Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Lettland blir det 18:e medlemslandet att införa euron

DELA MED SIG:

publicerade

on

Lettland EuroCoinsEfter att Lettland antagit euron vid midnatt ikväll (31 december) – på 15-årsdagen av lanseringen av euron 1999 – kommer 18 medlemsländer och 333 miljoner européer att dela samma valuta. Detta är en stor bedrift för Lettland och för euroområdet som helhet. I morgon börjar letterna ta ut eurokontanter och betala sina inköp i euro. Detta har möjliggjorts tack vare grundliga förberedelser inför införandet av den gemensamma valutan.

European Commission President José Manuel Barroso said: “I am delighted to welcome Latvia as the eighteenth member of the eurozone. This is a major event, not only for Latvia, but for the eurozone itself, which remains stable, attractive and open to new members. For Latvia, it is the result of impressive efforts and the unwavering determination of the authorities and the Latvian people. Thanks to these efforts, undertaken in the aftermath of a deep economic crisis, Latvia will enter the eurozone stronger than ever, sending an encouraging message to other countries undergoing a difficult economic adjustment. On behalf of the European Commission and myself, I offer my sincere congratulations to Latvia and best wishes for the future.”

Olli Rehn, vice president of the European Commission responsible for economic and monetary affairs and the euro, said: “I want to very warmly welcome Latvia to the euro. Your efforts have paid off and your country’s strong economic recovery offers a clear message of encouragement to other European countries undergoing a difficult economic adjustment. Joining the euro marks the completion of Latvia’s journey back to the political and economic heart of our continent, and that is something for all of us to celebrate.”

Från och med imorgon kommer euron gradvis att ersätta lats som Lettlands valuta. Det kommer att finnas en dubbel cirkulationsperiod på två veckor, under vilken de två valutorna kommer att cirkulera bredvid varandra för att möjliggöra ett progressivt uttag av lettiska lats. När du tar emot en betalning i lats kommer växlingen att ges i euro.

1) Införandet av eurokontanter i den lettiska ekonomin

Affärsbanker har tagit emot eurosedlar och euromynt i förväg från den lettiska centralbanken, Lettlands centralbank, och har i sin tur levererat eurokontanter till butiker och andra företag.

Totalt 800,000 10 startpaket med euromynt med lettiska nationella sidor har varit tillgängliga för allmänheten sedan den 70,000 december. Dessutom har XNUMX XNUMX dedikerade startpaket erbjudits till återförsäljare.

Annons

Från och med den 1 januari kommer Lettlands centralbank att ändra obegränsade mängder lats till euro till den officiella omräkningskursen (1 EUR = 0.702804 LVL) under en obegränsad tidsperiod och kostnadsfritt. Kommersiella banker kommer att tillhandahålla obegränsade kontantväxlingstjänster gratis fram till 30 juni 2014 och postkontor till 31 mars 2014.

Nästan alla automater i Lettland kommer att distribuera eurosedlar inom de första 30 minuterna av den 1 januari 2014. För att underlätta processen har vissa banker utökade öppettider. Den 1 januari kommer 22 kontor till de tre största bankerna att ha öppet under eftermiddagen. Flera banker kommer att sätta in ytterligare personal för kontantverksamheten i kontoren under den dubbla cirkulationsperioden. Postkontor öppnar inte den 1 januari, men kommer mot sedvanlig praxis att göra det följande lördag (4 januari 2014).

2) Konvertering av priser

Prices have had to be displayed both in lats and euro since 1 October 2013 and this rule will apply until 30 June 2014. In order to address consumers’ concerns about price increases and abusive practices in the changeover period, a ‘Fair Euro Introducer’ campaign was launched in July 2013. It calls on businesses (e.g. retailers, financial institutions, internet shops) to commit not to misuse the changeover for their own profit, to respect the changeover rules and to provide the necessary assistance to their clients.

Compliance with the requirements for price display and conversion during the dual display period and the implementation of the Fair Euro Introducer campaign is monitored in particular by the Consumer Rights Protection Centre. It may impose fines and put the names of enterprises that do not observe the Fair Euro Introducer Memorandum on a publicly available ‘black list’.

Bakgrund

Den 5 mars i år bad Lettland formellt kommissionen att lägga fram en extraordinär konvergensrapport med målet att gå med i euron från och med den 1 januari 2014.

Den 5 juni drog kommissionen slutsatsen att Lettland uppfyller kriterierna för att anta euron (för detaljer om bedömningen se IP / 13 / 500). Den 9 juli fattade EU:s finansministrar det formella beslutet som öppnade vägen för Lettlands antagande av euron.

Thereafter, Latvia started preparing the changeover to the euro by implementing its national changeover plan, providing all the details for the organisation of the introduction of the euro and the withdrawal of the lats. This set, for instance, the timetable for supplies of euro cash to commercial banks and to retailers, the rules for cash exchanges for citizens to be applied before and after its ‘day one’ of the euro, the strategy for adapting bank accounts, electronic payments systems and ATMs to the euro etc.

Förberedelserna för övergången har kompletterats med en omfattande kommunikationskampanj från de lettiska myndigheterna. Europeiska kommissionen och Europeiska centralbanken har bidragit till dessa ansträngningar.

Mer information

President Barroso’s video message on Latvia joining the eurozone

The European Commission’s website on Latvia’s euro preparations

Latvia’s national changeover website

För mer information om euron

Video med hälsningar från stats- och regeringscheferna i EU och länderna i euroområdet

Bilder på ceremoniellt uttag av första eurosedlar och här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend