Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

#Monaco: Fighting tax evasion – European Union and the Principality of Monaco initial new tax transparency agreement

DELA MED SIG:

publicerade

on

Monaco

EU och Monaco har idag den 22 februari paraferat ett nytt avtal om skattetransparens som markerar ytterligare ett stort steg framåt i kampen mot skatteflykt. The agreement provides that Monaco and EU member states will automatically exchange information on the financial accounts of one another’s residents from 2018. The information will start being collected from 1 January 2017. The formal signature of the new agreement is to take place before summer, as soon as the Council has authorised the Commission’s proposal.

Avtalet speglar Furstendömets politiska vilja att gå mot större skattetransparens.

Pierre Moscovici, Commissioner for Economic and Financial Affairs, Taxation and Customs, believes that: “This agreement marks the beginning of a new era between Monaco and the EU. We both aim to combat fraud for the benefit of honest taxpayers. This agreement is a step forward in achieving our aim in an efficient and fair manner”.

Jean Castellini, Minister for Finance and Economy of Monaco, said: “The initialling of this agreement constitutes a further example of the policy implemented by Monaco to combat international tax avoidance and evasion, as part of its commitment to conclude agreements which respect international standards developed by both the European Union and the OECD Global Forum, in terms of the exchange of information”.

Enligt det nya avtalet kommer medlemsländerna att få namn, adresser, skatteidentifikationsnummer och födelsedatum för sina invånare med konton i Monaco, samt viss annan finansiell information, inklusive kontosaldon. Det planerade förfarandet överensstämmer med den nya globala standarden för OECD och G20 för automatiskt informationsutbyte. Ett intensifierat informationsutbyte kommer att göra det möjligt för skattemyndigheterna att bättre tackla bedragare, samtidigt som det fungerar avskräckande för dem som frestas att dölja inkomster och tillgångar utomlands. EU undertecknade liknande avtal 2015 med Schweiz (IP / 15 / 5043), San Marino (IP / 15 / 6275), Liechtenstein (IP / 15 / 5929) och i år med Andorra (IP / 16 / 288).

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend