Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

EU: s ekonomiska styrning förklarade

DELA MED SIG:

publicerade

on

10635506329401268106Lärdomarna från den senaste ekonomiska, finansiella och statsskuldskrisen har lett till successiva reformer av EU:s regler, bland annat infört nya övervakningssystem för budget- och ekonomisk politik och en ny budgettidsplan.

De nya reglerna (införda genom Six Pack, Two Pack och fördraget om stabilitet, samordning och styrning) har sin grund i den europeiska terminen, EU:s politiska kalender. Detta integrerade system säkerställer att det finns tydligare regler, bättre samordning av nationell politik under hela året, regelbunden uppföljning och snabbare sanktioner för brott mot reglerna. Detta hjälper medlemsländerna att uppfylla sina budget- och reformåtaganden samtidigt som den gör den ekonomiska och monetära unionen som helhet mer robust.

Följande är de viktigaste funktionerna i det nya systemet.

SAMORDNING UNDER ÅRET: EUROPEISKA SEMESTERN

Före krisen skedde budget- och ekonomisk-politisk planering i EU genom olika processer. Det fanns ingen heltäckande bild av de insatser som gjorts på nationell nivå och ingen möjlighet för medlemsländerna att diskutera en samlad strategi för EU:s ekonomi.

Samordning och vägledning

Den europeiska terminen, som infördes 2010, säkerställer att medlemsländerna diskuterar sina budgetmässiga och ekonomiska planer med sina EU-partner vid specifika tidpunkter under året. Detta gör det möjligt för dem att kommentera varandras planer och gör det möjligt för kommissionen att ge politisk vägledning i god tid innan beslut fattas på nationell nivå. Kommissionen övervakar också om medlemsländerna arbetar mot målen för jobb, utbildning, innovation, klimat och fattigdomsminskning i EU:s långsiktiga tillväxtstrategi, Europa 2020.

Annons

En tydlig tidslinje

Cykeln startar i november varje år med kommissionens årliga tillväxtundersökning (allmänna ekonomiska prioriteringar för EU), som ger medlemsländerna politisk vägledning för följande år.

Landsspecifika rekommendationer som publicerades under våren erbjuder medlemsländerna skräddarsydda råd om djupare strukturreformer, som ofta tar mer än ett år att genomföra.

Euroområdets budgetövervakning intensifieras mot slutet av året, och medlemsländerna lägger fram utkast till budgetplaner, som bedöms av kommissionen och diskuteras av euroområdets finansministrar. Kommissionen ser också över den finanspolitiska inriktningen i euroområdet som helhet.

Kommissionen övervakar genomförandet av prioriteringar och reformer flera gånger om året, med fokus på euroområdet och medlemsländer med finanspolitiska eller finansiella problem.

 • November: Den årliga tillväxtundersökningen (AGS) fastställer övergripande ekonomiska prioriteringar för EU för följande år. Alert Mechanism Report (AMR) undersöker medlemsstaterna för ekonomiska obalanser. Kommissionen offentliggör sina yttranden om utkast till budgetplaner (för alla länder i euroområdet) och ekonomiska partnerskapsprogram (för länder i euroområdet med alltför stora budgetunderskott). Budgetplanerna diskuteras också av euroområdets finansministrar.
 • December: Euroområdets medlemsländer antar slutliga årliga budgetar, med beaktande av kommissionens råd och finansministrarnas åsikter.
 • Februari/mars: Europaparlamentet och berörda EU-ministrar (för sysselsättning, ekonomi och finans samt konkurrenskraft) möts i rådet diskuterar AGS. Kommissionen offentliggör sin ekonomiska vinterprognos. Europeiska rådet antar ekonomiska prioriteringar för EU, baserat på AGS. Det är vid denna tidpunkt som kommissionen publicerar djupgående granskningar av medlemsstater med potentiella obalanser (de som identifieras i AMR).
 • April: Medlemsstaterna lämnar in sina stabilitets-/konvergensprogram (budgetplaner på medellång sikt) och sina nationella reformprogram (ekonomiska planer), som bör vara i linje med alla tidigare EU-rekommendationer. Dessa ska senast den 15 april för länder i euroområdet och senast i slutet av april för EU. Eurostat publicerar verifierade skuld- och underskottsdata från föregående år, vilket är viktigt att kontrollera om medlemsländerna uppfyller sina finanspolitiska mål.
 • Maj: Kommissionen föreslår landsspecifika rekommendationer (CSR), skräddarsydda politiska råd till medlemsstaterna baserat på de prioriteringar som identifierats i AGS och information från de planer som mottogs i april. I maj publicerar kommissionen också sin ekonomiska vårprognos.
 • Juni/juli: Europeiska rådet godkänner de företagsspecifika rekommendationerna och EU:s ministrar i rådet diskuterar dem. EU:s finansministrar antar dem slutligen i juli.
 • Oktober: Euroområdets medlemsländer lämnar in förslag till budgetplaner för följande år till kommissionen (senast den 15 oktober). Om en plan inte överensstämmer med ett medlemslands medelfristiga mål kan kommissionen begära att den omarbetas.

 

MER ANSVARSFULL BUDGETERING

Stabilitets- och tillväxtpakten upprättades samtidigt som den gemensamma valutan för att säkerställa sunda offentliga finanser. Sättet som den genomfördes före krisen hindrade dock inte uppkomsten av allvarliga finanspolitiska obalanser i vissa medlemsländer.

Det har reformerats genom Six Pack (som blev lag i december 2011) och Two Pack (som trädde i kraft i maj 2013), och förstärkt av fördraget om stabilitet, samordning och styrning (som trädde i kraft i januari 2013 i dess 25 undertecknande länder).

Bättre regler

 1. Rubrikgränser för underskott och skuld: Gränser på 3 % av BNP för underskott och 60 % av BNP för skuld är fastställda i stabilitets- och tillväxtpakten och inskrivna i fördraget. De förblir giltiga.
 2. Ett starkare fokus på skuld: De nya reglerna gör den befintliga skuldgränsen på 60 % av BNP operationell. Detta innebär att medlemsländer kan placeras i förfarandet vid alltför stora underskott om de har skuldkvoter över 60 % av BNP som inte reduceras tillräckligt (där överskottet över 60 % inte minskar med minst 5 % per år i genomsnitt över tre år).
 3. Ett nytt utgiftsriktmärke: Enligt de nya reglerna får de offentliga utgifterna inte öka snabbare än den potentiella BNP-tillväxten på medellång sikt, såvida den inte motsvaras av tillräckliga intäkter.
 4. Vikten av det underliggande budgetläget: Stabilitets- och tillväxtpakten fokuserar mer på att förbättra de offentliga finanserna i strukturella termer (med hänsyn till effekterna av en ekonomisk nedgång eller engångsåtgärder på underskottet). Medlemsstaterna sätter upp sina egna medelfristiga budgetmål, som uppdateras minst vart tredje år, med målet att förbättra sitt strukturella saldo med 0.5 % av BNP per år. Detta ger en säkerhetsmarginal mot att överskrida gränsen på 3 % underskottsunderskott, där medlemsländer, särskilt de med skulder över 60 % av BNP, uppmanas att göra mer i ekonomiska goda tider och mindre i ekonomiska dåliga tider.
 5. En finanspakt för 25 medlemsländer: Enligt fördraget om stabilitet, samordning och styrning (TSCG) måste medelfristiga budgetmål från och med januari 2014 förankras i nationell lagstiftning och det måste finnas en gräns på 0.5 % av BNP för strukturella underskott (stiger till 1 % om skuldkvoten är långt under 60 %). Detta kallas för finanspakten. Fördraget säger också att automatiska korrigeringsmekanismer bör utlösas om den strukturella underskottsgränsen (eller anpassningsvägen mot den) överträds, vilket skulle kräva att medlemsländerna i nationell lagstiftning anger hur och när de skulle åtgärda överträdelsen under loppet av framtida budgetar.
 6. Flexibilitet under en kris: Genom att fokusera på den underliggande budgetställningen på medellång sikt kan stabilitets- och tillväxtpakten vara flexibel under en kris. Om tillväxten oväntat försämras kan medlemsländer med budgetunderskott över 3 % av BNP få extra tid att korrigera dem, så länge de har gjort nödvändiga strukturella insatser. Detta var fallet 2012 för Spanien, Portugal och Grekland och 2013 för Frankrike, Nederländerna, Polen och Slovenien.

Bättre efterlevnad av reglerna

 1. Bättre förebyggande: Medlemsstaterna bedöms utifrån om de når sina medelfristiga mål. Framstegen bedöms varje april när medlemsländerna presenterar sina stabilitets-/konvergensprogram (treåriga budgetplaner, den förra för euroområdets länder, den senare för EU). Dessa offentliggörs och granskas av kommissionen och rådet inom högst tre månader. Rådet kan anta ett yttrande eller uppmana medlemsländerna att göra justeringar av planerna.
 2. Tidig varning: Om det finns en "betydande avvikelse" från det medelfristiga målet eller anpassningsvägen mot det, riktar kommissionen en varning till medlemsstaten, som ska godkännas av rådet och som kan offentliggöras. Situationen följs sedan upp under hela året och om den inte rättas till kan kommissionen föreslå en räntebärande deposition på 0.2 % av BNP (endast euroområdet), som måste godkännas av rådet. Detta kan returneras till medlemslandet om det korrigerar avvikelsen.
 3. Procedur för alltför stora underskott (EDP): Om medlemsländer bryter mot antingen underskotts- eller skuldkriterierna, placeras de i ett förfarande för alltför stora underskott, där de är föremål för extra övervakning (vanligtvis var tredje eller var sjätte månad) och får en tidsfrist för att korrigera sina underskott. Kommissionen kontrollerar efterlevnaden under hela året, baserat på regelbundna ekonomiska prognoser och uppgifter om skulder och underskott från Eurostat.
 4. Snabbare sanktioner: För euroområdets medlemsländer i förfarandet för alltför stora underskott kommer ekonomiska sanktioner in tidigare och kan gradvis skärpas. Underlåtenhet att minska underskottet kan resultera i böter på 0.2 % av BNP. Böterna kan stiga till maximalt 0.5 % om statistiska bedrägerier upptäcks och påföljder kan innefatta ett avstängning av sammanhållningsfinansieringen (även för länder utanför euroområdet). Parallellt kan de 25 medlemsländer som undertecknade TSCG bötfällas med 0.1 % av BNP för att de inte korrekt integrerat finanspakten i nationell lagstiftning.
 5. Nytt omröstningssystem: Beslut om de flesta sanktioner under förfarandet vid alltför stora underskott fattas genom omvänd kvalificerad majoritetsröstning (RQMV), vilket innebär att böter anses godkända av rådet om inte en kvalificerad majoritet av medlemsländerna upphäver dem. Detta var inte möjligt innan Six Pack trädde i kraft. Dessutom har de 25 medlemsländer som har undertecknat fördraget om stabilitet, samordning och styrning kommit överens om att replikera mekanismen för omvänd kvalificerad majoritet ännu tidigare i processen, till exempel när de beslutar om att placera en medlemsstat i förfarandet vid alltför stora underskott.

ÖKAD ÖVERVAKNING I EUROZONEN

Krisen har visat att svårigheter i ett medlemsland i euroområdet kan ha viktiga spridningseffekter i grannländerna. Därför är extra övervakning motiverad för att begränsa problem innan de blir systemiska.

Two Pack, som trädde i kraft den 30 maj 2013, introducerade en ny cykel av övervakning för euroområdet, med inlämnande av medlemsländernas utkast till budgetplaner varje oktober (förutom de som omfattas av makroekonomiska anpassningsprogram). Kommissionen avger sedan ett yttrande om dem

Detta möjliggör också en mer djupgående övervakning av länder i euroområdet med alltför stort underskott och för strängare övervakning av dem som står inför allvarligare svårigheter.

 • Medlemsstater i förfarandet vid alltför stora underskott måste lämna regelbundna lägesrapporter om hur de korrigerar sina underskott. Kommissionen kan nu begära mer information eller rekommendera ytterligare åtgärder från dem som riskerar att missa sina underskottsfrister. Medlemsländer i euroområdet med alltför stora underskott måste också lämna in ekonomiska partnerskapsprogram, som innehåller planer för detaljerade finanspolitiska strukturella reformer (till exempel på pensionssystem, beskattning eller offentlig sjukvård) som kommer att korrigera deras underskott på ett varaktigt sätt.
 • Medlemsstater som upplever ekonomiska svårigheter eller som omfattas av förebyggande biståndsprogram från den europeiska stabilitetsmekanismen sätts under "förstärkt övervakning", vilket innebär att de är föremål för regelbundna granskningsuppdrag av kommissionen och måste tillhandahålla ytterligare uppgifter om sina finansiella sektorer.
 • Program för ekonomiskt stöd: Medlemsstater vars svårigheter skulle kunna ha "betydande negativa effekter" på resten av euroområdet kan uppmanas att utarbeta fullständiga makroekonomiska anpassningsprogram. Detta beslut fattas av rådet med kvalificerad majoritet på förslag från kommissionen. Dessa program är föremål för kvartalsvisa granskningsuppdrag och strikta villkor i utbyte mot ekonomiskt stöd.
 • Övervakning efter programmet: Medlemsstaterna kommer att genomgå övervakning efter programmet så länge som 75 % av eventuellt uttaget ekonomiskt stöd återstår.

ÖVERVAKNING UTVIDAD TILL MAKROEKONOMISKA OBALANSER

Med utgångspunkt i erfarenheterna från krisen infördes genom sexpacksreformerna ett system för övervakning av den ekonomiska politiken, vilket utökade den normala övervakningen under den europeiska planeringsterminen. Detta kallas den makroekonomiska obalansproceduren och innehåller ett antal steg i följd:

 • Bättre förebyggande: Alla medlemsländer fortsätter att lämna in nationella reformprogram – detta görs nu varje år i april. Dessa publiceras av kommissionen och granskas för att säkerställa att alla planerade reformer är i linje med EU:s tillväxt- och sysselsättningsprioriteringar, inklusive Europa 2020-strategin för långsiktig tillväxt.
 • Tidig varning: Medlemsstaterna screenas för potentiella obalanser mot en resultattavla med 11 indikatorer, såväl som hjälpindikatorer och annan information, för att mäta den ekonomiska utvecklingen över tid. Varje november publicerar kommissionen resultaten i rapporten om varningsmekanismen (se MEMO / 12 / 912). Rapporten identifierar medlemsländer som kräver ytterligare analys (en djupgående granskning), men drar inga slutsatser.
 • Djupgående granskningar: Kommissionen genomför en djupgående granskning av de medlemsländer som identifieras i AMR och som potentiellt löper risk för obalanser. Den fördjupade granskningen publiceras under våren och bekräftar eller förnekar förekomsten av obalanser, och om de är överdrivna eller inte. Medlemsstaterna uppmanas att ta hänsyn till resultaten av den fördjupade översynen i sina reformplaner för följande år. Eventuell uppföljning är integrerad i de råd kommissionen ger till varje medlemsstat i de landsspecifika rekommendationerna i slutet av maj.
 • Förfarande för alltför stora obalanser: Om kommissionen drar slutsatsen att det finns alltför stora obalanser i en medlemsstat kan den rekommendera rådet att medlemsstaten utarbetar en korrigerande handlingsplan, inklusive tidsfrister för nya åtgärder. Denna rekommendation antas av rådet. Kommissionen och rådet övervakar medlemslandet under hela året för att kontrollera om policyerna i planen för korrigerande åtgärder genomförs.
 • Böter för euroområdets medlemsländer: Böter gäller endast som en sista utväg och tas ut för upprepad underlåtenhet att vidta åtgärder (inte för korrigering av själva obalanserna). Till exempel, om kommissionen upprepade gånger drar slutsatsen att ett euroområdes korrigerande handlingsplan är otillfredsställande, kan den föreslå att rådet tar ut böter på 0.1 % av BNP per år. Påföljder kan också tas ut och skärpas om medlemsländerna inte vidtar åtgärder baserat på planen (som börjar med en räntebärande deposition på 0.1 % av BNP, som kan omvandlas till böter om det upprepas att de inte följs). Sanktionerna godkänns om inte en kvalificerad majoritet av medlemsländerna häver dem.

EN RITNING FÖR FRAMTIDEN

De reformer som genomförts under de senaste tre åren saknar motstycke, men krisen har visat hur mycket det ömsesidiga beroendet mellan våra ekonomier har ökat sedan grundandet av den ekonomiska och monetära unionen. Det finns ett särskilt behov för länderna i euroområdet att arbeta närmare varandra för att fatta politiska beslut som tar hänsyn till det bredare intresset hos sina medmedlemmar i euroområdet.

Europeiska kommissionens idéer för framtiden finns i Blueprint on a Deep and Genuine Economic and Monetary Union, publicerad den 28 november 2012 (se IP / 12 / 1272). The Blueprint anger hur vi bygger vidare på den arkitektur vi har, steg för steg, under de kommande månaderna och åren.

Kommissionen har redan utvecklat sina idéer om en ram för förhandskoordinering av större strukturreformer och om ett konvergens- och konkurrenskraftsinstrument för att uppmuntra och stödja medlemsstater som genomför svåra reformer (se IP / 13 / 248). Dessa förslag kommer att utarbetas efter diskussioner vid Europeiska rådet.

Vidare information

Om den europeiska terminen.

Om förfarandet vid alltför stora underskott (inklusive pågående EDPs per land).

Om förfarandet för makroekonomiska obalanser (inklusive djupgående granskningar per land).

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend