Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Trojka: Europaparlamentets rapport innehåller åtgärder som föreslagits av vanliga människor

DELA MED SIG:

publicerade

on

20140214PHT36151_originalNär MEP Alejandro Cercas gav sig i kast med att skriva en rapport om trojkans inverkan i räddningsländer ville han höra direkt från de personer som drabbades. Genom EP:s LinkedIn-diskussionsgrupp bjöd den spanska medlemmen av S&D-gruppen in till bidrag, varav flera kom in i det utkast som godkändes av sysselsättningsutskottet den 13 februari. Cercas sa att dessa inkluderade förslag på åtgärder för att ta itu med hemlöshet och en uppmaning att rådfråga det civila samhället om reformer inom hälsosektorn.

Diskussionen på LinkedIn har pågått sedan december 2013 på sidan med titeln "Din tur: ge råd till parlamentet om social påverkan i räddningsländer". Cercas har inte bara fått direkt feedback från människor och lyssnat på deras personliga erfarenheter, han blev också medveten om studier om fattigdom och mänskliga rättigheter som hjälpte honom att skriva sin rapport.
De 79 kommentarerna som lades upp före omröstningen avslöjade oro för att de grundläggande rättigheterna undergrävs i räddningsländer, bristen på demokratisk legitimitet för de beslut som fattats och svårigheterna till följd av åtstramningsåtgärder, som har lett till en ökning av arbetslöshet, fattigdom, social utslagning och hemlöshet.

"Det som slog mig mest i vår Linkedin-debatt var ilskan mot Europa", sa Cercas på en presskonferens efter utskottsomröstningen. "Europaparlamentet stängdes helt utanför beslutsprocessen, men Europas medborgare tror att det var Europa som gjorde det. Många ser Europa i händerna på bankirer... Europa ses inte som något som kan hjälpa dig att reda ut problemet, utan snarare som en del av problemet.”
Rapporten som antogs av sysselsättningskommittén uppmanar medlemsstaterna och EU att införa planer för att skapa jobb och förbättra sociala skyddsstandarder i de drabbade länderna – Grekland, Irland, Portugal och Cypern – och uppmanar Europeiska kommissionen att genomföra en detaljerad studie av de sociala och ekonomiska konsekvenserna av krisen och trojkans anpassningsprogram.

Ledamöterna kommer att rösta om betänkandet under plenarmötet i mars.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend