Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

#Spanien och #Portugal: Rådet är överens om att inte straffa alltför stora underskott

DELA MED SIG:

publicerade

on

-Europeiska kommissionen välkomnade dagens (9 augusti) rådsbeslut att inte sanktionera Spanien och Portugal för att de överskrider underskottsgränserna i tillväxt- och stabilitetspakten. Rådet har upphävt böterna för båda länderna och satt "nya trovärdiga finanspolitiska banor".

Pierre Moscovici, kommissionsledamot för ekonomiska och finansiella frågor, skatter och tullar, sa: "Dagens beslut återspeglar en intelligent tillämpning av stabilitets- och tillväxtpakten. Genom att ge Spanien och Portugal mer tid för att få ner sina offentliga underskott under 3 %, fastställer rådet en ny trovärdig finanspolitik. banor, som kommer att bidra till att stärka både deras ekonomier och euroområdet. Stabilitet och tillväxt kräver en stark beslutsamhet att få ordning på de offentliga finanserna. Jag litar på att Spanien och Portugal kommer att svara i enlighet med kommissionens och rådets kollektiva beslut."

Hade rådet hållit fast vid sitt beslut av den 12 juli skulle kommissionen vara juridiskt skyldig att föreslå böter, vars belopp skulle kunna vara upp till 0.2 % av BNP. Moscovici sa dock att ett stelbent tillvägagångssätt skulle vara "kontraproduktivt och bestraffande". Han erkände de enorma ansträngningar som gjorts av båda länderna för att nå målen. I stället uppmanar rådet Portugal att sätta stopp för sitt alltför stora underskott senast 2016, och att Spanien gör det senast 2018.

Icke desto mindre kommer kommissionen att lägga fram ett förslag till Europaparlamentet i september om att avbryta de europeiska struktur- och investeringsfonderna. Förslaget kunde av vissa, att låna kommissionärens ord, ses som "kontraproduktivt och straffande". Det ska bli intressant hur stridbart Europaparlamentet känner sig efter sin semester.

Under tiden har Spanien misslyckats med att bilda regering, efter allmänna val i december (2015) och juni. Om Spaniens premiärminister Mariano Rajoys Partido Popular (PP) inte kan bygga en koalition senast i september kommer ytterligare val att utlysas.

I sitt första tillkännagivande i juli sa Moscovici att det skulle vara olämpligt att införa sanktioner när människor ifrågasatte Europa. Han tillade att den politiska konsensus var emot sanktioner. Slutligen tog Junckerkommissionen, som påstår sig vara en politisk kommission snarare än en teknokratisk, en pragmatisk och intelligent inställning till EU:s ekonomiska problem. Om detta är ett direkt resultat av Storbritanniens folkomröstning, eller den politiska instabiliteten i Spanien, är oklart. Oavsett resonemang är beslutet välkommet och man hoppas att det är ett litet tecken på att EU kan vara villigt att vända tankfartyget och börja agera på ett sätt som kommer att dra EU och alla som seglar i henne ur oroliga vatten .

Bakgrund

Annons

Kommissionen kommer att lägga fram sitt förslag om upphävande av en del av åtagandena från ESI-fonderna för 2017 efter en dialog med Europaparlamentet, som kommer att äga rum strax efter parlamentets sommaruppehåll. För att häva ett upphävande av ESI-medel måste både Spanien och Portugal visa att pakten fullt ut efterlevs, vilket uttrycks i de rekommendationer som antogs av rådet i dag. Båda medlemsländerna förväntas vidta effektiva åtgärder och rapportera om det senast den 15 oktober 2016, samtidigt som de presenterar sina utkast till budgetplaner i höst.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend