Anslut dig till vårt nätverk!

Banking

Bankfacket på ett enkelt sätt: En fem minuters guide till EU:s nya regler

DELA MED SIG:

publicerade

on

20140411PHT43425_originalEn bankunion håller på att bildas av EU för att hjälpa till att hålla Europas finansiella system stabilt och förhindra att en ny kris inträffar. Det kräver att man hittar ett snabbt och effektivt sätt att hantera fallerande banker samtidigt som man ser till att skattebetalarna slipper betala för bankirernas misstag. När parlamentsledamöterna förbereder sig för att rösta den 15 april om en överenskommelse med rådet om hur man ska hantera banker som fallerar, tittar vi närmare på de inblandade frågorna. Läs vidare för en översikt över hur bankverksamheten i Europa är på väg att förändras.

De viktigaste ingredienserna för en bankunion

En effektiv bankunion kräver lagstiftning om hur man ska hantera banker som fallerar, skydda små insättare och bättre övervaka banker.

Varför stater fortsätter att rädda fallerande banker...

Eftersom banker är i hjärtat av ekonomin, drar in inlåning, sparande och finansierar investeringar, är deras hälsa av största vikt. Om de hamnar i allvarliga problem väljer regeringar vanligtvis att rädda dem med skattebetalarnas pengar, även om det innebär en kraftig ökning av den offentliga skulden, snarare än att riskera ekonomisk härdsmälta i spåren av bankkonkurser.

...och hur man förhindrar att detta händer igen

Banklagstiftningen reformeras för att förhindra länder från att använda skattebetalarnas pengar för att stötta banker som fallerar. Den 15 april röstar parlamentsledamöterna om en överenskommelse som skulle göra det möjligt för myndigheterna att snabbt ta itu med fallerande banker. För detta skulle de kunna förlita sig på en bankfinansierad fond på 55 miljarder euro snarare än att ta till skattebetalarnas pengar. Viktigast av allt kommer bankförluster att behöva bäras mestadels av aktieägare och obligationsinnehavare, vilket ger dem mer incitament att skydda skattebetalarna och kontrollera bankirernas risktagande.

Annons

Skydda människors besparingar

För att skydda människors besparingar kommer parlamentsledamöterna också att rösta den 15 april om en uppdatering av direktivet om insättningsgarantisystem, som inför nationella bankfinansierade garantier för besparingar upp till 100,000 XNUMX euro.

Insättningsgarantisystem hanteras på nationell nivå istället för på europeisk nivå.

Bättre tillsyn av banker

Parlamentet stödde redan inrättandet av en gemensam tillsynsmekanism redan i september 2013. Detta ger Europeiska centralbanken (ECB) ansvaret att övervaka euroområdets största banker. Detta kommer att hjälpa till att identifiera problem tidigare och ta hand om dem effektivt.

Andra förbättringar

EU antog också lagstiftning för att begränsa bankbonusar för att avskräcka dem från att ta överdrivna risker som skulle kunna ta ner en bank.

Bankerna måste nu också hålla tillräckligt med kapital för att klara ekonomiska svårigheter.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend