Anslut dig till vårt nätverk!

Företag

Stort europeiskt evenemang för att forma framtiden för sociala företag

DELA MED SIG:

publicerade

on

10fdc195feDen sociala ekonomin är en viktig pelare i den europeiska ekonomin och står för cirka 10 % av BNP. Mer än 11 ​​miljoner arbetare eller 4.5 % av den aktiva EU-befolkningen är sysselsatta i den sociala ekonomin. En av fyra nya företag som startas varje år är ett socialt företag, vilket ökar till var tredje i Frankrike, Finland och Belgien.

Sociala entreprenörer strävar efter att påverka samhället snarare än att bara generera vinster för ägare och aktieägare. Till exempel tillhandahåller de jobb åt missgynnade grupper, främjar deras sociala integration och ökar solidariteten i ekonomin. Men de står inför enorma utmaningar och en ojämn spelplan. Därför kommer Europeiska kommissionen, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK) och staden Strasbourg den 16 och 17 januari 2014 att stå värd för ett stort europeiskt interaktivt evenemang om socialt entreprenörskap och den sociala ekonomin. Detta tvådagarsevenemang kommer att använda ett samarbetande, deltagande tillvägagångssätt. Deltagarna kommer själva att driva de frågor som ska debatteras och identifiera vägen framåt för sektorn för socialt entreprenörskap.

Internal Market and Services Commissioner Michel Barnier said: “The great battle today is for growth and employment. I am convinced that there is no lasting economic performance without social cohesion. The social economy is part and parcel of the new growth model which we are creating, which is more inclusive and greener. By virtue of their vocation, social enterprises keep their ear to the ground and are in tune with social or environmental realities. They are innovative, they are dynamic and they create jobs. We have to do everything we can to create an ecosystem that encourages them to develop further. That is the objective of the Strasbourg conference.” European Commission Vice-President Antonio Tajani, commissioner for industry and entrepreneurship, said: “Social businesses help the EU create a highly competitive social market economy and are engines for sustainable growth. During the crisis they proved their worth by showing strong resilience. We now need them more than ever for their job creating ability.”

Employment, Social Affairs and Inclusion Commissioner László Andor said: “Social enterprises provide hundreds of successful examples how Europe can improve its business model, with more focus on improving people’s well-being and less on maximising financial gain. The social economy can create quality jobs even in difficult economic circumstances and clearly deserves EU support to grow and spread.” European Economic and Social Committee President Henri Malosse said: “Europe can no longer permit itself to miss the target. Its core business is – should be – active solidarity and strong common policies, namely in the fields of industry, energy and entrepreneurship, especially social entrepreneurship”.

Bekräftade talare inkluderar Martin Schulz, Europaparlamentets ordförande, Antonis Samaras, Greklands premiärminister och Henri Malosse, ordförande för Europeiska ekonomiska och sociala kommittén.

Three European Commissioners – Vice-president Antonio Tajani and Commissioners Michel Barnier and László Andor – will conduct live discussions with social entrepreneurs.

Deltagare inkluderar sociala entreprenörer, akademiker, beslutsfattare, finansiärer, sociala aktivister och många fler.

Annons

Målet med evenemanget är att:

  • Gör en inventering av prestationerna och genomförandet av Social Business Initiative oktober 2011 (seIP / 11 / 1238 och MEMO / 11 / 735);
  • identifiera framtida prioriteringar för åtgärder;
  • engagera intressenter i en innovativ och deltagande miljö för att forma den europeiska agendan för de kommande 3-5 åren;
  • stärka nätverk av intressenter för att stödja framväxten och uppskalningen av initiativ och bästa praxis, och;
  • skapa mer ägarskap och medvetenhet bland institutionella aktörer.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend