Anslut dig till vårt nätverk!

Lantbruk

Den gemensamma jordbrukspolitiken bör ta bättre hänsyn till vattenproblem, säger EU:s revisorer

DELA MED SIG:

publicerade

on

278111-en-fodral-traktorfodral-är-ett-av-märken-tillverkad-av-cmh-tillsammans-med-neEn rapport som publicerades idag (13 maj) av Europeiska revisionsrätten (ECA) avslöjar att EU endast delvis har lyckats med att integrera vattenpolitiska mål i den gemensamma jordbrukspolitiken (CAP). Granskningen visade på brister i de två instrument som för närvarande används för att integrera vattenfrågor i den gemensamma jordbrukspolitiken (nämligen tvärvillkor och landsbygdsutveckling) och påpekade förseningar och svagheter i genomförandet av ramdirektivet för vatten.

"I Europa är jordbruket, helt naturligt, en stor användare av vatten - omkring en tredjedel av den totala vattenanvändningen, och är en källa till press på vattenresurserna, till exempel genom näringsföroreningar i vatten", säger Kevin Cardiff, ECA ledamot som är ansvarig för rapporten. "Även om det har gjorts framsteg måste kommissionen och medlemsstaterna bättre integrera vattenpolitiska frågor med den gemensamma jordbrukspolitiken för att säkerställa långsiktigt hållbar vattenanvändning."

Den gemensamma jordbrukspolitiken utgör knappt 40 % av EU:s budget (mer än 50 miljarder euro för 2014) och genom den gemensamma jordbrukspolitiken försöker EU påverka jordbruksmetoder som påverkar vatten.

EU:s revisorer undersökte om EU:s vattenpolitiska mål återspeglas korrekt och effektivt i den gemensamma jordbrukspolitiken, både på strategisk nivå och genomförandenivå. Detta innebar en analys av två instrument som används för att integrera EU:s vattenpolitiska mål i den gemensamma jordbrukspolitiken: tvärvillkor, en mekanism som kopplar vissa GJP-betalningar till specifika miljökrav, och landsbygdsutvecklingsfonden, som tillhandahåller ekonomiska incitament för åtgärder som går längre än tvingande lagstiftning för att förbättra vattenkvaliteten.

EU-revisorerna fann att tvärvillkor och finansiering av landsbygdsutveckling hittills har haft en positiv inverkan för att stödja de politiska målen för att förbättra vattenkvantitet och vattenkvalitet, men dessa instrument är begränsade i förhållande till de politiska ambitionerna för den gemensamma jordbrukspolitiken, och även mer ambitiösa mål som fastställts i GJP-förordningarna för perioden 2014–2020. Revisorerna drog också slutsatsen att det finns otillräcklig kunskap, på EU-institutionernas nivå och i medlemsländerna, om den påfrestning som utsätts för vatten från jordbruksverksamhet och hur denna påfrestning utvecklas. "Medlemsstaterna måste göra mer för att anpassa sina landsbygdsutvecklingsprogram och deras åtgärder för att skydda sina vattenresurser, och förseningar i genomförandet av ramdirektivet för vatten måste åtgärdas", tillade Cardiff, "och även om feedback som redan erhållits från kommissionen är positiv. , det finns mycket kvar att göra.”

Baserat på sina slutsatser rekommenderade revisionsrätten att:

  • Kommissionen föreslår nödvändiga ändringar av de nuvarande instrumenten (tvärvillkor och landsbygdsutveckling) eller, där så är lämpligt, nya instrument som kan uppfylla de mer ambitiösa målen när det gäller integreringen av vattenpolitiska mål i den gemensamma jordbrukspolitiken.
  • Medlemsstaterna bör ta itu med de svagheter som lyfts fram i samband med tvärvillkoren och förbättra sin användning av medel för landsbygdsutveckling för att bättre uppfylla de vattenpolitiska målen.
  • Kommissionen och medlemsstaterna måste ta itu med förseningarna i genomförandet av ramdirektivet för vatten och förbättra kvaliteten på sina planer för förvaltning av avrinningsområden genom att beskriva enskilda åtgärder och göra dem tillräckligt tydliga och konkreta på operativ nivå, och;
  • Kommissionen bör se till att den har information som åtminstone är kapabel att mäta utvecklingen av trycket på vatten från jordbruksmetoder och medlemsstaterna själva uppmanas att tillhandahålla data om vatten på ett mer lägligt, tillförlitligt och konsekvent sätt .

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend