Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

EES och Norge Grants släpper årsrapport om resultaten i mottagarländerna

DELA MED SIG:

publicerade

on

140827CoverPhoto Annual ReportDen 1 januari 2014 firade avtalet om Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) 20 år. Sedan 1994 har Island, Liechtenstein och Norge gett stöd för att minska sociala och ekonomiska skillnader inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet genom EES- och Norge-bidragen. De årlig rapport ger en översikt över några av Norges bidragsprestationer i de 16 mottagarländerna under det senaste året.

EEA och Norway Grants stöder program och projekt inom områden som är avgörande för framtida ekonomisk tillväxt och miljön, samt hjälper mottagarländerna att ta itu med frågor som är specifika för dem.

Det här året har handlat om implementering, leverans och spårning av resultat. Etthundrafemtio program är igång och mer än 1,600 XNUMX projekt har godkänts hittills.

Projektledare, bidragsmottagare och givarländers partner har rapporterat om hur projekt genomförs och börjar göra en verklig skillnad. Det finns många historier att välja mellan: från att förbättra villkoren för asylsökande i Grekland, ett förskoleprojekt som ger romska barn en bättre start i Bulgarien och hur vatten skyddas och görs mer hållbart för framtida generationer i Litauen.

Det berättade Liechtensteins utrikesminister Dr Aurelia Frick EU-Reporter: ”EES- och Norge-bidragen är resultatstyrda. Vi är nöjda med utvecklingen under det senaste året och är fast beslutna att bygga vidare på denna framgång.”

Samarbete mellan organisationer i mottagar- och givarländerna uppmuntras allmänt, vilket stärker det bilaterala samarbetet och tillför värdefull expertis.

Norges EES- och EU-minister Vidar Helgesen sa: "Det är inte bara en enkelriktad gata, vi är inte bara givare, vi är konstruktiva partners som hjälper länder att ta itu med gemensamma utmaningar och hitta gemensamma lösningar. Att främja samarbete är ett centralt mål för EES- och Norge-bidragen, över hälften av programmen har partners från minst ett av givarländerna.”

Annons

I det tematiska avsnittet finns en fördjupad titt på två viktiga områden för bidragen – klimatförändringar och anständigt arbete och social dialog. "Vi hjälper mottagarländerna att nå sina klimatförändringar och bindande mål för förnybar energi till 2020. Givarländerna har mycket expertis i att utveckla miljövänliga energikällor", säger Islands utrikesminister Gunnar Bragi Sveinsson.

EES och Norge Grants – du kan också följa på Twitter på @EEANorwayGrants, eller Facebook – EEA and Norway Grants.

EES och Norge Grants: Island, Liechtenstein och Norge tillhandahåller 1.8 miljarder euro i finansiering till 16 mottagarländer i Central- och Sydeuropa för perioden 2009–2014. Projekt kan genomföras fram till 2016. Finansieringen kanaliseras genom 150 program. Nyckelområden för stöd inkluderar miljöskydd och klimatförändringar, grön innovation, forskning och utbildning, civilsamhället, barn och hälsa, kulturarv, anständigt arbete och rättsliga och inrikes frågor.

EES Grants: 993.5 miljoner euro (Norge 95.8 %, Island 3.0 %, Liechtenstein 1.2 %)

Norge Grants: 804.6 miljoner euro, enbart finansierat av Norge.

Mottagarländer: Bulgarien, Kroatien, Cypern, Tjeckien, Estland, Grekland, Ungern, Lettland, Litauen, Malta, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien och Spanien.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend