Anslut dig till vårt nätverk!

Digitala ekonomin

#Digital: EU: s digitala ekonomi och samhällsindex 2016 publicerade data

DELA MED SIG:

publicerade

on

Digital-SingelmarknadSmakämnen Digital ekonomi och samhälleindex (DESI) är ett onlineverktyg för att mäta EU:s medlemsstaters framsteg mot en digital ekonomi och ett digitalt samhälle. Som sådan samlar den en uppsättning relevanta indikatorer på Europas nuvarande digitala policymix.

Smakämnen DESI består av fem huvudsakliga politikområden som representerar totalt sett mer än 30 indikatorer:

 • Anslutning: hur utbrett, snabbt och prisvärt bredband är,
 • Humankapital/Digitala färdigheter: befolkningens och arbetskraftens digitala färdigheter,
 • Användning av Internet: användning av onlineaktiviteter från nyheter till banktjänster eller shopping,
 • Integration av digital teknik: hur företag integrerar viktiga digitala tekniker, såsom e-fakturor, molntjänster, e-handel, etc. och
 • Digital Public Services: såsom e-förvaltning och e-hälsa.

B

För att beräkna ett lands totalpoäng gavs varje uppsättning och delmängd av indikatorer en specifik viktning av experter från Europeiska kommissionen. Anslutningsmöjligheter och digitala färdigheter ("mänskligt kapital"), som betraktas som grunden för den digitala ekonomin och samhället, bidrar var och en med 25 % till det totala resultatet (maximalt betyg för digitala prestationer är 1). Integration av digital teknik står för 20 %, eftersom näringslivets användning av IKT är en av de viktigaste drivkrafterna för tillväxt. Slutligen bidrar onlineaktiviteter (”användning av internet”) och digitala offentliga tjänster vardera med 15 %.

DESI onlineverktyget är flexibelt och låter användare experimentera med olika viktningar för varje indikator och se hur detta påverkar den övergripande rankningen.

DESI beräknades först 2015 för två år: DESI 2015 (innehåller mestadels data från 2014) och DESI 2014 (avser mestadels data från 2013). Dagens DESI 2016 hänvisar mest till data från 2015.

En mer detaljerad översikt över data som ingår i DESI 2016 finns i bilagan.

Annons

Hur kan det hjälpa EU att förbättra sin digitala prestanda?

DESI syftar till att hjälpa EU-länder att identifiera områden som kräver prioriterade investeringar och handling, för att skapa ett verkligt Digital inre marknad - en av topprioriteringar av kommissionen. Bygger på DESI-resultaten och parallellt med europeiska terminen, i maj 2016 kommer kommissionens digitala framstegsrapport att ge en djupgående bedömning av hur EU och medlemsstaterna gör framsteg i sin digitala utveckling och kommer att rekommendera potentiella steg för att hjälpa till att förbättra nationella digitala prestanda. Under 2016, som en del av dess Digital inremarknadsstrategin, kommer kommissionen att presentera ett antal initiativ för att undanröja hinder som hindrar EU och dess medlemsstater att utnyttja digitala möjligheter på bästa sätt. De Investment Plan för Europa kan också hjälpa EU att nå sina bredbandsmål genom att stödja utbyggnaden av digital infrastruktur.

Hur rankas EU-länderna?

I år har kommissionen kombinerat poängen för varje land med tillväxttakten jämfört med EU-genomsnittet.

Detta ger en mer dynamisk överblick över deras prestanda.

C

 • Framåt: Österrike, Estland, Tyskland, Malta, Nederländerna och Portugal har fått högre poäng än EU-genomsnittet och deras poäng växte snabbare än EU under det senaste året. Det här är länder som presterar bra och som har utvecklats i en takt som gör att de kan ta ytterligare avstånd från EU-genomsnittet.
 • Släpar efter: Belgien, Danmark, Finland, Irland, Litauen, Sverige och Storbritannien ligger över EU-genomsnittet men deras poäng växte långsammare än EU under det senaste året. Dessa länder presterar bra, men deras utveckling går nu långsamt och som sådana släpar de efter i jämförelse med EU:s framsteg som helhet.
 • Ikapp: Kroatien, Italien, Lettland, Rumänien, Slovenien och Spanien är de som får lägre poäng än EU-genomsnittet men vars poäng växt snabbare än EU under det senaste året. Dessa länder utvecklas snabbare än EU som helhet och kommer därmed ikapp EU-genomsnittet.
 • På efterkälken: Bulgarien, Cypern, Tjeckien, Frankrike, Grekland, Ungern, Polen och Slovakien ligger under EU-genomsnittet och deras utveckling under det senaste året var långsammare än EU som helhet. Genom att visa en så långsam tillväxt tar de avstånd från resten av EU.

Det kan noteras att skillnaden mellan bäst presterande (Danmark: 0.68) och sämst presterande (Rumänien: 0.35) blev mindre än förra året (skillnaden är nu 0.33, medan den i DESI 2015 var 0.36).

Hur står sig EU i jämförelse med andra digitaliserade länder över hela världen?

Några preliminära resultat från International DESI (I-DESI) finns nedan. I-DESI kommer att jämföra EU med andra världsledande digitala ekonomier och samhällen. Den fullständiga datamängden kommer att finnas tillgänglig i mitten av mars 2016. I-DESI kommer att ge ett riktmärke för hur EU som helhet, såväl som enskilda medlemsstater, presterar i jämförelse med sina bästa världsomspännande konkurrenter. Preliminära resultat visar att de främsta EU-länderna (som Danmark, Sverige och Finland) också är världsledande inom digitalt.

 • Europeiska länder leder vägen när det gäller företagens antagande av digital teknik, jämfört med Japan och Sydkorea, som antingen ligger under eller runt EU-genomsnittet.
 • Danmark, Finland och Norge är världsledande när det gäller digitala offentliga tjänster.
 • Sydkorea är världsledande inom uppkoppling, följt av Japan, Danmark, Schweiz och Storbritannien.
 • När det gäller humankapital leder Sydkorea före Sverige och Finland.

Men EU som helhet måste förbättras avsevärt för att komma ikapp sina bästa presterande länder och de mest digitaliserade länderna i världen (Japan, Sydkorea och USA) som alla får högre betyg än EU-genomsnittet. 

Vilka är de viktigaste resultaten av DESI när det gäller de fem huvuddimensionerna?

1. Anslutning: Bredband är tillgängligt för alla européer och 71 % av de europeiska hemmen har tillgång till höghastighetsbredband (minst 30 Mbps). Täckningen av höghastighetsbredband har ökat med en genomsnittlig takt på 7 procentenheter per år sedan 2011. 72 % av de europeiska hemmen abonnerar på fast bredband, men bara 30 % av dessa anslutningar är höghastighetsanslutningar.

2. Humankapital/Digital kompetens: 76 % av européerna går online regelbundet (minst en gång i veckan), men framstegen i denna siffra var små jämfört med 75 % förra året. Trots detta har 45 % av européerna fortfarande inte ens grundläggande digitala färdigheter. EU har också förbättrats något i antalet utexaminerade inom naturvetenskap, teknik och matematik (STEM), med 18 sådana utexaminerade för varje 1000 personer i åldrarna 20 till 29 år 2013 (17 år 2012).

3. Användning av internet: Andelen internetanvändare som ägnar sig åt olika onlineaktiviteter, som att läsa nyheter online (68 %), använda internet för att utföra video- eller ljudsamtal (37 %) eller använda internetbank (57 %). , förblev stabil under det senaste året. Det var dock en avsevärd ökning av antalet europeiska internetanvändare som använder sociala nätverk (från 58 % till 63 %) och som handlar online (från 63 % till 65 %).

4. Integrering av digital teknik: Europeiska företag anammar i allt högre grad digital teknik, såsom affärsprogramvara för elektronisk informationsdelning (från 31 % till 34 % av företagen), eller använder sociala medier för att engagera sig med kunder och partners (från 14 % till 18 % av företagen). 7.5 % av de europeiska små och medelstora företagen säljer online över gränserna (till andra EU-medlemsländer), en ökning från 6.5 % för två år sedan. Dessa är dock fortfarande mindre än hälften av de små och medelstora företagen som säljer online.

5. Digitala offentliga tjänster: Kvaliteten på europeiska offentliga onlinetjänster förbättrades, med en ökning av antalet offentliga tjänster tillgängliga online (poängökning från 75 till 81), och i återanvändningen av användardata som redan är kända av den offentliga förvaltningen som en sätt att underlätta leveransen av onlinetjänster (poängökning från 45 till 49). Denna förbättring av utbudet av offentliga onlinetjänster kontrasteras av stagnation i andelen internetanvändare som interagerar med den offentliga förvaltningen. Under 2015 returnerade endast 32 % av internetanvändarna ifyllda formulär online till den offentliga förvaltningen (dvs. har använt offentliga tjänster online för mer än att bara få information).

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend