Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

#Budget: Artemis, Eniac och Iter misslyckas 2014 urladdningsprov

DELA MED SIG:

publicerade

on

budgetTre gemensamma teknikprojekt inom den privata sektorn och EU måste göra det bättre för att motivera sin användning av EU-medel 2014 innan Europaparlamentet godkänner deras räkenskaper, sade budgetkontrollutskottets ledamöter på tisdagen. Parlamentet bör också skjuta upp beviljandet av ansvarsfrihet, det vill säga godkänna utgifterna för ministerrådet och Europeiska rådet (EU-ledarna) för samma år, rekommenderade utskottet till hela kammaren.

ARTEMIS-, ENIAC- och ITER-projekt misslyckas med urladdningstester

Tre av åtta projekt som inrättats som EU-partnerskap med privata företag ("gemensamma företag") lyckades inte övertyga ledamöterna för budgetkontroll om att de hade förvaltat EU-medel på rätt sätt. Utskottet rekommenderar att parlamentet som helhet skjuter upp beviljandet av ansvarsfrihet.

Det Stockholmsbaserade ARTEMIS-projektet och det Brysselbaserade nanoelektronikprojektet ENIAC (European Nanoelectronics Initiative Advisory Council) (nu omdöpt till Electronic Components and Systems for European Leadership - ECSEL) kritiserades för att inte leverera information som var nödvändig för att beräkna felfrekvensen. De bör tillhandahålla ytterligare dokument och information från sina respektive nationella revisionsorgan, rekommenderade parlamentsledamöterna.

Det Cadarache-baserade ITER-projektet (International Thermonuclear Experimental Reactor) kritiserades för ökande projektkostnader och förseningar. MEP:s ledamöter påpekade att rapporten om budget- och ekonomisk förvaltning saknade samstämmighet och ofta var ofullständig och att "ITER-rådet" misslyckades med att offentliggöra en ny handlingsplan.

rådet och Europeiska rådet

För sjätte året i rad rekommenderade budgetkontrollutskottet att parlamentet skulle skjuta upp beviljandet av ansvarsfrihet till ministerrådet och Europeiska rådet (stats- och regeringschefer) på grund av deras underlåtenhet att samarbeta med parlamentet genom att tillhandahålla de siffror som behövs för att göra en bedömning av utgifter.

Annons

Nästa steg

Budgetkontrollutskottet röstade på måndagen om förvaltningen av EU-medel vid 33 EU:s decentraliserade byråer, 8 gemensamma företag och 8 institutioner. Omröstningarna fortsätter torsdagen den 7 april om Europeiska kommissionens budget (den allmänna EU-budgeten), Europaparlamentet, Europeiska utvecklingsfonderna och Europeiska utrikestjänsten. Budgetkontrollutskottets rekommendationer kommer att gå till omröstning av parlamentet som helhet den 28 april. Parlamentet kommer att fatta sitt slutgiltiga beslut om de uppskjutna ansvarsfriheterna i oktober.

Bakgrund

I det årliga förfarandet för ansvarsfrihet kontrollerar parlamentet, som EU:s enda ansvarsfrihetsmyndighet, om EU-medel användes enligt reglerna. Den kan bevilja, skjuta upp eller vägra att bevilja ansvarsfrihet, vilket är det godkännandestämpel som krävs för den formella stängningen av institutionella konton.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend