Anslut dig till vårt nätverk!

Kina

Relationerna mellan Europa och Asien blir en prioritet i #Trumps tidsålder

DELA MED SIG:

publicerade

on

Trilateral_event_coverimage kopiaAsiatiska regeringar försöker fortfarande förstå Donald Trumps oförutsägbara inställning till sin region, skriver Shada Islam.

Efter att ha tjatat om både Tokyo och Peking över deras handels- och valutapolitik har USA:s nya president tagit konstruktiv kontakt med ledarna i både Japan och Kina.

Men motstridiga uttalanden från amerikanska beslutsfattare tyder på att Washington kommer att ta tid att utforma en klar, genomtänkt politik gentemot Asien.

När Amerika omprövar sin Asienpolitik måste Europa omdefiniera sin egen relation till regionen. Asiens ekonomiska tillväxt fortsätter att vara stark, men politiska motsättningar och rivaliteter ökar.

Nordkoreas nyliga avfyring av en ballistisk missil med medeldistans i havet utanför dess östkust, det första testet av detta slag sedan det amerikanska valet, är en viktig indikation på Asiens betydelse för global säkerhet.

Europeiska unionens utrikespolitiska chef Federica Mogherinis besök nyligen i USA, där hon diskuterade framtiden för kärnkraftsavtalet med Iran med den nya administrationen, är ett välkommet tecken på Europas proaktiva hållning när det gäller globala utmaningar.

EU bör visa liknande beslutsamhet att utforma en fristående politik gentemot Asien som, trots USA:s dominerande närvaro och Kinas växande inflytande, fortfarande ser till Europa för handel, investeringar, teknik och säkerhetsstöd.

Annons

Amerika har varit både en rival och en viktig allierad när Europa har utökat sina band med asiatiska länder. Det är nu dags för EU att ytterligare stärka sin egen distinkta handels-, politiska och säkerhetsprofil i regionen.

Brexit och EU:s många andra kriser och ekonomiska elände har fördärvat en del av Europas lyster. Men här är tre sätt på vilka Europa och Asien kan arbeta tillsammans för att lindra några av oroligheterna under Trump-eran.

För det första har européer och asiater ett gemensamt intresse av att arbeta tillsammans i frågor som klimatförändringar, att bevara Iranavtalet och att skydda multilaterala institutioner, inklusive FN.

Utöver sina meriter inom mjuka makter inom områden som fredsbyggande, förebyggande diplomati och konflikthantering är EU också en värdefull partner för Asien inom områden som sjöfartssäkerhet (inklusive antipiratverksamhet), terrorismbekämpning och bekämpning av cyberbrottslighet.

En mer synlig europeisk säkerhetsprofil i Asien kommer att ha den extra fördelen att hjälpa EU:s långvariga önskan att gå med i toppmötet i Östasien, ett årligt forum för asiatiska länder som sedan 2011 har inkluderat USA och Ryssland.

För det andra, med tanke på USA:s beslut att dra sig ur handelsavtalet Trans-Pacific Partnership (TPP) och dess ointresse för det transatlantiska handels- och investeringspartnerskapet (TTIP), borde EU arbeta hårdare för att äntligen få bukt med väntande frihandelsavtal med Japan, Indien och enskilda länder i Sydostasien.

Som EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström nyligen betonade är handel avgörande för sysselsättningen – med cirka 31 miljoner europeiska jobb beroende av export – och ett sätt att sprida goda värderingar och standarder.

Bryssel bör därför göra allvar med att förhandla fram en frihandelspakt med den tiomedlemmar Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) och påskynda handelssamtalen med Australien och Nya Zeeland.

Viktigt är att EU och asiater bör gå samman för att gjuta nytt liv i Världshandelsorganisationen.

För det tredje bör EU göra en seriös ansträngning för att förbättra sina bilaterala förbindelser med Asiens nyckelaktörer och regionala organisationer.

Bryssel har arbetat hårt under åren för att engagera sig på ett uthålligt sätt med Kina, Japan, Korea, Indien och ASEAN. Dessa länkar är betydande och imponerande men blir ofta grumliga av små irriterande. De måste få mer motståndskraft, strategisk substans och riktning.

Europa bör titta närmare på andra regionala initiativ i Asien, såsom trilaterala samarbetsinsatser från Japan, Kina och Korea (vars relationer med Trump-administrationen kommer att vara ämnet för en debatt om Europas vänner den 22 februari).

Även om oenighet om historiska frågor och Nordkorea länge har ansträngt relationerna mellan de tre länderna, har japanska, kinesiska och koreanska ledare hållit flera trilaterala toppmöten sedan 2008 och håller för närvarande på att omvärdera banden för att ta hänsyn till den nya amerikanska administrationen.

Ett annat toppmöte diskuteras samtidigt som det trilaterala samarbetssekretariatet i Seoul fortsätter att arbeta med sitt mandat för att främja fred och gemensamt välstånd mellan de tre länderna.

Dessutom, i dagens osäkra och flyktiga värld, behövs ASEM (the Asia-Europe Meeting), som samlar mer än 50 europeiska och asiatiska länder, mer än någonsin för att fördjupa förbindelser och nätverk.

EU:s globala strategi kräver en fördjupning av den ekonomiska diplomatin och en ökad säkerhetsroll för EU i Asien. Det åtagandet bör snarast omsättas i handling.

Europas historia och erfarenhet gör det absolut nödvändigt att det använder sitt inflytande för att förhindra uppkomsten – både hemma och utomlands – av okloka nationalismer, destruktiva konflikter och konfrontationer.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend