Anslut dig till vårt nätverk!

Spot

Kommentar: Kapitalmarknader och EU:s tillväxtstrategi

DELA MED SIG:

publicerade

on

 Adam Jacobs feb 2013av Adam Jacobs (avbildad), direktör, chef för marknadsreglering, AIMA

Finanskrisen 2008 sänkte banksektorns svagheter, vilket ledde till massiva statliga räddningsaktioner och beslutsamma tillsynsåtgärder från G20-länderna.

Men detta har lämnat politiska beslutsfattare i EU med ett dilemma. Hur säkerställer de att byggandet av ett mer stabilt, motståndskraftigt finansiellt system inte sker på bekostnad av ekonomisk tillväxt? Nya regler har krävt att banker ska minska mängden pengar de lånar ut, vilket i sin tur innebär att europeiska företag – särskilt regionens legion av små och medelstora företag – har mindre möjlighet att få tillgång till det kapital de behöver för att kunna investera i och växa sin verksamhet.

Detta har lett till ett ökat intresse från EU:s beslutsfattare för den roll som marknadsfinansiering – ibland kallad en del av skuggbanksystemet – kan spela när det gäller att fylla utlåningsklyftan och ge företag tillgång till det kapital som de behov av tillväxt.

I sin enklaste form bygger marknadsfinansiering på en modell där företag kan ta in kapital från investerare genom att emittera aktier och obligationer – genom att få tillgång till kapitalmarknader.

Europa är en intressant region att överväga, eftersom den kännetecknas av skillnader mellan länder när det gäller balansen mellan marknadsfinansiering och bankbaserad utlåning. Vi på AIMA, det globala hedgefondbranschens organ, var angelägna om att utforska dessa skillnader för att se om detta kunde ge bredare insikter om den globala finansiella strukturen och dess framtida utveckling. Specifikt, vad betyder skillnader i balansen mellan bankutlåning och kapitalmarknader för ekonomisk tillväxt? Erbjuder kapitalmarknaderna en finansieringskälla som har positiva spridningseffekter på ekonomin?

AIMA asked two leading German academics in this field – Christoph Kaserer, professor of finance, chairman of financial management and capital markets, TUM School of Management, Munich; and Marc Steffen Rapp, professor of finance, Accounting & Finance Group, School of Business and Economics, Philipps-Universität Marburg – to explore these questions. Their work has resulted in the publication of a new study, entitled Kapitalmarknader och ekonomisk tillväxt − Långsiktiga trender och politiska utmaningar, som lanserades i Bryssel den 20 mars.

Annons

Studiens nyckelresultat är att balansen mellan marknadsfinansiering och bankutlåning verkligen spelar roll och att överdriven tillit till banker har en kostnad i form av minskad ekonomisk tillväxt.

Viktigt är att studiens författare har satt en siffra på den ekonomiska effekten av "djupare" (större och mer likvida) kapitalmarknader. De uppskattar att växande kombinerade aktie- och obligationsmarknader i Europa med en tredjedel skulle kunna öka den långsiktiga reala tillväxten i BNP per capita med cirka 20 %, eftersom aktie- och obligationsmarknaderna förbättrar omfördelningen av kapital mellan branscher.

Som vi vet är hedgefonder viktiga leverantörer av likviditet, riskhantering och prisupptäckt på kapitalmarknaderna. Studien visar att det bredare spektrumet av kapitalförvaltare – från passiva investerare till dynamiska och aktiva investerare som hedgefonder – ytterligare kompletterar effektiviteten på kapitalmarknaderna, både när det gäller att förbättra marknadens likviditet och när det gäller att tillhandahålla kapital för potentiellt mer riskfyllda företag. investeringar.

Några av de mest slående fynden hänför sig till aktiemarknadernas och deras deltagares positiva inverkan på den ekonomiska tillväxten. Författarna säger att aktiemarknaderna är användbara finansieringskällor för långsiktiga riskfyllda investeringar. De ger bevis på att företag i bankbaserade ekonomier har mindre flexibilitet i sina finansieringsbeslut och därför följer en mer konservativ finansieringsstrategi. Detta kan leda till underinvesteringar i FoU.

Ytterligare fördelar kommer från förbättringar av bolagsstyrning som drivs av aktiemarknadsaktörer. I synnerhet kan aktiva aktieägare som hedgefonder åstadkomma positiva förändringar i förvaltningen i de företag de investerar i, tack vare sin expertis och vilja att engagera sig i ett företags ledning.

Ökad konvergens

Studien undersöker också i vilken utsträckning ekonomier i EU som traditionellt setts som bankbaserade har anammat kapitalmarknaderna de senaste åren. Det tyder på att de gamla distinktionerna mellan den bankbaserade ekonomiska strukturen i delar av Europa och den mer marknadsbaserade strukturen i Storbritannien (och USA) snabbt försvinner.

By way of illustration, average stock market capitalization in European economies with bank-based financial systems – historically known to be much lower than in economies with market-based financial systems – was 35% of GDP during the 1990s, but increased to 58% over the period 2000 to 2012. Over the same period, stock market capitalization in market-based European economies only increased from 110 to 117 percent. What this means is that, in relative terms, stock market growth was much more pronounced in bank-based European economies.

Konvergens har också varit tydlig på mikronivå. Idag tenderar europeiska företag att förlita sig mycket mer på aktiefinansiering än på 1990-talet. Och skillnaderna i kapitalstrukturer mellan olika europeiska länder har blivit mindre uttalade de senaste åren. På liknande sätt har nivån på ägarkoncentrationen i börsnoterade företag, som historiskt sett är högre i bankbaserade ekonomier, blivit mer balanserad med tiden eftersom ägandet har blivit mer spritt i företag i bankbaserade ekonomier.

Ett policyprogram för att stödja kapitalmarknaderna

Studien fortsätter med att undersöka hur beslutsfattare i EU kan bygga ett policyprogram som syftar till att stödja utvecklingen av kapitalmarknader och utnyttja deras underutnyttjade tillväxtpotential.

Det är klart att kapitalmarknaderna skulle kunna ge ett viktigt bidrag till EU:s tillväxtstrategi. Kapitalmarknaderna skulle kunna stärkas genom att förbättra kvaliteten på minoritetsaktieägarnas skyddsrättigheter, precis som de oberoende institutionella investerarnas roll skulle kunna stärkas. Studien noterar också att pensionssparanderegler och skattelagar skulle kunna utformas på ett sätt som uppmuntrar en större del av det nationella sparandet att investeras via kapitalmarknaderna, vilket också skulle hjälpa fonderade pensionssystem att försörja en åldrande befolkning. Och slutligen är det värt att överväga hur skattereglerna skulle kunna förstärka aktiemarknadernas roll.

EU:s regeringar skulle dra nytta av en välutvecklad kapitalmarknadspolitik som erkänner att en avgörande egenskap för ett stabilt finansiellt system är att ha starka kapitalmarknader med en nödvändig mångfald av nyckelaktörer. När det gäller att översätta detta till lagstiftnings- och regleringsåtgärder tror vi att följande konkreta steg kan övervägas:

  • Utveckling av en pensionsfond som kan marknadsföras över hela Europa under en harmoniserad uppsättning regler.
  • Reform av europeiska bolagsstyrningskrav i syfte att stärka aktieägarskyddet.
  • Utveckling av ett harmoniserat ramverk för långivning utanför banksektorn.
  • Utveckling av en harmoniserad och förstärkt insolvensram i hela EU.
  • Översyn av befintliga regler för värdepapperiseringar för att säkerställa att marknaden kan fungera effektivt.
  • Undvik homogenisering av finansmarknadsdeltagare som utvidgar tillsynssätt från en sektor till sektorer med radikalt olika affärsmodeller.

I slutändan tror vi att ett samordnat och ambitiöst politiskt program enligt dessa linjer kan bidra till att tillhandahålla ytterligare finansieringskällor för den reala ekonomin, samtidigt som det skapar en starkare finanssektor.

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend