Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

#Eurozonens ekonomi är ljumna, #ECB nära sin gräns: Reuters undersökning

DELA MED SIG:

publicerade

on

Utsikterna för euroområdets ekonomi är fortfarande stabila men svaga, visade en undersökning från Reuters, som tyder på att de största riskerna som härrör från Storbritanniens röst att lämna EU för närvarande är begränsade till brittiska kuster, skriver .

För att dämpa slaget från Brexit-omröstningen den 23 juni sänkte Bank of England förra veckan räntorna till en rekordlåga nivå och startade om sitt program för köp av tillgångar och förväntas lätta ytterligare, vilket satte press på Europeiska centralbanken att följa efter med mer lättnader. . [ECILT/GB]

Men det finns knappt förtroende bland ekonomer att ECB har mycket eldkraft kvar efter sina hittills misslyckade försök att få tillbaka inflationen till sitt mål på nära 2 %.

ECB har spenderat många miljarder euro på tillgångsköp - nu 80 miljarder euro per månad - i över ett år, har erbjudit billiga långfristiga lån för att öka utlåningen och har sänkt sin inlåningsränta under noll, till -0.4 %.

Ändå visade den senaste undersökningen av över 60 ekonomer att inflationen förväntas bli i genomsnitt bara 0.3 % i år, 1.3 % nästa, och förväntas inte nå ECB:s mål förrän tidigast 2019.

Även om dessa prognoser inte skiljer sig särskilt mycket från förra månadens undersökning, och inte heller från inflationsprognoser som togs innan ECB började kvantitativa lättnader, visade utbudet av prognoser lägre toppar såväl som lägre låga nivåer.

Tillväxtprognoserna var inte heller särskilt annorlunda, med lägre bottennivåer.

Annons

Efter en bra start på året tappade euroområdets ekonomi fart och tillväxten i bruttonationalprodukten väntas nu i genomsnitt uppgå till 0.3 % per kvartal fram till början av nästa år och sedan i genomsnitt 0.4 % till slutet av 2017.

"Våra prognoser tyder på att slakningen i euroområdets ekonomi, som hade börjat urholkas, kommer att bestå längre än vi - och ECB - hade förväntat oss", skrev Paul Mortimer-Lee, global chef för marknadsekonomi på BNP Paribas, i En lapp.

"Istället för Brexit kommer detta till stor del att bero på att några av de tillfälliga faktorerna som satte fart på tillväxten i år bleknade."

Undersökningen visade att ECB skulle hålla sin negativa inlåningsränta oförändrad fram till slutet av 2017, med endast en handfull ekonomer som förväntade sig en ytterligare sänkning.

Med påtryckningar för att lätta på politiken ytterligare, förväntas centralbanken allmänt förlänga sitt månatliga program för köp av tillgångar till utöver sin ursprungliga plan att genomföra dem till mars 2017.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend