen former, färger material och/eller vikt. För att råda bot på den nuvarande situationen där det finns liten eller ingen separation av kvicksilverinnehållande material från icke-kvicksilverinnehållande material från lökar vid slutet av sin livslängd, kommer ILLUMINATE-projektet att utveckla metoder och processer för två huvudområden i försörjningskedjan: insamling av avfallsströmmarna och sortering av avfallet.

ManureEcoMine (återvinning av gröngödsel från gödsel: demonstration av teknisk, ekonomisk och miljömässig hållbarhet, EU-budgetbidrag: 3.80 miljoner euro, projektkoordinator: Universiteit Gent, Gent, Belgien): Europeiska grisar och kor producerar tillsammans cirka 1.27 miljarder ton gödsel per år, en i stort sett outnyttjad resurs av organiskt kol och näringsämnen. ManureEcoMine föreslår ett integrerat tillvägagångssätt för behandling och återanvändning av djurhållningsavfall i nitratkänsliga och känsliga områden och utanför, genom att tillämpa de eko-innovativa principerna om hållbarhet, resursåtervinning och energieffektivitet. Tekniker med bevisad effektivitet inom avloppsvattenreningsområdet kommer att kombineras i flera processkonfigurationer för att demonstrera deras tekniska och miljömässiga potential i pilotskala för ko- och grisgödsel.

PILOT-ABP (Pilotanläggning för miljövänliga animaliska biprodukter, bidrag från EU:s budget: 1.79 miljoner euro, projektkoordinator: Instituto Tecnológico del Calzado y Conexas, Elda, Spanien): Animaliska biprodukter (ABP) är material av animaliskt ursprung att människor inte konsumerar och representerar en betydande del av bioavfallsströmmen. Över 20 miljoner ton kommer årligen från EU från slakterier, växter som producerar livsmedel för mänsklig konsumtion, mejerier och som döda djur från gårdar. I Europa finns det ett ökande behov av att välja lösningar som visar den bästa tillgängliga tekniken för behandling av ABP-avfall. PILOT-ABP-projektet syftar till att utveckla nya eko-innovativa tekniker kopplade till processen för animaliska biprodukter, som å ena sidan möjliggör en miljöförbättring av processen, tack vare en effektivare förbrukning av energin som används i processen och en bättre återvinning av råvaror, med en därmed sammanhängande minskning av avfallsproduktionen, och å andra sidan en ökning av mervärdet av de erhållna produkterna, vilket leder till en bättre ekonomisk lönsamhet för små och medelstora företag.

PlasCarb (Innovativ plasmabaserad omvandling av matavfall till högvärdigt grafitkol och förnybart väte, EU-budgetbidrag: 3.78 miljoner euro, projektkoordinator: Center for Process Innovation Limited, Redcar, Storbritannien): 140 miljoner ton mat- och växtavfall produceras årligen i Europa. PlasCarb har som mål att omvandla detta till en hållbar källa med betydande ekonomiskt mervärde, dvs. högvärdigt grafitkol och förnybart väte. Den stora majoriteten av väte och kol som används idag i industrin kommer från fossila petroleumkällor, varav majoriteten importeras till EU från regioner som ofta är politiskt instabila eller konkurrenskraftiga. PlasCarb kommer att sträcka sig bortom nuvarande bästa tillgängliga teknik (BAT) i valoriseringen av matavfall från anaerob nedbrytning (AD) för att generera förnybar energi.

Recycal (High Shear Processing of Recycled Aluminum Scrap for Manufacturing High Performance Aluminium Alloys, EU-budgetbidrag: 2.40 miljoner euro, projektkoordinator: TWI Limited, Cambridge, Storbritannien): Sekundärt aluminium (skrot efter konsument) som tidigare nedgraderats till gjutgods av låg kvalitet produkter, eller exporterade, kunde nu omvandlas till en låg kostnad, lågkolhaltig råvara för smidesprodukter och högkvalitativa gjutgods genom antagandet av den innovativa tekniken. Recycle kommer att överbrygga klyftan från forskning till industrialisering genom involvering av ett forskningskapabelt SME som kommer att designa och tillverka en prototyp av en liten industriell skala HSP-enhet och sedan ge rekommendationer angående förbättrad utrustningsdesign och troliga processkostnader. Andra SMF-partners kommer att hjälpa till med ekonomisk modellering, genom en livscykelanalys, som kommer att omfatta kostnaderna för processen och energibesparingarna tillsammans med koldioxidavtrycket.

REEcover (Återvinning av Rare Earth Elements från magnetiskt avfall i WEEE-återvinningsindustrin och avfall från järnmalmsindustrin, EU-budgetbidrag: 6.00 miljoner euro, Projektkoordinator: Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet NTNU, Trondheim, Norge): REEcover syftar till att förbättra Europeisk försörjning av kritiska sällsynta jordartselement och för att stärka små och medelstora företags positioner i produktions- och återvinningsvärdekedjan. Den visar och jämför lönsamheten och potentialen för dessa vägar på två olika typer av deponerat industriavfall: avfall från järnmalmsindustrin och magnetiskt avfall, som båda har potential att bli värdefulla råvaror.

ReFraSort (innovativ separeringsteknik för högklassig återvinning av eldfast avfall med hjälp av oförstörande teknik, EU-budgetbidrag: 1.75 miljoner euro, projektkoordinator: Vlaamse Instelling Voor Technologisch Onderzoek NV, Mol, Belgien): Eldfasta produkter är ett viktigt inslag i alla höga -temperaturprocesser och representerar en betydande global marknad. Återanvändning av eldfast material har stor potential att minska avfallsproduktionen och förbrukningen av primära råvaror. Syftet med ReFraSort-projektet är att säkerställa att den utvecklade tekniken anpassas till behoven hos den eldfasta tillverkande och återvinningsindustrin, och att maximera dess valoriseringspotential, kommer tydliga gränsvillkor såsom kvalitetskriterier för separation, ekonomisk genomförbarhet och miljöpåverkan att finnas. definierad. Den industriella tillämpningspotentialen kommer att bevisas genom produktion och bedömning av eldfast material med ett betydande innehåll av sekundärt råmaterial.

ResCoM (Resource Conservative Manufacturing- transforming waste into high value resurs through closed loop product systems, EU-budgetbidrag: 4.37 miljoner euro, projektkoordinator: Kungliga Tekniska Hoegskolan, Stockholm, Sverige): I en värld med växande press på resurser och miljö , EU har inget annat val än att gå för övergången till en resurseffektiv och i slutändan regenerativ cirkulär ekonomi. Huvudsyftet med ResCoM-projektet är att utveckla ett innovativt ramverk och en samarbetande mjukvaruplattform för industriell implementering av slutna tillverkningssystem. Pilotverksamheten kommer att visa hur insamling, återtillverkning och återanvändning av kasserade produkter till nya mervärdesprodukter kommer att vara kostnadseffektivt, resurseffektivt och mer hållbart än de nuvarande linjära tillverkningssystemen. För att stödja pilotverksamheten kommer ResCoM-konsortiet att utveckla en mjukvaruplattform som består av en sluten produktlivscykelhanteringsmodul kopplad med en materialinformationsmodul.

ShredderSort (Selektiv återvinning av icke-järnmetallförstörare för fordon genom kombinerad elektromagnetisk tensorspektroskopi och laserinducerad plasmaspektroskopi, EU-budgetbidrag: 3.38 miljoner euro, projektkoordinator: Lenz Instruments SL, Cornellá de Llobregat, Spanien): Varje år mer än 50 miljoner fordon når slutet av sin livslängd över hela världen. I EU ökade mängden avfall som genererades av bilindustrin med upp till 10 miljoner ton 2010, och det förväntas öka med 40 % fram till 2015. Lämplig återvinning av detta avfall har därför viktiga konsekvenser för miljön. synpunkt. Cirka 8 % av den totala vikten i bilförstöraren motsvarar icke-järnmetaller, som ofta bearbetas av Heavy Media Separation, och handsortering. Detta projekt syftar till att utveckla en ny torrsorteringsteknik för icke-järnhaltiga bilförstörare. Först kommer dokumentförstöraren att separeras i olika metaller, baserat på deras ledningsförmåga.

SIKELOR (återvinning av kiselkärnor, bidrag från EU:s budget: 1.40 miljoner euro, projektkoordinator: Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorf E, Dresden, Tyskland): Direkt omvandling av solenergi till el expanderar snabbt för att tillfredsställa efterfrågan på förnybar energi. De mest effektiva kommersiella solcellerna är baserade på kisel. Även om återanvändning av råmaterial är ett allvarligt problem för solcellsindustrin, förloras upp till 50 % av den värdefulla resursen i sågspån under wafering. För närvarande skivas majoriteten av kiselgöten i tunna skivor av LAS (lös abrasiv sågning) med användning av slurry av slipande kiselkarbidpartiklar. Det förväntas att FAS kommer att ersätta LAS nästan helt år 2020 för poly/monokristallin wafering. Avsikten med det föreslagna projektet är att återvinna FAS-förlusten i syfte att uppnå en hållbar lösning.

Ytterligare information om dessa och andra relevanta EU-miljöteknikprojekt kan vara finns här.

Om europeisk forsknings- och innovationsfinansiering

Under 2014 kommer Europeiska unionen att lansera ett nytt sjuårigt forsknings- och innovationsprogram kallat Horisont 2020. Sedan 2007 har EU redan investerat nästan 50 miljarder euro i forsknings- och innovationsprojekt för att stödja Europas ekonomiska konkurrenskraft och utvidga gränserna för mänsklig kunskap. EU:s forskningsbudget utgör cirka 12 % av de totala offentliga utgifterna för forskning i EU:s 28 medlemsländer och är främst inriktad på områden som hälsa, miljö, transport, mat och energi. Forskningspartnerskap med läkemedels-, flyg-, bil- och elektronikindustrin har också bildats för att uppmuntra privata investeringar för att stödja framtida tillväxt och skapa arbetstillfällen med hög kompetens. Horizon 2020 kommer att ha ett ännu större fokus på att omvandla utmärkta idéer till säljbara produkter, processer och tjänster.

För den senaste informationen om europeisk forskning och innovation, klicka här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend