Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

EIB stöder byggandet av Beskyd järnväg som förbinder Ukraina med EU tunnel

DELA MED SIG:

publicerade

on

BeskydEuropeiska investeringsbanken (EIB) lånar ut 55 miljoner euro för att finansiera byggandet av en ny 1.8 km dubbelspårig järnvägstunnel i Ukraina på det östliga partnerskapets regionala nätverk för att förbättra transportförbindelserna mellan landet och Europeiska unionen. 
 
EIB:s vicepresident László Baranyay, ansvarig för utlåningsverksamheten i Ukraina, sa: "EIB sänder ett starkt budskap genom att tillhandahålla ett lån till Ukraina som kommer att finansiera uppgraderingen av sammankopplingar längs en avgörande transportkorridor som är av yttersta vikt för den fortsatta fördjupning av integrationen mellan Ukraina och Europeiska unionen. Samtidigt är detta det första EIB-lånet som stödjer järnvägssektorn i Ukraina, vilket bidrar till utvecklingen av ett miljövänligt transportsätt. Detta projekt är i linje med EIB:s avsikt som tillkännagavs tidigare i år att ge utlåning i Ukraina på cirka 3 miljarder euro under de kommande tre åren (2014–2016) för att stödja utvecklingen av Ukraina och dess ekonomi och främja djupare integration med EU".
 
“The Beskyd tunnel construction is one of the main Eastern Partnership projects in field of transport in Ukraine” the EU Ambassador Jan Tombinski noted. “Until now it was a bottleneck of transport even if over half of the transit of goods between Ukraine and Central and Western Europe pass this tunnel. The Beskyd Tunnel project is also an excellent example of co-ordinated efforts of the EU, Ukraine and the international financial institutions in transport co-operation.”
 
Den nya tunneln, som ligger i Karpaterna vid Beskyd i sydvästra Ukraina, kommer att ersätta den befintliga enkelspåriga tunneln, som är den enda enkelspåriga delen av linjen på den annars dubbelspåriga elektrifierade korridoren mellan Lviv och den ungerska och slovakiska gränser.
 
Efter färdigställandet kommer den nya tunneln att lägga till betydande transportkapacitet vid en ökända flaskhals på en internationell järnvägskorridor och göra det möjligt att framgångsrikt klara den förväntade framtida efterfrågan.
 
Järnvägstunneln i Beskyd är ett prioriterat projekt beläget i det östliga partnerskapets transportnät, som godkändes den 9 oktober 2013 av transportministrarna i medlemsstaterna och länderna i det östliga partnerskapet och Europeiska kommissionen.
 
Detta projekt representerar ett bra exempel på samarbete mellan EIB och dess partnerfinansinstitut Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling (EBRD), som samfinansierar byggandet av Beskyd-tunneln med EIB och Ukraina.
 
EIB har hittills undertecknat lån i Ukraina, inklusive det nuvarande, på totalt cirka 2.1 miljarder euro för projekt inom energi-, transport- och vattensektorerna och – indirekt genom affärsbanker – verksamhet som stödjer små och medelstora företag.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend