Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Mekanism enda Upplösningen är hörnstenen i bankunion säger EESK

DELA MED SIG:

publicerade

on

ComPress_colorsC+Europeiska ekonomiska och sociala kommittén ser fram emot inrättandet av den gemensamma resolutionsmekanismen (SRM) som den ser som en milstolpe i upprättandet av bankunionen. Det kommer att göra reglerna för återhämtning och avveckling av banker konsekventa i hela EU.

EESK anser att bankunionen är nyckelåtgärden för att återställa förtroendet hos företag och allmänhet och som ett sätt att återställa Europa till tillväxt. Det skulle också bidra till att minska den fragmentering av den inre marknaden som fortfarande plågar företag över hela Europa.

Kommittén menade att hanteringen av både tillsyn och bankavveckling på samma myndighetsnivå var ett steg i rätt riktning. Den förra kommer att hanteras av den gemensamma tillsynsmekanismen och den senare – av den gemensamma resolutionsmekanismen. Förutsättningen för ett effektivt SRM är dess förmåga att mobiliseras snabbt, sade EESK.

När det gäller den gemensamma bankavvecklingsfonden, vars syfte är att säkerställa finansiell stabilitet och bankavvecklingens effektivitet, betonade EESK behovet av att skapa klarhet om fondens rättsliga grund. "Den rättsliga grunden för fonden måste klargöras så snart som möjligt och alla utmaningar som är involverade i att inrätta fonden, såsom risken för moral hazard, måste åtgärdas i förväg," sade Daniel Mareels (Employers Group, Belgien).

Enligt kommittén är det väsentligt att resolutionsfonden har tillräckliga ekonomiska resurser för att den ska vara effektiv och ändamålsenlig. Resolutionsnämndens ledamöter måste vara oberoende och demokratisk granskning av sina beslut garanteras.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend