Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

EU-lagar innebär att en miljon britter kommer att ha rätt att få tillgång till grundläggande banktjänster

DELA MED SIG:

publicerade

on

europaparlamentet_och_rådets_tillbaka_kommissionens_förslag_om_medborgarnas_rätt_till_ett_grundläggande_bankkontoLabour-parlamentsledamöter kommer att rösta i morgon (16 april) för att Europeiska unionen ska skapa en rätt för EU-konsumenter att öppna och få tillgång till ett grundläggande betalkonto.

Det uppskattas att mer än 58 miljoner individer (10 %) över 18 år i hela EU inte har tillgång till ett bankkonto. Den nya lagen innebär att de kan öppna ett billigt, grundläggande konto som erbjuder dem alla nödvändiga funktioner för att sätta in och ta ut pengar, överföra pengar online och göra kortbetalningar.

Labour’s European spokesperson on economic affairs, and vice chair of the European Parliament economic and monetary affairs committee Arlene McCarthy MEP said: “This new European law will enable anyone legally residing in the EU to open a basic payment account with clear rules and comparable fees, and to easily switch to another that offers better terms.

“More than one million people in the UK don’t have access to bank accounts. Increasing numbers of people in the UK who are going through bankruptcy are being denied access to a basic bank account despite there being no legal reason why.

“If you prevent people from being able to hold a bank account you are in effect excluding them from the ability to benefit from financial products and services, deals and discounts and perhaps most importantly certain jobs which require access to a bank account.

“It creates an unnecessary social divide between those who hold bank accounts and those who don’t.”

McCarthy added: “In the UK the move towards universal benefits payments means bank accounts are going to become an increasingly important way for people on benefits or with low incomes to manage their money.

Annons

“Credit Unions are ahead of the game and are already helping people to manage their monthly payments and ensure that they have enough money at the end of the month, banks too need to be playing their part.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend