Anslut dig till vårt nätverk!

Tullen

Kazakstans transitplan för 2020 hjälper till att koppla samman Europa och Asien

DELA MED SIG:

publicerade

on

silkesvägNyligen antog Kazakstans regering en infrastrukturutvecklingsplan som omfattar från och med nu fram till 2020. Den utvecklades delvis av Världsbanken och har tidigare godkänts av alla berörda statliga och lokala myndigheter och föreningar. Faktum är att det är landets första storskaliga plan för utveckling av transportinfrastruktur och dess integration i det globala transportsystemet.

När han presenterade dokumentet noterade transport- och kommunikationsminister Askar Zhitmagaliyev att projektet kommer att öka transiteringen med två gånger, integrera Kazakstan i det internationella transportsystemet och utveckla lokal infrastruktur som ligger utanför stadskärnorna.

I slutet av 2012 rankades Kazakstan på 86:e plats på Världsbankens Logistics Performance Index. Planerade omfattande åtgärder för att förbättra kvaliteten på transporter, samt avlägsnande av fysiska och icke-fysiska hinder, förväntas dock ge Kazakstan möjligheten att stiga till 40:e plats i detta betyg.

Programmet syftar till att utveckla alla transportsätt till 2020. Trettiotusen kilometer vägar, 8,202 302 kilometer järnväg och alla XNUMX järnvägsstationer kommer att renoveras. I programmet ingår en rad andra åtgärder som syftar till att utveckla transportinfrastrukturen.

Tillsammans med reparation och byggande av vägar fokuserar programmet starkt på utvecklingen av vägserviceinfrastruktur och persontrafik. Till 2020 är det planerat att bygga 260 vägservicecenter. Dessutom kommer nio busstationer, 45 terminaler, 155 bensinstationer och 1,048 XNUMX taxistationer för passagerare att byggas i landets provinsområden.

Annons

Dokumentet ökar också antalet busslinjer. Idag täcker reguljär busstrafik 75 procent av landsbygdsbyarna med en befolkning på över 100 personer. Under tiden är det planerat att 2020 öppna ytterligare 300 rutter, som helt kommer att täcka alla byar.

Dessutom kommer förändringar att göras inom järnvägssektorn. Linjerna Zhezkazgan – Beineu och Arkalyk – Shubarkol är under uppbyggnad. Dessutom kommer linjen mellan Zhetygen-stationen och Kazybek-stationen, som går förbi Almaty, att byggas mellan 2015-2017 genom ett offentlig-privat partnerskap inriktat på att lossa gods vid transithubben.

Sammantaget förväntas det att år 2020 kommer 81 % av de statliga järnvägarna att bedömas som "bra" och 19% som "tillfredsställande". Dessutom, i ljuset av bristen på rullande materielflotta, kommer mer än 650 järnvägsmotorer, mer än 20 000 lastbilar och 1,138 XNUMX personbilar att uppgraderas.

Nationens flygplatser kommer också att rekonstrueras, inklusive 11 av de 18 befintliga flygplatserna. Reparationerna kommer att fokuseras på landningsbanor och terminaler. År 2020 kommer dessutom 75 nya internationella flyglinjer att öppnas.

I programmet ingår vidareutveckling av vattentransportinfrastruktur. I synnerhet pågår ett projekt för att utöka kapaciteten i hamnen i Aktau genom att lägga till tre torrlastterminaler. Som ett resultat kommer hamnens genomströmningskapacitet att öka från 16.8 miljoner ton per år till 20.5 miljoner ton.

"Kazakstan, med sitt läge i korsningen av flera internationella transportkorridorer, uppfyller alla förutsättningar för att bli ett stort logistiknav som förbinder Europa och Asien", sa premiärminister Serik Akhmetov vid ett regeringsmöte. Han betonade att presidenten ägnar särskild uppmärksamhet åt utvecklingen av transiteringspotential, genomförandet av stora infrastrukturprojekt och integrationen av regionen i internationella transportkorridorer.

Kazakstan Temir Zholy (KTZ), det nationella järnvägsföretaget, med hela sitt utbud av tillgångar och kompetenser, kommer att bli den huvudsakliga multimodala logistikoperatören bakom planen. Företaget kommer också att driva Aktau Seaport, SEZ Khorgos - East Gates, landets flygplatser och inrikesterminalnät.

Integreringen av transporttillgångar i en enda struktur, enligt Zhumagaliev, kommer att ge den nödvändiga nivån av samordning och ledning, bilda integrerade multimodala tjänster och introducera ett fönster. Detta kommer att skapa gynnsamma förutsättningar för Kazakstans transitkapacitet och export. Dubai Worlds förvärv av hamn- och terminalinfrastruktur i Kazakstan kommer att ge ytterligare impulser till utvecklingen av landets transport- och logistiksystem. Kazakstan förhandlar med Swissport International och Lufthansa Consulting i frågor som rör landets flygplatser.

President för KTZ Askar Mamin rapporterade om utvecklingen av transport- och logistiksystemet. Enligt honom, för att förbättra konkurrenskraften och öka transitkapaciteten, implementerar företaget en affärsstrategi för att främja sina tjänster och förbättra dess kvalitet och effektivitet. Idag går 14 godstågslinjer mellan Asien och Europa. Som ett resultat kommer leveranstider över land från konsolideringscentra i Kina att minska till 300 procent mindre än för traditionella sjövägar.

Möjligheten att transportera varor genom Kazakstan kräver fullt utvecklad transport- och logistikinfrastruktur och dess integration i det internationella systemet. För att göra detta genomför landet investeringsprojekt för utveckling och modernisering av infrastruktur och transport- och logistiksektorn. Under 2014 kommer de nya linjerna Zhezkazgan Beineu och Arkalyk Shubarkol att tas i drift. Detta kommer att effektivisera konfigurationen av internationella transportkorridorer i öst, väst, norr och söder och kommer att minska sträckan Dostyk – Aktau med 750 kilometer.

Landets första torrlastsjöföretag någonsin kommer att etableras i slutet av året. Privata företag kommer att fullt ut modernisera landets flygplats under loppet av två år och kommer att bygga ett helt begränsat nätverk av klass A- och B-logistikcentra.

Ett nätverk av transport- och logistikkomplex, inklusive faciliteter för konsolidering och distribution av transitflöden och centra för främjande av Kazakstans export byggs också utanför landet.

Det gemensamma ekonomiska utrymmets nyckelprojekt är skapandet av ett integrerat transport- och logistikföretag. Järnvägsförvaltningen i Kazakstan, Ryssland och Vitryssland kommer att tillhandahålla integrerade tjänster baserade på principerna för "single window", som är strömlinjeformad teknik, kvalitetsstandarder och prispolitik. Tekniska parametrar för infrastrukturkorridorerna som matar huvudterminalen kommer att utvecklas senare.

Kazakstans läge ger också landet tillgång till den transkaspiska rutten. Kazakstan har idag ingen egen torrlastflotta och varor exporteras från Aldan via utländska fartyg. Det är därför KTZ vill förvärva sin egen torrlastflotta till 2020-talet, företagets  20 fartyg kommer att utgöra mer än  50 % av all sjötrafik från Aktau. Genomförandet av principen "egen last-egen hamn-egen flotta" kommer att främja effektiva transkaspiska godstransporter.

Före slutet av detta år kommer en förstudie för byggandet av transport- och logistikcentra i Kazakstan att tas fram. Transport- och logistikkomplexet förväntas driva ekonomisk tillväxt. Den totala effekten av bruttomervärdet från förbättringarna av transport- och logistiksystemet kommer att uppgå till 15 miljarder USD; den genomsnittliga effekten på BNP-tillväxten kommer att vara runt 1 procent, sa chefen för det nationella företaget KTZ.

Som en sammanfattning av diskussionen betonade premiärministern programmets betydelse och räckvidd: 5 biljoner tenge (32.4 miljarder USD)

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend