Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

#Italiens premiärminister Renzi säger "misstag" för att anpassa konstitutionell folkomröstning

DELA MED SIG:

publicerade

on

Italiens premiärminister Matteo Renzi (avbildad) har sagt att det hade varit ett misstag att personifiera en folkomröstning, som skulle hållas senare i år, där han ursprungligen lovade att avgå om han misslyckades med att övertyga väljarna att stödja behovet av konstitutionell förändring.

Political uncertainty linked to the vote on proposals Renzi says will bring stability after 70 years of revolving-door government has added to concerns about fragility in the euro zone’s third-largest economy.

“I made a mistake personalizing it too much,” Renzi told party supporters at an event in Modena, northern Italy. “This is not one person’s reform, this is the reform Italy needs.”

No government has completed a full term in Italy since World War Two, making it difficult to reform an economy whose debt is second in the euro zone only to Greece’s as a proportion of output, which has itself has sputtered for decades.

Renzi vill göra sig av med ett parlamentariskt system där över- och underhuset har lika befogenheter, genom att effektivt avskaffa senaten som en vald kammare och kraftigt minska dess förmåga att lägga veto mot lagstiftning.

Senaten har förmågan att fälla regeringar genom att dra tillbaka sitt förtroende och förespråkare för reformen säger att de föreslagna förändringarna kommer att stabilisera regeringen och påskynda lagstiftningen.

Motståndarna fruktar avskaffandet av demokratiska kontroller och balanser och övercentralisering av makten.

Annons

Polls have shown the ‘Yes’ and ‘No’ camps almost neck-and-neck, and many voters undecided ahead of the day of reckoning, which will likely fall between October and December this year.

Kreditvärderingsinstitutet DBRS hänvisade till osäkerhet kring folkomröstningen när den satte Italien under granskning förra veckan, vilket ökade utsikterna för högre finansieringskostnader för banker som redan strypts av 360 miljarder euro (400 miljarder dollar) i dåliga lån.

($ 1 = € 0.8998)

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend