Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomisk styrning

Kommissionens färdplan för att möta den europeiska ekonomins långsiktiga finansieringsbehov

DELA MED SIG:

publicerade

on

01Europeiska kommissionen har idag (27 mars) antagit ett åtgärdspaket för att stimulera nya och annorlunda sätt att låsa upp långsiktig finansiering och stödja Europas återgång till hållbar ekonomisk tillväxt. Betydande långsiktiga investeringar kommer att behövas under Europa 2020-strategin och 2030 klimat- och energipaket, inom infrastruktur, ny teknik och innovation, FoU och humankapital. Investeringsbehoven för transport-, energi- och telekominfrastrukturnätverk av EU-vikt enbart uppskattas till 1 biljon euro för perioden fram till 2020 enligt vad som identifierats av fonden för ett sammanlänkat Europa.

Den ekonomiska och finansiella krisen har påverkat finanssektorns förmåga att kanalisera medel till realekonomin, särskilt till långsiktiga investeringar. Europa har alltid förlitat sig starkt på banker som finansierar den reala ekonomin (två tredjedelar av finansieringen kommer från banker, jämfört med en tredjedel i USA). När banker minskar skuldsättningen finns det mindre finansiering tillgänglig för alla sektorer av ekonomin – till exempel mindre än en tredjedel av de nederländska och grekiska små och medelstora företagen och bara ungefär hälften av spanska och italienska små och medelstora företag fick hela kreditbeloppet de ansökte om 2013.

Det är väsentligt att agera för att återställa förutsättningarna för hållbar tillväxt och investeringar och dels innebär det att hitta nya sätt att kanalisera medel till långsiktiga investeringar. Kommissionens grönboksamråd om den långsiktiga finansieringen av den europeiska ekonomin från mars 2013 (IP / 13 / 274) initierade en bred debatt och ledde till svar från alla delar av ekonomin. Åtgärdspaketet som antogs i dag inkluderar ett meddelande om långsiktig finansiering av ekonomin, ett lagförslag till nya regler för tjänstepensionsfonder och ett meddelande om crowdfunding. Meddelandet om långfristig finansiering bygger på svaren på samrådet och på debatten i internationella forum som G20 och OECD. Den identifierar specifika åtgärder som EU kan vidta för att främja långsiktig finansiering.

Michel Barnier, kommissionsledamot för den inre marknaden och tjänster, sa: "Vi har varit ambitiösa i vår agenda för finansiell reglering, med positiva resultat för finansiell stabilitet och förtroende. När den ekonomiska återhämtningen tar fart måste vi vara lika ambitiösa i vårt stöd för tillväxt. Europa har stora långsiktiga finansieringsbehov för att finansiera hållbar tillväxt – den typ av tillväxt som ökar konkurrenskraften och skapar jobb på ett smart, hållbart och inkluderande sätt. Vårt finansiella system måste återfå och öka sin förmåga att finansiera realekonomin. Detta inkluderar även banker som institutionella investerare som försäkringsbolag och pensionsfonder. Men vi måste också diversifiera finansieringskällorna i Europa och förbättra tillgången till finansiering för små och medelstora företag som är ryggraden i den europeiska ekonomin. Jag är övertygad om att den uppsättning åtgärder som presenteras i dag kommer att bidra till att förbättra de europeiska kapitalmarknadernas förmåga att kanalisera medel till våra långsiktiga behov."

När det gäller tjänstepensionsinstitutioner tillade kommissionsledamot Barner: "Alla europeiska samhällen står inför en kombinerad utmaning av pensionsförsörjning mot bakgrund av en åldrande befolkning och att investera långsiktigt för att skapa tillväxt. Tjänstepensionsfonder befinner sig i knuten mellan dessa två utmaningar. De har över 2.5 biljoner euro av tillgångar under förvaltning med en långsiktig horisont, och 75 miljoner européer är till stor del beroende av dem för sin ålderspension. Dagens lagförslag kommer att förbättra styrningen och insynen i sådana fonder i Europa, vilket förbättrar den finansiella stabiliteten samt att främja gränsöverskridande verksamhet, för att vidareutveckla tjänstepensionsfonder som en viktig långsiktig investerare.”

Vice ordförande för ekonomiska och monetära frågor och euron Olli Rehn sa: "Vi måste bättre använda offentliga medel för att maximera effekten av produktiva investeringar på tillväxt och skapande av jobb. Detta innebär att skapa synergier och underlätta tillgången till finansiering för förnyelse av central infrastruktur. Nationella budgetar och EU:s budgetar, såväl som reklambanker och exportkreditinstitut, har alla en roll att spela. För att hjälpa små och medelstora företag att få de resurser de behöver för att investera och expandera, måste vi främja högkvalitativ värdepapperisering för att underlätta deras tillgång till kapitalmarknadsfinansiering."

Vice VD för industri och entreprenörskap Antonio Tajani tillade: "De ambitiösa initiativ som presenteras idag kommer att bidra till att göra det finansiella systemet bättre i att kanalisera resurser mot långsiktiga investeringar, som behövs för att säkra Europas position på en hållbar tillväxtväg. Finanskrisen har påverkat finanssektorns förmåga att kanalisera medel till realekonomin. Särskilt små och medelstora företag är viktiga bidragsgivare till hållbar tillväxt, men de tycker fortfarande att det är svårt att få finansiering, särskilt i periferiekonomierna. Initiativen som presenteras idag syftar till att låsa upp ytterligare finansieringsresurser till realekonomin och har alla ett gemensamt mål: att främja den inre marknaden genom att skapa de bästa förutsättningarna för tillväxt och konkurrenskraft i Europa."

Annons

De viktigaste inslagen

Meddelandet om långfristig finansiering presenterar en uppsättning specifika åtgärder som kommissionen kommer att vidta för att förbättra den långsiktiga finansieringen av den europeiska ekonomin (MEMO / 14 / 238). Två av dessa åtgärder presenteras idag:

  • Ett förslag om ändring av reglerna för tjänstepensionsfonder (revidering av Direktiv 2003 / 41 / EG om verksamheten och tillsynen av tjänstepensionsinstitut - IORP-direktivet) för att stödja vidareutvecklingen av en viktig typ av långsiktiga investerare i EU (MEMO / 14 / 239);
  • ett meddelande om crowdfunding för att erbjuda alternativa finansieringsalternativ för små och medelstora företag (MEMO / 14 / 240).

Åtgärderna kan grupperas kring sex huvudområden:

1. Mobilisera privata källor till långsiktig finansiering: åtgärderna inkluderar att slutföra detaljerna i tillsynsramen för banker och försäkringsbolag på ett sätt som stöder långsiktiga investeringar i den reala ekonomin, mobilisera mer personligt pensionssparande och utforska sätt att främja fler gränsöverskridande sparflöden och fördelarna med ett eventuellt EU-sparkonto.

I detta sammanhang bör dagens lagförslag till nya regler om tjänstepensionsfonder (IORP 2) bidra till mer långsiktiga investeringar. Förslaget har tre huvudmål:

  • att säkerställa att pensionssystemmedlemmar är ordentligt skyddade mot risker;
  • att fullt ut skörda fördelarna med den inre marknaden för tjänstepensioner genom att undanröja hindren för gränsöverskridande tillhandahållande av tjänster.
  • att stärka tjänstepensionsfondernas förmåga att investera i finansiella tillgångar med en långsiktig ekonomisk profil och därigenom stödja finansieringen av tillväxten i den reala ekonomin.

2. Bättre användning av offentlig finansiering: främja verksamheten hos nationella säljfrämjande banker (finansiella institutioner, skapade av regeringar, som tillhandahåller finansiering i syfte att ekonomisk utveckling) och främja bättre samarbete mellan befintliga nationella exportkreditsystem (institutioner som fungerar som mellanhand mellan nationella regeringar och exportörer för att utfärda exportfinansiering). Båda dessa spelar en viktig roll för långsiktig finansiering.

3. Utveckling av europeiska kapitalmarknader: underlätta för små och medelstora företags tillgång till kapitalmarknader och till större investeringspooler genom att skapa en likvid och transparent andrahandsmarknad för företagsobligationer, återuppliva värdepapperiseringsmarknaderna med vederbörlig hänsyn till riskerna och till den differentierade karaktären hos sådana produkter. , och förbättra EU-miljön för säkerställda obligationer och privata placeringar.

4. Förbättra små och medelstora företags tillgång till finansiering: de åtgärder som anges i meddelandet om långfristig finansiering inkluderar att förbättra kreditinformationen om små och medelstora företag, återuppliva dialogen mellan banker och små och medelstora företag och utvärdera bästa praxis för att hjälpa små och medelstora företag att få tillgång till kapitalmarknader. Att öka medvetenheten och tillhandahålla information om projekt är också ett av nyckelelementen i de åtgärder som presenteras i meddelandet om crowdfunding som antogs i dag, där kommissionen föreslår att:

  • Främja branschens bästa praxis, öka medvetenheten och underlätta utvecklingen av en kvalitetsmärkning;
  • noga övervaka utvecklingen av crowdfunding-marknader och nationella rättsliga ramar, och;
  • regelbundet utvärdera om någon form av ytterligare EU-åtgärder – inklusive lagstiftningsåtgärder – är nödvändiga. Målet är att identifiera de frågor som kan behöva åtgärdas för att stödja tillväxten av crowdfunding.

5. Att locka privat finansiering till infrastruktur för att uppnå Europa 2020: öka tillgången på information om investeringsplaner för infrastruktur och förbättra kreditstatistiken för infrastrukturlån.

6. Förbättra det bredare ramverket för hållbar finansiering: förbättring av bolagsstyrningsregimen för långsiktig finansiering, till exempel när det gäller aktieägarnas engagemang (genom att se över aktieägarnas rättigheter – förslag som kommer att antas inom kort), anställdas ägande, rapportering om bolagsstyrning, och miljö-, sociala och styrningsfrågor (ESG).

För mer information, Klicka här, här. och här..

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend