Anslut dig till vårt nätverk!

Banking

European banks ‘remain fully committed to financing economy and fostering growth’

DELA MED SIG:

publicerade

on

Grekland-skuldsaneringEuropean Banking Federation (EBF) styrelse välkomnade bankunionen, men varnade för de skadliga effekterna av den föreslagna bankstrukturreformen och skatten på finansiella transaktioner.

– Banks welcome progress towards banking union, reiterate support for asset quality review.
– Board: Economic implications of banking structural reform proposal and financial transaction tax (FTT) need more careful consideration.

Styrelsen för European Banking Federation, som består av ordförandena för 32 nationella bankföreningar i länder från Europeiska unionen och European Free Trade Association, träffades i Aten idag (9 maj) för sitt 118:e möte.

Ordförande av Christian Clausen, ordförande för EBF, granskade styrelsen den pågående utvecklingen inom den europeiska banksektorn och noterade med tillfredsställelse att Europeiska unionen har gjort avsevärda framsteg mot fullbordandet av bankunionen. Tillsammans med att den europeiska banksektorn själv har bättre förutsättningar att hantera effekterna av finansiella kriser, skapar det en mer stabil finanssektor.

Skapandet av gemensamma tillsyns- och avvecklingsmekanismer för banksektorn i Europeiska unionen närmar sig sitt slutförande. Ett viktigt steg är slutförandet av den europeiska centralbankens kvalitetsgranskning av tillgångar. EBF:s styrelse upprepade att europeiska banker till fullo stöder denna ambitiösa och aldrig tidigare skådade omfattande bedömning.

“A truly European banking landscape is emerging, with a single set of rules for all banks and a single supervisor. Banking Union is a major EU achievement and will have a lasting impact, on banks as well as on the economy,” said Clausen. “As banks we are committed to making it work.”

“It is also clear that this is not the only financial reform that has been introduced. In recent years banks have been subject of several waves of new regulations, which is prompting a major business restructuring in the sector. The collective impact of these reforms however, remains unclear. There is a risk that new measures may harm the ability of banks to finance the economy. We need to develop a better understanding of their cumulative impact,” he added.

Annons

Specifikt är europeiska banker fortfarande djupt oroade över Europeiska kommissionens förslag om strukturreformer av EU:s banksektor. EBF:s styrelse ifrågasätter behovet av ett sådant förslag och uppmanar beslutsfattare att noggrant överväga de ekonomiska konsekvenserna. Strukturreformen riskerar att vara skadlig för EU:s ekonomi eftersom den kommer att påverka de investeringsbanktjänster som stödjer vår exportorienterade ekonomi.

Tillsynsreformerna ger redan tillsynsgemenskapen betydande verktyg för att förebygga och inrikta sig på överdrivet risktagande och för att säkerställa en ordnad avveckling av fallerande banker utan att använda offentliga medel eller konsekvenser för finansiell stabilitet. Dessa befogenheter och verktyg bör först implementeras och deras kumulativa effekt bedömas innan ytterligare åtgärder övervägs.

Board members expressed strong concern over the agreement by a group of member states to adopt a Financial Transaction Tax (FTT) on shares and some derivatives by year-end. This tax will impact the real economy by increasing the costs to households and corporates to finance themselves, and in spirit is contradictory to the objective of fostering growth in Europe. The board welcomes the step to conduct impact assessments at the national levels to highlight these effects more clearly. The extraterritorial impact of the FTT on non-participating member states also remains a critical concern for Europe’s banks.

Wim Mijs utsedd till EBF:s vd

Wim Mijs, vd för den holländska bankföreningen, har utsetts till ny vd för European Banking Federation. Han efterträder Guido Ravoet, som går i pension från EBF den 1 september. Utnämningen beslutades idag (9 maj) i Aten av EBF:s styrelse.

Mijs har varit VD för den holländska bankföreningen, känd som NVB, sedan 2007. I denna roll var han också ordförande för EBF:s verkställande kommitté mellan 2012 och 2014. 2011 utsågs han till ordförande för International Banking Federation i London.

“I’m honoured to represent the European banking sector during these interesting times,” he said. “The European banking sector is going through a crucial period of time with regulatory overhaul, the establishment of the Banking Union and the centralised supervision from Frankfurt. The biggest challenge for the EBF will be to restore trust in the sector as a catalyst for recovery and economic growth and also to explain the importance of banking and its role in the economy and society.”

“Wim is familiar to the EBF and its stakeholders. We have a strong trust in that he, with his experiences and skills, will contribute in a very good way to the further development of the EBF and serve its members,” said EBF President Christian Clausen. “On behalf of the EBF Board, I would like to thank Guido Ravoet for a very dedicated and appreciated contribution to the EBF organization over several years and in a challenging period of time,” he said.

Ravoet kommer att stanna kvar som generalsekreterare för Euribor-EBF, som håller på att döpas om till European Monetary Market Institute, eller EMMI.

“It was both a privilege and a challenge to defend the interests of European banks during this turbulent period of regulatory reforms in the wake of the financial crisis,” said Ravoet. “I’m looking forward to meeting a similar challenge with regards to the regulatory reforms of financial benchmarks.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend