Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

#Brexit tar redan en vägtull på biltillverkningen i Storbritannien #Nissan och #Ford

DELA MED SIG:

publicerade

on

170302bilar2Premiärminister Mays nya industripolitik – som syftar till att främja en positiv utsikt för Storbritannien efter Brexit – håller redan på att falla sönder i sömmarna.

Fordonssektorn, identifierad som ett område som borde ingå i en framtida industripolitik, verkar leverera dåliga nyheter för varje dag som går.

ford

Den 1 mars redogjorde Fords chefer för planer på att minska produktionen under de kommande fem åren, vilket skulle leda till att över 1,100 2020 jobb skulle gå förlorade. Ford har bekräftat att biltillverkaren inte har någon ersättningsaffärsplan för Jaguar-motorn som kommer att upphöra med produktionen på Bridgend XNUMX.

I en kommentar till beslutet citerade fackförbundet Unites generalsekreterare Len McCluskey Brexit som en faktor i företagets beslut och sa: "Jag vädjar igen till Westminster-regeringen och Theresa May att göra det kategoriskt klart utan dröjsmål att det kommer att bli tullfri tillgång. till den inre marknaden och tullunionen, eftersom den osäkerhet som den brittiska bilsektorn utsätts för har skadliga verkliga konsekvenser nu, innan samtalen ens har börjat.

"Premiärministern måste agera nu eftersom själva framtiden för brittisk tillverkning, inklusive biltillverkning, står på spel."

Nissan

Annons

Nissans chef för European Manufacturing, Colin Lawther, talade den 27 februari i House of Commons internationella handelsutskott om framtida investeringar. Lawther sa att han gjorde en "stark begäran" att Storbritannien skulle stanna inom EU:s tullunion. Om detta var den garanti som May erbjöd är det förvånande att det är ett alternativ som hon uttryckligen har uteslutit. Lawther sa att om omständigheterna skulle förändras kan Nissans beslut förändras och att de inte skulle vänta till slutet av (Brexit)processen, utan skulle fatta sitt beslut baserat på "allt som förändras väsentligt".

Len McCluskey beskrev Nissans kommentarer till den särskilda kommittén som: "en deprimerande påminnelse om de problem som regeringens envisa vägran att förbinda sig till våra handelsarrangemang orsakar.

"Oavsett vilka hemliga försäkringar regeringen erbjöd företaget, är det uppenbart att de inte kan matcha de arrangemang som för närvarande finns.

"Tillverkningen i Storbritannien behöver höra högt och tydligt att Storbritannien kommer att behålla tillgången till den inre marknaden och tullunionen, precis som tiotusentals brittiska personer som arbetar inom flyg-, försvars-, fordonssektorn och inom tillverkningsindustrin behöver höra detsamma.

"Premiärministern har fel när han framställer detta som ett val mellan gränser och jobb. Båda går att säkra, det är en fråga om politisk vilja. Regeringen borde göra det klart nu och stoppa den onödiga rädslan som sprider sig på arbetsplatserna."

Mike Hawes, verkställande direktör för Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT) – en organisation som regeringen räknar upp som en av de organisationer som stödjer regeringarnas "en utvecklad sektorspolitik" för fordonssektorn – sa: "Erkännandet av premiärministern Minister för betydelsen av inre marknadsarrangemang för bilsektorn är avgörande. Vi behöver regeringen för att leverera en överenskommelse som inkluderar deltagande i tullunionen för att hjälpa till att skydda EU:s handel, handel som är tullfri och undviker icke-tariffära och reglerande hinder som skulle äventyra investeringar, tillväxt och konsumenternas valmöjligheter. Att uppnå detta kommer inte att vara lätt och vi måste till varje pris undvika en klippkant och återgång till WTO:s tullar, vilket skulle hota industrins livskraft."

En PwC-rapport om Brexits inverkan på fordonssektorn säger att "Brexit utgör en stor risk om Storbritannien skulle skäras av från sin huvudsakliga försäljningsmarknad och leveransbas."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend