Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

ECB:s ordförande Draghi firar framsteg men säger att tillväxten är bräcklig

DELA MED SIG:

publicerade

on

World-Economic-Forum-2014Mario Draghi, ordförande för Europeiska centralbanken, berättade för deltagarna i det 44:e World Economic Forums årliga möte i Davos-Klosters, Schweiz att Europa är på väg mot återhämtning men regeringarna måste förbli engagerade i strukturella reformer. "Återhämtningen sker gradvis men riskerna är på nedsidan," sa Draghi.

Draghi hänvisade till blomstrande aktiemarknader och sa att återhämtningen som började med exporten nu går över till konsumtion, även om tillväxten fortfarande är bräcklig och ojämn. Vissa ekonomiska data, som förtroende och industriell produktion, har ibland varit bra och ibland inte så bra, vilket skapar en situation som liknar den i USA för ett och ett halvt år sedan, sa han. Arbetslösheten "har stabiliserats men är fortfarande mycket hög".

Han berömde Grekland, Portugal, Spanien och Italien för att de framgångsrikt genomfört vissa strukturella reformer, men sa att de inte kan slappna av i sina ansträngningar och att andra länder, inklusive de i Europas kärna, också måste göra framsteg. Han kallade utsikterna för sådana framsteg positiva "eftersom det överallt nu finns en spridd medvetenhet om behovet av reformer".

Finanspolitisk konsolidering får inte rivas upp, sa Draghi; det måste göras mer pro-tillväxt genom att sänka skatterna, skära ned de flesta statliga utgifterna och öka utgifterna för infrastruktur. I många länder måste lagstiftningen ändras för att få ner ungdomsarbetslösheten.

Draghi sa att inflationen sannolikt kommer att förbli under 2%-målet under de kommande två åren, och som svar på detta scenario har Europeiska centralbanken (ECB) redan indikerat att den kommer att hålla räntorna låga under en längre period. Eftersom inflationsförväntningarna på medellång sikt är förankrade vid 2 % bör inflationen gradvis gå mot målet, särskilt efter att perifera länder slutfört sina relativpriser.

Han bekräftade att om deflationen hotade, "skulle vi använda alla de instrument som vårt mandat tillåter" för att bekämpa den. Han sa att han inte förväntade sig deflation, men han var medveten om att riskerna kan öka om mycket låg inflation består.

Draghi sa att situationen för det europeiska banksystemet är "dramatiskt bättre" än för ett år sedan. De kommande stresstesterna kommer att ytterligare förbättra förtroendet för banksystemet genom att öka transparensen.

Annons

För framtiden sa Draghi att målet är att ha "en tillsynsmyndighet och en regulator för alla banker i Europa". Han sa att "ECB:s uppfattning är att det bör finnas en snabbare tidslinje för att bryta kopplingen mellan banker och stater" genom att skapa en europeisk fond, oberoende av nationella regeringar, för att stoppa banker i svårigheter.

Årsmötet 2014 äger rum 22-25 januari under temat, The Reshaping of the World: Konsekvenser för samhälle, politik och näringsliv. I år deltar över 2,500 100 ledare från nästan 300 länder, inklusive 1,500 offentliga personer, XNUMX XNUMX företagsledare och representanter från civilsamhället, akademin, media och konst.

Årsstämman 2014 medordförande är: Aliko Dangote, VD och verkställande direktör, Dangote Group, Nigeria; Kris Gopalakrishnan, president, Confederation of Indian Industry (CII); Vice ordförande, Infosys, Indien; Jiang Jianqing, styrelseordförande, Kinas industri- och handelsbank, Folkrepubliken Kina; Joseph Jimenez, verkställande direktör, Novartis, Schweiz; Christophe de Margerie, ordförande och verkställande direktör, Total, Frankrike; Marissa Mayer, verkställande direktör, Yahoo, USA och Judith Rodin, VD, Rockefeller Foundation, USA.

Mer information om Årsmötet 2014 finns finns här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend