Anslut dig till vårt nätverk!

Lantbruk

Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA): Mat industrilobbyister som föreslås för EFSA: s styrelse

DELA MED SIG:

publicerade

on

Kommissionen-försvarar-nominering-av-industriexperter-för-EFSA-styrelse_strict_xxlRepresentanter för EU:s medlemsländer beslutade den 8 maj att nominera lobbyister för livsmedelsindustrin till styrelsen för EFSA, EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet. I en kommentar till dessa nomineringar sa José Bové, Greens/EFA MEP och vice ordförande i jordbrukskommittén: "Detta beslut, som fortfarande måste bekräftas av Europeiska unionens ministerråd, sänder ut en oroande signal om EFSA:s oberoende och objektivitet. EFSA har redan tidigare blivit utsatt för kritik för sin bristande oberoende och intressekonflikter inom både dess styrelse och dess vetenskapliga paneler, inklusive GMO-panelen. Som ett resultat av detta sköts EFSA:s ansvarsfrihet för budgeten förra året upp för första gången i alla EU-organs historia. Europeiska ombudsmannen bedömde att EFSA hade misslyckats med att hantera intressekonflikter på ett tillfredsställande sätt. – Medlemsländerna verkar inte ha förstått hur avgörande det är att EU-organet som reglerar livsmedelssäkerhet är helt fri från industriinflytande och intressekonflikter. Två år efter Diana Banatis påtvingade avgång från EFSA och hennes återkomst till International Life Sciences Institute (ILSI, världens största livsmedelsindustrilobby) där hon utsågs till en styrelsepost, har läxan fortfarande inte lärt sig. "I en tid då samma medlemsländer diskuterar möjligheten att förbättra riskbedömningen för GMO på EU-nivå, vilket faller under EFSA:s behörighet, kommer att utse två personer kopplade till livsmedelsindustrin till EFSA:s styrelse bara öka misstroendet mot GMO-bedömningar. Det är hög tid att sluta påverka lobbyverksamheten och jag uppmanar ministrarna, som kommer att ha sista ordet, att vägra dessa oacceptabla avtal med industrin. Mer än någonsin behöver vi tillförlitliga och objektiva bedömningar av de potentiella riskerna från GMO, bekämpningsmedel och livsmedelsnano. -Ingredienser."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend