Anslut dig till vårt nätverk!

Antitrust

#Android: Kommissionen anklagar Google Android av missbruk av en dominerande ställning

DELA MED SIG:

publicerade

on

160420GoogleAndroidFeaturePic2Europeiska kommissionen har anklagat Google Android för att bryta mot EU:s antitrustregler genom att införa restriktioner för Android-enhetstillverkare och mobilnätsoperatörer. Metoderna innebär att Google Sök är förinstallerat och inställt som standard eller exklusiv söktjänst på de flesta Android-enheter som säljs i Europa. För det andra verkar metoderna stänga av sätt för konkurrerande sökmotorer att komma åt marknaden, via konkurrerande mobila webbläsare och operativsystem.

The Commission’s concerns are outlined in a Statement of Objections addressed to Google and its parent company, Alphabet. Sending a Statement of Objections does not prejudge the outcome of the investigation. Google h

Commissioner Margrethe Vestager, in charge of competition policy, said: “A competitive mobile internet sector is increasingly important for consumers and businesses in Europe. Based on our investigation thus far, we believe that Google’s behaviour denies consumers a wider choice of mobile apps and services and stands in the way of innovation by other players, i strid med EU:s antitrustregler.

Smartphones och surfplattor står för mer än hälften av den globala internettrafiken och förväntas stå för ännu mer i framtiden. Cirka 80 % av smarta mobila enheter i Europa och i världen körs på Android, det mobila operativsystemet utvecklat av Google. Google licensierar sitt mobiloperativsystem Android till tredjepartstillverkare av mobila enheter.

160420BEUC citat

The Commission opened proceedings in April 2015 concerning Google’s conduct as regards the Android operating system and applications. At this stage, the Commission considers that Google is dominant in the markets for allmänna söktjänster på internet, licenserbara smarta mobiloperativsystem och appbutiker för Android-mobiloperativsystemet. Google har i allmänhet marknadsandelar på mer än 90 % på var och en av dessa marknader inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES).

In today’s statement of objections, the Commission alleges that Google has breached EU antitrust rules by:

Annons
  • kräver tillverkare att förinstallera Google Sök och Googles webbläsare Chrome och kräva att de ställer in Google-sökning som standardsökningstjänst på sina enheter, som ett villkor för att licensiera vissa Googles egna appar;
  • hindrar tillverkare från att sälja smarta mobila enheter körs påkonkurrerande operativsystem baserat på Android källkod för öppen källkod;
  • ge ekonomiska incitament till tillverkare och mobilnätoperatörer under förutsättning att de exklusivt installerar Google Search på sina enheter.

Kommissionen anser att dessa affärsmetoder kan leda till en ytterligare konsolidering av Google Söks dominerande ställning inom allmänna söktjänster på internet. Man är också oroad över att dessa metoder påverkar konkurrerande mobilwebbläsares förmåga att konkurrera med Google Chrome, och att de hindrar utvecklingen av operativsystem baserade på Androids öppna källkod och de möjligheter de skulle erbjuda för utveckling av nya appar och tjänster .

Enligt kommissionens preliminära uppfattning skadar detta beteende i slutändan konsumenterna eftersom de inte ges så breda valmöjligheter som möjligt och eftersom det hämmar innovation.

160420GoogleAndroid

The Commission’s concerns

Licensiering av Googles egna appar

The Commission’s investigation showed that it is commercially important for manufacturers of devices using the Android operating system to pre-install on those devices the Play Store, Google’s app store for Android. In its contracts with manufacturers, Google has made the licensing of the Play Store on Android devices conditional on Google Search being pre-installed and set as default search service. As a result, rival search engines are not able to become the default search service on the significant majority of devices sold in the EEA. It has also reduced the incentives of manufacturers to pre-install competing search apps, as well as the incentives of consumers to download such apps.

Similarly, in its contracts with manufacturers Google also required the pre-installation of its Chrome mobile browser in return for licensing the Play Store or Google Search. Thereby, Google has also ensured that its mobile browser is pre-installed on the significant majority of devices sold in the EEA. Browsers represent an important entry point for search queries on mobile devices. Thus, by reducing manufacturers’ incentives to pre-install competing browser apps and consumers’ incentives to download those apps, competition in both mobile browsers and general search has been adversely affected.

Antifragmentering

Android is an open-source system, meaning that it can be freely used and developed by anyone to create a modified mobile operating system (a so-called “Android fork”). However, if a manufacturer wishes to pre-install Google proprietary apps, including Google Play Store and Google Search, on any of its devices, Google requires it to enter into an “Anti-Fragmentation Agreement” that commits it not to sell devices running on Android forks.

Google’s conduct has had a direct impact on consumers, as it has denied them access to innovative smart mobile devices based on alternative, potentially superior, versions of the Android operating system. For example, the Commission has found evidence that Google’s conduct prevented manufacturers from selling smart mobile devices based on a competing Android fork which had the potential of becoming a credible alternative to the Google Android operating system. In doing so, Google has also closed off an important way for its competitors to introduce apps and services, in particular general search services, which could be pre-installed on Android forks.

Exklusivitet

Google har gett betydande ekonomiska incitament till några av de största tillverkarna av smartphones och surfplattor samt mobilnätsoperatörer under förutsättning att de exklusivt förinstallerar Google Sök på sina enheter.

Google har därmed minskat incitamenten för tillverkare och mobilnätsoperatörer att förinstallera konkurrerande söktjänster på de enheter de marknadsför. Faktum är att kommissionen har bevis för att exklusivitetsvillkoret påverkade huruvida vissa enhetstillverkare och mobilnätsoperatörer förinstallerade konkurrerande söktjänster.

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend