Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Dynamiskt verktyg för direkt demokrati i EU: Att lära från de två första åren av europeiska medborgarinitiativet

DELA MED SIG:

publicerade

on

RTEmagicC_2d03fd5735Ett överväldigande antal kämpar för European Citizens' Initiative (ECI) och intressenter från olika institutioner och organisationer träffades vid Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK) för att diskutera de lärdomar som dragits hittills och för att utarbeta en lista med rekommendationer för att göra detta instrument för direkt demokrati mer effektiv och användarvänlig.

ECI Day 2014, det tredje evenemanget av detta slag, anordnades av EESK i samarbete med: Regionkommittén, European Citizens Action Service, Democracy International, Initiative and Referendum Institute Europe, The ECI Campaign, EurActiv och Euronews. Stimulerande diskussioner, inspirerande tal och en positiv atmosfär präglade konferensen som försökte lyfta fram de positiva aspekterna av ECI för att säkerställa att det fortsätter att utvecklas.

Under sitt öppningstal sa EESK:s ordförande Henri Malosse: "ECI bör inte längre behandlas som en pryl från Europeiska kommissionen, utan som ett standardverktyg för den nya modellen för EU:s styrelseformer." Eftersom ECI har mobiliserat ett överväldigande antal nya oberoende EU-aktivister samtidigt som de introducerat nya ämnen för EU som ligger utanför Bryssellobbyisternas sfär, har vi äntligen möjlighet att höra européernas oro på ett mycket direkt sätt.

Som Europeiska ombudsmannen sa Emily O'Reilly: "ECI är nyckeln till att ge EU-medborgare möjlighet att ta en aktiv del i EU:s beslutsfattande." Ombudsmannen lovade att vara vaksam när det gäller hur detta verktyg används. Mer än fem miljoner européer har redan skrivit på över tjugo olika ECI med mycket intressanta debatter på nationell nivå och EU-nivå - en mycket uppmuntrande indikation på människors intresse och aktiva engagemang.

Några av de frågor som diskuteras i de tre ECI-laboratorier som organiseras av EESK inkluderar ECI-kampanjer, juridiska begränsningar och utmaningar och effekterna på politisk och institutionell nivå i EU.

Det trängande behovet av att minska hindren för insamling av signaturer, harmonisera processen mellan medlemsländerna och öka möjligheterna att påverka var bland de vanligaste frågorna som intressenter och aktivister skulle vilja se lösta. Dessutom övervägdes det allvarligt att förlänga tiden för insamling av underskrifter, liksom att drastiskt förbättra villkoren för framgångsrika ECI:er som ska beaktas i kommissionens rättsliga process för politiska beslut.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend