Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Europeiska terminen 2014: Stärka återhämtningen

DELA MED SIG:

publicerade

on

__tumme_-3-2013.06.27_rundt bordDen största utmaningen som Europas ekonomi nu står inför är hur man kan upprätthålla den återhämtning som nu pågår. Detta är huvudbudskapet i årets årliga tillväxtundersökning (AGS), som antogs i dag (13 november) av kommissionen. Dess antagande startar den fjärde europeiska terminen av ekonomisk politisk samordning i en miljö där tillväxten börjar återvända och medlemsländerna gör framsteg med att korrigera de obalanser som utvecklades före krisen.

Det är därför kommissionen upprätthåller sin balanserade strategi för tillväxt och sysselsättning och sitt fokus på fem huvudprioriteringar under det kommande året:

 • Sträva efter differentierad, tillväxtvänlig finanspolitisk konsolidering.
 • Återställ bankutlåning till ekonomin.
 • Främja tillväxt och konkurrenskraft för idag och imorgon.
 • Ta itu med arbetslösheten och krisens sociala konsekvenser.
 • Modernisera offentlig förvaltning.

President Barroso sa: "Detta är en vändpunkt för EU:s ekonomi. EU:s hårda arbete börjar ge resultat och tillväxten kommer sakta tillbaka. 2014 års årliga tillväxtundersökning pekar på var vi måste vara djärvare för att ta itu med reformer som behövs för att bygga en varaktig och jobbrik återhämtning.”

AGS visar hur medlemsländerna anpassar sig till den nyligen förstärkta processen för samordning av den ekonomiska politiken under den europeiska terminen och arbetar bättre tillsammans enligt gemensamma regler.

Budgetsamordningen i euroområdet har nått en aldrig tidigare skådad nivå i år: för första gången kommer kommissionen att utvärdera euroområdets utkast till budgetplaner för 2014 innan budgetarna antas av de nationella parlamenten, och kommer att presentera en översikt över finanspolitiken i euroområdet som en hel. Resultaten av denna utvärdering kommer att publiceras den 15 november.

Årlig tillväxtundersökning: En lägesrapport

Medlemsstaterna har gjort framsteg när det gäller var och en av de fem prioriteringarna som identifierades av kommissionen 2013. Samma prioriteringar föreslås för 2014, även om olika områden har lyfts fram för att reflektera den föränderliga ekonomiska miljön i EU och internationellt:

Annons
 1. Finanspolitisk konsolidering: Betydande framsteg har gjorts och det genomsnittliga budgetunderskottet i EU har minskat med cirka hälften sedan en topp på nästan 7 % av BNP 2009. Skuldnivåerna är dock fortfarande höga och kommer att nå en topp på nästan 90 % av BNP. BNP 2014 innan den började sjunka. Tidiga åtgärder har skapat utrymme för medlemsstaterna att bromsa takten i konsolideringen och fokusera mer på att förbättra kvaliteten på de offentliga utgifterna och modernisera den offentliga förvaltningen på alla nivåer. Länder med större skattemässigt handlingsutrymme bör stimulera privata investeringar och konsumtion medan långsiktiga investeringar i utbildning, forskning och innovation, energi och klimatskydd bör skyddas från budgetnedskärningar. Skatter bör flyttas från arbete till konsumtion, egendom eller föroreningar.
 2. Återställa utlåningen: Vissa framsteg har gjorts för att reparera finanssektorn och marknadsspänningarna har lättat avsevärt sedan mitten av 2012. EU:s ansträngningar att bygga en bankunion kommer att stärka bankernas förmåga att hantera risker i framtiden. Mer behöver dock göras på kort sikt för att minska höga privata skulder (till exempel genom att införa eller förbättra företagens och personliga insolvensregimer), förbereda bankerna för nya kapitalkrav och stresstester och underlätta företagens tillgång till finansiering.
 3. Tillväxt och konkurrenskraft: En betydande ombalansering äger rum över hela Europa som ett resultat av krisen, med en övergång till mer exportledd tillväxt. Framstegen är dock otillräckliga när det gäller att öppna produkt- och tjänstemarknaderna för konkurrens, särskilt när det gäller energimarknaden och reglerade yrken. Forskningssystemen behöver också moderniseras.
 4. Arbetslöshet och social utveckling: Framsteg har gjorts av medlemsländerna för att modernisera sina arbetsmarknader och med tiden bör detta bidra till att fler människor integreras i arbetskraften. Fokus bör nu ligga på att intensifiera aktivt stöd och utbildning för arbetslösa – bland annat genom att förbättra offentliga arbetsförmedlingar och införa ungdomsgarantier – samt modernisera utbildningssystemen. Medlemsstaterna bör också övervaka lönerna så att de stödjer både konkurrenskraften och den inhemska efterfrågan, och bör se till att de sociala trygghetssystemen når de mest utsatta.
 5. Offentlig förvaltning: Flera medlemsländer strävar efter att effektivisera sin offentliga sektor, bland annat genom att förbättra samarbetet mellan olika regeringsskikt. Fokus bör ligga på att flytta offentliga tjänster online och minska byråkratin.

AGS ger också rekommendationer om hur man kan fördjupa den europeiska terminen. Nationellt ägande av landspecifika rekommendationer på EU-nivå måste stärkas så att medlemsstaterna bör involvera nationella parlament, arbetsmarknadens parter och medborgare mer i processen för att säkerställa att viktiga reformer förstås och accepteras. Euroområdets medlemsländer bör ägna mer tid åt att samordna större reformer – särskilt på arbets- och produktmarknaderna – innan de antas på nationell nivå. Och medlemsstaterna måste bättre genomföra de landsspecifika rekommendationer som de får varje vår. Kommissionen kommer att lämna synpunkter på dessa frågor inför Europeiska rådet i december.

Rapport om larmmekanism: Mot en balanserad återhämtning

2014 års Alert Mechanism Report (AMR), som lanserar nästa årscykel av förfarandet för makroekonomiska obalanser, ger en objektiv analys av medlemsstaternas ekonomier baserad på en resultattavla med indikatorer som mäter intern och extern konkurrenskraft.

I år har AMR funnit att flera medlemsländer gör framsteg när det gäller att minska sina bytesbalansunderskott och vända förluster i konkurrenskraft. AMR visar dock att ytterligare framsteg behövs för att ta itu med höga skulder och nettoinvesteringar i de mest skuldsatta ekonomierna, medan höga bytesbalansöverskott kvarstår i vissa länder, vilket antyder möjligen ineffektiva nivåer av sparande och investeringar och behovet av att stärka inhemska efterfrågan.

AMR rekommenderar en fördjupad genomgång av den ekonomiska utvecklingen i 16 medlemsländer, som har olika utmaningar och potentiella risker som kan sprida sig till resten av euroområdet och EU i stort. AMR föregriper inte resultaten av dessa granskningar, som syftar till att bedöma om det finns obalanser och om tidigare identifierade obalanser kvarstår eller håller på att avvecklas.

 1. Spanien och Slovenien visade sig uppleva alltför stora obalanser i den tidigare omgången av djupgående granskningar som publicerades i april förra året. Därför kommer de kommande djupgående översynerna att bedöma huruvida de alltför stora obalanserna kvarstår eller avvecklas, och bidraget från den politik som genomförts av dessa medlemsstater för att övervinna dessa obalanser.
 2. Frankrike, Italien och Ungern befanns i den tidigare omgången av djupgående granskningar uppleva obalanser som kräver beslutsamma politiska åtgärder. Den kommande djupgående översynen kommer att bedöma huruvida obalanserna kvarstår.
 3. För de andra medlemsstater som tidigare identifierats ha obalanser (Belgien, Bulgarien, Danmark, Malta, Nederländerna, Finland, Sverige och Storbritannien), kommer den djupgående översynen att hjälpa till att bedöma i vilken utsträckning obalanser kvarstår eller har övervunnits . På samma sätt som obalanser identifieras efter de detaljerade analyserna i de fördjupade granskningarna, bör slutsatsen att en obalans har övervunnits ske efter vederbörlig hänsyn till alla relevanta faktorer i en annan fördjupad granskning.
 4. Fördjupade granskningar kommer också att utarbetas för Tyskland och Luxemburg för att bättre granska deras externa ställningstaganden och analysera den interna utvecklingen och sluta sig till om något av dessa länder upplever obalanser.
 5. Slutligen är en djupgående granskning också berättigad för Kroatien, en ny medlem av EU, med tanke på behovet av att förstå arten och potentiella risker relaterade till den externa ställningen, handelsresultat och konkurrenskraft, såväl som intern utveckling.

Utkast till gemensam sysselsättningsrapport: Fokus på jobb och social utveckling

Utkastet till den gemensamma sysselsättningsrapporten, som är bifogad AGS, visar att det finns några uppmuntrande tecken på att arbetslösheten har slutat öka och att medlemsländerna har gjort framsteg under det senaste året när det gäller arbetsmarknadsreformer. Arbetslösheten är dock fortfarande oacceptabelt hög - särskilt ungdoms- och långtidsarbetslöshet - och enligt uppgifter som presenteras i en ny resultattavla med sysselsättnings- och sociala indikatorer som för första gången ingår i rapporten, ihållande skillnader i arbetslöshet, ungdomsarbetslöshet, hushållsinkomst, ojämlikhet och fattigdom har byggts upp i medlemsländerna, särskilt inom euroområdet.

Det är därför avgörande att fortsätta arbetet med att förbättra motståndskraften på arbetsmarknaderna. Det kommer också att vara viktigt att öka jobbskapandet i snabbväxande sektorer, bidra till att minska ojämlikheter och fattigdom över tid samtidigt som det sociala skyddet stärks och riktade sociala investeringar görs.

Rapport om integration av den inre marknaden: Få den inre marknaden att fungera bättre

I kommissionens andra årsrapport om integration av den inre marknaden presenteras en analys av läget för integrationen av den inre marknaden i områden med högst tillväxtpotential. Årets rapport konstaterar att även om framsteg har gjorts med att reformera finans-, digital- och transportsektorerna, finns det fortfarande arbete att göra för att få investeringar att flöda, skapa jobb och förbättra konsumenternas tillfredsställelse inom dessa områden. Rapporten belyser en särskild brist på framsteg när det gäller att öppna upp energimarknaderna, där 14 medlemsländer ännu inte korrekt har införlivat EU:s tredje energipaket i nationell lagstiftning - två år efter deadline. Det visar också att medlemsländerna ännu inte fullt ut har implementerat EU:s tjänstedirektiv, vilket skulle kunna öka den totala tillväxten med upp till 2.6 % av BNP under de kommande fem till tio åren.

Nästa steg

Fredagen den 15 november kommer kommissionen att anta yttranden om de utkast till budgetplaner som lagts fram av 13 medlemsstater i euroområdet (exklusive de fyra länderna som ingår i makroekonomiska stödprogram) och föreslå rådets yttranden om de ekonomiska partnerskapsprogram som lagts fram av 4 medlemsstater i euroområdet under det alltför stora underskottet Procedur. Kommissionen kommer också att ge en översikt över budgetutsikterna för euroområdet som helhet och kommer att rapportera om åtgärder som vidtagits av länder utanför euroområdet i förfarandet vid alltför stora underskott.

Den årliga tillväxtundersökningen kommer att diskuteras av nationella ministrar (i rådet) och godkännas av EU:s ledare vid deras toppmöte i mars 2014. Kommissionen ser också fram emot Europaparlamentets bidrag.

Rapporten om varningsmekanismen kommer att diskuteras av finansministrar och EU-ledare i december, som kommer att enas om huvudområdena för ytterligare samordning av ekonomisk politik och reformer. Under tiden kommer kommissionen att förbereda djupgående granskningar för de 16 länder som identifieras i rapporten om varningsmekanismen, som kommer att publiceras våren 2014.

Bakgrund

Den europeiska terminen, som infördes 2010, säkerställer att medlemsländerna diskuterar sina budgetmässiga och ekonomiska planer med sina EU-partner vid specifika tidpunkter under året. Detta gör det möjligt för dem att kommentera varandras planer och gör det möjligt för kommissionen att ge politisk vägledning i god tid innan beslut fattas på nationell nivå. Kommissionen övervakar också om medlemsländerna arbetar mot målen för sysselsättning, utbildning, innovation, klimat och fattigdomsminskning i EU:s långsiktiga tillväxtstrategi, Europa 2020.

Cykeln startar i november varje år (se bilden nedan) med kommissionens årliga tillväxtundersökning (allmänna ekonomiska prioriteringar för EU), som ger medlemsländerna politisk vägledning för följande år. Landsspecifika rekommendationer som publicerades under våren erbjuder medlemsländerna skräddarsydda råd om djupare strukturreformer, som ofta tar mer än ett år att genomföra.

Euroområdets budgetövervakning intensifieras mot slutet av året, och medlemsstaterna lägger fram utkast till budgetplaner, som bedöms av kommissionen och diskuteras av euroområdets finansministrar. Kommissionen ser också över den finanspolitiska inriktningen i euroområdet som helhet.

Kommissionen övervakar genomförandet av prioriteringar och reformer under hela året, med fokus på euroområdet och medlemsländer med finanspolitiska eller finansiella problem. För mer information se MEMO/13/979

För ytterligare information, klicka här.

Europa 2020 webbplats

MEMO / 13 / 970 Tredje varningsmekanismrapporten om makroekonomiska obalanser i medlemsstaterna

MEMO / 13 / 976 Utkast till gemensam sysselsättningsrapport – vanliga frågor

MEMO / 13 / 979 EU: s ekonomiska styrning förklarade

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend