Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

En finansiell kapacitet för #eurozonen har blivit en nödvändighet, säger S & Ds

DELA MED SIG:

publicerade

on

Plenarsessionen veckan 41 2015 i Strasbourg Uttalande av kommissionen - beslut som antogs på kapitalmarknads unionen paket

Plenarsessionen veckan 41 2015 i Strasbourg
Uttalande från kommissionen – Antaget beslut om paketet för kapitalmarknadsunionen

Ledamöterna i utskotten för ekonomiska och monetära frågor och budget i Europaparlamentet enades gemensamt om en färdplan sent på måndagen (13 februari) för att upprätta en finanspolitisk kapacitet eller "budget" för euroområdet för att säkra den långsiktiga stabiliteten i euroområdet. Ekonomiska och monetära unionen (EMU).

I resolutionen, utarbetad av S & D-parlamentsledamoten Pervenche Berès och EPP-parlamentsledamoten Reimer Böge, uppmanas Europeiska kommissionen att lägga fram ett förslag 2017.

Det kommer att gå till omröstning i plenum nästa torsdag, tillsammans med två andra rapporter om EU: s framtid, som Europaparlamentets bidrag till minnet av 60th årsdagen av Romfördraget i mars.

Franska Socialdemokratiska gruppen Pervenche Berès sade efter omröstningen:

"Med de olika kriser och globala utmaningar som EU står inför idag måste euroområdet stärka sin integritet och göra det bästa av valutan så snart som möjligt. Den så kallade budgetkapaciteten är ett av de nya verktyg som behövs för att stabilisera euroområdet på lång sikt.

"Det är ett instrument för solidaritet som är högst nödvändigt för att hjälpa ekonomierna i euroområdet att absorbera makroekonomiska chocker och konvergera igen. Det kommer att ge incitament till tillväxtvänliga strukturreformer. Förverkligandet av bankunionen och upprättandet av en kapitalmarknadsunion kommer att öka den långsiktiga stabiliteten i euroområdet och dess motståndskraft mot externa chocker.

"Den europeiska stabilitetsmekanismen (ESM) – som inrättades mitt under finanskrisen – bör integreras i fördraget och bör ha utlånings- och upplåningskapacitet och ett klart definierat mandat att absorbera asymmetriska och symmetriska chocker. Den kommissionsledamot med ansvar för ekonomiska och monetära frågor bör ha en dubbel roll och leda eurogruppens möten. Detta är ett steg framåt som euroområdet nu måste ta."

Annons

S & D-gruppens förhandlare för budgetkommittén Paul Tang MEP tillade:

"Med denna färdplan har parlamentsledamöterna insett att euroområdet i sin nuvarande utformning inte kan uppfylla målen om full sysselsättning och stabilitet. Det behövs nya verktyg.

"En finanspolitisk kapacitet är nyckeln för en bättre allokering av investeringar i euroområdet. Och den demokratiska ansvarsskyldigheten bör stärkas genom en stärkt roll för de europeiska och nationella parlamenten.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend