Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

#Bomull: Rättvis handel och afrikanska bönder uppmanar till brådskande åtgärder för att sätta småskaliga bomullsbönder på den globala agendan för hållbara textilier

DELA MED SIG:

publicerade

on

arctic_cotton_at_arviat__hudson_s_bay__nunavut_0Fair Trade Advocacy Office har lanserat en ståndpunkt på Cotton Forum som äger rum i Paris idag, i samarbete med Association of African Cotton Producers. I detta nya dokument uppmanar Fair Trade-rörelsen EU, G7 och västafrikanska regeringar att intensifiera sin politik för att stödja rättvisare och mer hållbara textilförsörjningskedjor, och att inte glömma små bomullsbönder.

Som en uppföljning av kollapsen av Rana Plazas plaggtillverkningscenter den 24 april 2013, har mycket allmän uppmärksamhet nyligen ägnats åt ersättning till offer och förbättring av byggnadssäkerhet, arbetsvillkor och löner i plaggstadiet av textilförsörjningen. kedjor. Tyvärr har lite allmän uppmärksamhet gått till bomullsbönderna som "odlar" våra kläder.

I Väst- och Centralafrika står de 10 miljoner bomullsbönderna inför ett orättvist handelssystem och allvarliga maktobalanser i bomullsförsörjningskedjor, ett avgörande hinder för deras försörjning. Även om den statliga kontrollen i Västafrika har minskat och bönderna deltar mer i styrningen av bomullssektorn, är småböndernas makt fortfarande svag. Flaskhalsar och grindvakter mellan lokala aktörer och marknaden utgör ett nyckelhinder för att säkerställa en inkomst för jordbrukare och levande lön för deras arbetare. Samtidigt påverkas västafrikanska bönder också negativt av orättvis handel som snedvrider subventioner i olika bomullsproducerande länder (t.ex. USA, EU, Kina) som resulterar i onormalt låga priser som betalas till västafrikanska bomullsbönder.

"Vi uppmanar EU, G7 och västafrikanska regeringar att öka handelsmöjligheterna för de 10 miljoner bomullsbönderna i Väst- och Centralafrika", säger Moussa Sabaly, ordförande för Association of African Cotton Producers (AProCA). "Utan småskaliga bönder kommer det inte att finnas mer bomull i textilförsörjningskedjorna", avslutade han.

Cotton exemplifierar kopplingarna mellan de olika nyligen antagna FN-målen för hållbar utveckling. Dessa mål är direkt relevanta för Fair Trade, ett partnerskap med flera intressenter med bästa praxis som från början har tagit upp de olika dimensionerna av hållbar utveckling.

Antagandet av EU:s, G7:s och västafrikanska regeringar av offentliga riktlinjer och initiativ mot rättvisare och mer hållbara bomullsförsörjningskedjor under de kommande åren kommer att fungera som en indikator på hur mycket politisk vilja det finns för att uppnå FN:s nya mål för hållbar utveckling.

"Rättvisemärkt-rörelsen ser fram emot att arbeta med den privata sektorn och regeringar för att göra textilförsörjningskedjor mer rättvisa och mer hållbara, särskilt för småskaliga bomullsbönder", säger Sergi Corbalán, verkställande direktör för Fair Trade Advocacy Office.

Annons

Den franska icke-statliga organisationen (NGO) Max Havelaar Frankrike och Association of African Cotton Producers (AProCa) anordnar idag Cotton Forum 2016 i Paris för att främja nya möjligheter för ekonomiska och institutionella partnerskap mellan Fair Trade bomullsbönder, textilföretag , finansiella organisationer samt västafrikanska och europeiska institutioner. Representanter från afrikanska och europeiska regeringar samt EU-kommissionen kommer att delta i en workshop, tillsammans med FTAO, för att diskutera den roll som offentliga institutioner kan ha för att stödja Fair Trade bomull.

”Bomullsbönder är det första och bortglömda steget i en lång och komplex produktionskedja som slutar i våra garderober. Ekonomiska och institutionella intressenter måste göra det möjligt för dem som odlar våra kläder att försörja sig på sitt arbete. Fairtrade är svaret på denna utmaning”, säger Dominique Royet, VD för Max Havelaar Frankrike.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend