Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Miljö: Fler medborgare efterlyser bättre naturskydd

DELA MED SIG:

publicerade

on

värdesätter_biologisk mångfaldNästan nio av tio européer anser att förlusten av biologisk mångfald – nedgången och möjlig utrotning av djurarter, flora och fauna, naturliga livsmiljöer och ekosystem i Europa – är ett problem, enligt en ny undersökning.

Environment Commissioner Janez Potočnik said: “It’s good to see that public opinion is increasingly aware of how important biodiversity is. I hope political leaders will translate this concern into tangible action to deliver what we have agreed in the EU Biodiversity Strategy.”

Nästan fyra av tio svarande (38 %) i Flash Eurobarometer-undersökningen säger att de redan gör en personlig insats för att skydda den biologiska mångfalden, en andel som har ökat något jämfört med 2007 (34 %). Åtta av tio européer (78 %) säger att de köper miljövänliga produkter, som de som är ekologiska eller närproducerade, för att hjälpa till att bekämpa förlusten av biologisk mångfald.

Enligt enkätsvaren skyddar européer den biologiska mångfalden av olika anledningar:

  • Nio av tio européer håller med (93 %), och sex av tio (62 %) håller mycket med om att det är viktigt att stoppa förlusten av biologisk mångfald eftersom vårt välbefinnande och vår livskvalitet bygger på natur och biologisk mångfald.
  • Mer än åtta av tio européer håller med (87 %) om att det är viktigt eftersom biologisk mångfald är oumbärlig för produktion av varor som mat, bränsle och mediciner.
  • Tre fjärdedelar av européerna håller med (75 %) om att det är viktigt eftersom Europa kommer att bli fattigare ekonomiskt på grund av förlusten av biologisk mångfald.

A majority of Europeans – 65 % – totally agree that the EU should increase the areas where nature is protected in Europe. Much of the EU’s efforts to protect biodiversity centre round Nature 2000, a vast network of protected areas that now covers almost 18 % of Europe’s landmass. But the survey showed an upward trend in awareness of the network, but from a low level – around three quarters of respondents (73 %) have still not heard of the network. In addition, more than seven out of ten respondents totally agree that the EU should better inform citizens about the importance of biodiversity.

Bakgrund

Biodiversity loss is an enormous challenge for the global environment, with species being lost at 100 to 1,000 times the normal rate. More than one third of species assessed are threatened with extinction and an estimated 60% of the Earth’s ecosystem services have been degraded in the past 50 years. Human activities are causing this loss, through land-use change, over-exploitation, unsustainable practices, pollution and the introduction of invasive species, which lead to habitat destruction, fragmentation and degradation and threatens the animal and plant populations that live in them. Climate change is also a factor.

Annons

I EU är omkring en av fyra arter för närvarande hotad av utrotning och 88 % av fiskbestånden är överexploaterade eller kraftigt utfiskade. Europa har en strategi för att stoppa förlusten av biologisk mångfald och ekosystemtjänster i EU till 2020. Den innehåller sex huvudmål och 20 åtgärder för att hjälpa Europa att nå sitt mål.

Smakämnen Flash Eurobarometer 379 genomfördes i EU:s dåvarande 27 medlemsländer och Kroatien mellan 26 och 28 juni 2013. Cirka 25,537 XNUMX respondenter från olika sociala och demografiska grupper intervjuades via telefon på sitt modersmål på uppdrag av Europeiska kommissionen.

För mer information, klicka här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend