Anslut dig till vårt nätverk!

Företag

#VATFraud: "Dags att intensifiera ansträngningarna", säger EU-revisorerna

DELA MED SIG:

publicerade

on

pengar moms skattebedrägeri

Det nuvarande EU-systemet för att bekämpa gränsöverskridande momsbedrägerier är inte tillräckligt effektivt och hämmas av bristen på jämförbara uppgifter och indikatorer, enligt en ny rapport från Europeiska revisionsrätten. EU har ett batteri av verktyg för att bekämpa momsbedrägerier inom gemenskapen, säger revisorerna, men vissa behöver stärkas eller tillämpas mer konsekvent. För att förbättra systemet krävs åtgärder från medlemsstaterna, Europaparlamentet och Europeiska kommissionen.

Momsbedrägeri är ofta kopplat till organiserad brottslighet. Enligt Europol orsakas 40–60 miljarder euro av medlemsländernas årliga förluster av momsintäkter av organiserade brottsgrupper. Eftersom export av varor och tjänster från ett EU-medlemsland till ett annat är undantaget från moms, kan brottslingar på bedrägligt sätt undgå skatt i båda länderna. Resultatet är förlorade intäkter för de berörda länderna såväl som för EU.

Europeiska kommissionen har välkomnat revisionsrättens rapport:

”Vår granskning har hittat betydande svagheter som visar att systemet inte är tillräckligt effektivt. Dessa svagheter måste åtgärdas”, säger Neven Mates, ledamot av Europeiska revisionsrätten som ansvarar för rapporten.

Revisorerna besökte fem medlemsländer: Tyskland, Italien, Ungern, Lettland och Storbritannien.

Annons

De fann att:

• Det finns inga effektiva korskontroller mellan tull- och skatteuppgifter i de flesta av de besökta medlemsländerna

• Momsinformation delas mellan medlemsländernas skattemyndigheter, men det finns problem med uppgifternas riktighet, fullständighet och aktualitet

• Det råder brist på samarbete och överlappning av befogenheter mellan administrativa, rättsliga och brottsbekämpande myndigheter.

I ett fall, säger revisorerna, skickade ett medlemsland ett felmeddelande om ett felaktigt momsnummer mer än två år och fem månader för sent. Förutom i Italien fann de att ingen automatisk kontroll av momsnummer var tillgänglig i de elektroniska tullklareringssystemen i de besökta medlemsstaterna.

Varken Europol eller OLAF (EU-byrån för bedrägeribekämpning) kan få tillgång till uppgifter från medlemsländernas nätverk för bedrägeribekämpning eller från utbytet av momsinformation.

Befogenheten att godkänna nya rättsliga åtgärder och att genomföra dem ligger i första hand hos medlemsstaterna. Revisorerna lämnar därför rekommendationer till Europeiska kommissionen, Europaparlamentet och rådet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend