Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Regioner måste vara ombord för sammanhållning för att komplettera EU: s ekonomiska styrning, säger CPMR

DELA MED SIG:

publicerade

on

Informell-ECOFIN-Vilnius_13092013På inbjudan av Rogier Van Der Sande, ledamot av provinsstyrelsen i Zuid-Holland, Konferensen för Europas perifera maritima regioner (CPMR) politiska byrån träffades i Leiden, Nederländerna den 14 februari.

Under debatterna, som öppnades av kungens kommissionär för Syd-Holland-provinsen Jaap Smit, framhöll CPMR-delegaterna att sammanhållning är den viktigaste europeiska investeringspolitiken och bättre kan komplettera EU:s ekonomiska styrning för att stimulera tillväxt och sysselsättning, men den territoriella dimensionen måste tas. i åtanke.

"CPMR håller inte med om att det behövs en samordnad och sund strategi för att övervaka finansiella institutioner och finanspolitik för att undvika kriser. Vi anser dock att EU:s ekonomiska styrning inte enbart kan förlita sig på en ren top-down-process. Att lämna regioner utanför processens ägarskap skulle äventyra EU:s övergripande ekonomiska styrning. Vi får inte glömma att Lissabonstrategins misslyckande berodde på att territoriella och socioekonomiska aktörer saknade en känsla av ägarskap, säger CPMR och regionfullmäktige i Skåne (SE) ordförande Annika Annerby Jansson.

"Enligt subsidiaritetsprincipen, med hänsyn till de landsspecifika rekommendationerna, kan Europeiska kommissionen endast vända sig till medlemsländer. Men man kan inte uppnå mål på nationell nivå om beslut har fattats utan att lyssna på den regionala och lokala nivån", tillade Nicholas Martyns biträdande generaldirektör för GD Regional och stadspolitik, och underströk att framtida finansiering kommer att göra det möjligt för regioner att "spela på sina styrkor". ”.

Under mötets maritima session tog delegaterna upp miljödimensionen i det maritima Europa, stärkt genom ramdirektivet för marin strategi (MSFD). Enligt CPMR måste detta nya tillvägagångssätt och det eventuella direktivet om maritim fysisk planering och integrerad kustförvaltning respektera subsidiariteten. CPMR uppmanade också medlemsländerna att bekräfta tydliga hänvisningar till blå tillväxt och maritim förnybar energi - som en axel för EU:s industripolitik - i slutsatserna från nästa Europeiska råd som ägnas åt industrier och maritima frågor.

Enligt ledamoten Gesine Meissner, tack vare dess ordförande Corine Lepage och med stöd av CPMR, var Europaparlamentets intergrupp för hav och kustområden framgångsrik och är idag en bra plattform. "Eftersom jag kommer att kandidera igen till EU-valet är jag redo att vara ordförande för denna intergrupp under nästa mandatperiod. CPMR spelade en viktig roll i samarbetet med oss ​​och vi hoppas kunna behålla goda kontakter i framtiden. Antalet intergrupper i Europaparlamentet är begränsat, så det är mycket viktigt att ta med maritima frågor ombord som öar eller havsbassänger.”

När han talade om tillgänglighet och sjötransport, presenterade José Anselmo, teamledare vid DG Move som representerar Europeiska kommissionen, det nya europeiska sammanhanget för TEN-T-korridorerna och faciliteten för ett sammanlänkat Europa, med särskilt fokus på framtidsutsikter för regionerna. "För första gången är maritima regioner grunden i TEN-T-nätverket. Det finns inte en enda korridor som inte börjar eller slutar med en hamn.” Särskilt om CPMR sa Anselmo också: "När den nya koordinatorn för motorvägar till sjöss kommer att utses i år, kommer en global färdplansstudie att lanseras och vi kommer att behöva er allas bidrag: om du vill spela en speciell roll kommer vi väldigt gärna att använda ditt nätverk.”

Annons

Under den politiska byrån deltog den grekiska ständiga representationens rådgivare för sammanhållningspolitik och strukturfonder Eleftherios Stavropoulos, som representerar det grekiska ordförandeskapet, och Norbert Van Den Hove, tillförordnad direktör för strukturfonderna, det nederländska ekonomiministeriet, i debatterna.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend