Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

#Industry4Europe: Industrin kräver en "konkret plan för att ge en tydlig signal om att Europa är öppet för investeringar"

DELA MED SIG:

publicerade

on

170221CeficKottmann2Foto: Markus Beyrer, generaldirektör för BusinessEurope, minister Chris Cardona och Dr. Hariolf Kottmann, vd för Cefic (VD, Clariant)

Dr Hariolf Kottmann, ordförande för Cefic och VD, Clariant, talade till europeiska konkurrensministrar i Bryssel. Kottman tog upp sin oro över att Europa skulle behålla sin position som en stor industrimakt i världen, när andra globala regioner växer snabbare, erbjuder billigare råvaror och råvaror och aggressivt främjar sin egen industri.

I en gemensam industrideklaration förra veckan - som nu omfattar mer än 100 deltagande industrisektorer - har europeiska industrier efterlyst en tydlig signal från EU:s lagstiftare om att tillhandahålla gynnsamma villkor för att stödja investeringar i Europa.

Europas industrier behöver omgående en tydlig signal från EU:s lagstiftare, med gynnsamma villkor för att återföra investeringar. Som ett resultat av gårdagens möte (20 februari) har ministrarna nu beslutat att arbeta med rådets slutsatser inför sitt majmöte för att uppmuntra Europeiska kommissionen att utarbeta en ny EU:s industripolitik.

Vi intervjuade Dr Hariolf Kottmann:

Du har precis kommit ut från konkurrenskraftsrådet där europeiska ministrar från EU:s 28 länder gör en regelbunden "kontroll" av hur EU presterar. Vad var ditt budskap till ministrarna idag?

Idag vill vi berätta för Europas främsta beslutsfattare att vi är redo att engagera oss i Europa – men vi frågar dem i gengäld om de är redo att åta sig att främja tillverkning. Verkligheten är att företag inte längre ser på Europa som en attraktiv destination för investeringar och Europa håller sakta på att förlora sin plats som en världsindustrimakt. Om EU inte tar konkreta steg för att locka europeiska industrier att investera i Europa, kommer det att möta allvarliga ekonomiska konsekvenser under de kommande åren. Industri och tillverkning är ryggraden i den europeiska ekonomin. Detta är en utmaning som Europa måste möta.

Annons

Initiativet för industristrategi är inriktat på europeisk nivå, men din strategi kommer inte att levereras om inte alla länder är med. Välkomnades ditt initiativ av de närvarande ministrarna?

Jag hoppas att ministrarna i dag inte bara insåg logiken i det vi försöker berätta för dem, utan också ser att eftersom de flesta EU-företag är lokala små och medelstora företag, behövs en europeisk plan som kan hjälpa medlemsländerna att komma bakom den. . Med politisk vilja på högsta europeiska nivå kommer medlemsländerna att ha en bättre chans att komma bakom en vision för sina industrier i Europasammanhang.

Europas tillverkare är utan tvekan mycket viktiga för att skapa jobb och tillväxt i Europa. Vilken är den mest brådskande frågan som måste lösas utan dröjsmål?

Kommissionen bör omedelbart infria sitt löfte att öka sina ansträngningar och leverera en konkret plan med tidslinje som ger europeiska företag en tydlig signal att Europa är öppet för investeringar. Europeiska industrier behöver regleringssäkerhet, såväl som försäkran om att om de investerar här kommer det att ge avkastning på den investeringen. Ett annat steg är att vara mer ambitiös när man investerar i innovation – det är Europas styrka och vi måste spela för det. Industrin är redo att spela sin roll för att hjälpa kommissionen att leverera.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend