Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Brittiska parlamentsledamöter kräver ensidigt skydd av rättigheterna för #EUNationals som bor i Storbritannien

DELA MED SIG:

publicerade

on

170305NHSMigrants2Europeiska migranter som stjäl jobb i Storbritannien? NHS kan drabbas hårdast av utvandring av EU-medborgare

Den tvärpolitiska kommittén Exiting the European Union Committee, som inkluderar ledande brexiteers som Michael Gove, Peter Lilley, Dominic Raab och Sammy Wilson, har enhälligt enats om att regeringen bör fatta ett ensidigt beslut för att skydda rättigheterna för EU-medborgare som bor i Storbritannien . Parlamentsledamöterna uppmanar också regeringen att försöka se till att brittiska medborgare som redan är bosatta i andra EU-länder – och EU-medborgare som redan bor här – inte förlorar sina rättigheter till hälsovård och pensioner efter Brexit.

Exiting the EU Committee Chairman Hilary Benn MP said: “EU citizens who have come to live and work here have contributed enormously to the economic and cultural life of the UK. They have worked hard, paid their taxes, integrated, raised families and put down roots.

“EU nationals in the UK and UK nationals in the EU are aware of the forthcoming negotiations, but they do not want to be used as bargaining chips. Although the government has said it wants EU citizens to be able to remain, this has not offered sufficient reassurance that the rights and status that they have enjoyed will be guaranteed. It should now do so.”

‘Unconscionable for people to be used as bargaining chips’

Parlamentsledamöter uppmanar alla parter i förhandlingarna att göra lösningen av rättigheterna för alla EU-medborgare i Storbritannien och brittiska medborgare i EU till sin första prioritet. Rapporten säger att "det skulle vara samvetslöst för EU-medborgare i Storbritannien och brittiska medborgare i EU att inte ha klarhet om sin status under ytterligare två år".

I en ton som strider mot den som angavs under folkomröstningskampanjen säger parlamentsledamöter att regeringen måste ta hänsyn till att EU-medborgare kom till Storbritannien lagligt och har bidragit till att Storbritannien ekonomiskt och kulturellt berikat det brittiska samhället. Faktum är att EU-migranterna har genererat mer skatteintäkter som de har fått, arbetat hårt, integrerat, fostrat familjer och slagit rötter. Parlamentsledamöter säger att även om regeringen har sagt att den vill att EU-medborgare ska kunna stanna kvar, har ingen garanti erbjudits att de rättigheter och status som de har haft kommer att fortsätta.

Annons

Hälsovård för brittiska medborgare i EU

Utskottet efterlyste tillgång till hälso- och sjukvård, på samma villkor som de som nu åtnjuter. Det bör noteras att detta är ett särskilt problem för brittiska medborgare, inklusive pensionsåldern, bosatta i Europa. Det är intressant att Gove och Lilley som avvisade medlemskap på den inre marknaden skulle vilja ha fortsatt deltagande i EES-omfattande system som gör det möjligt för brittiska medborgare att få hälsovård i EES-medlemsstater.

Pensioner för brittiska medborgare i EU

Regeringen bör sträva efter att fortsätta med befintliga ömsesidiga arrangemang för pensionshöjning för brittiska medborgare som bor i andra EU-medlemsstater och för EU-medborgare som bor i Storbritannien. Regeringen behöver också klargöra om den kommer att försöka fortsätta att samarbeta kring EU-omfattande mekanismer för att möjliggöra aggregering av pensionsavgifter i olika medlemsländer.

Det beräknas för närvarande vara 190,000 2.5 mottagare av den brittiska statliga pensionen som bor i EU, främst i Spanien, Frankrike och Irland och Storbritannien betalar för deras sjukvård. Den brittiska statliga pensionen höjs med trippellåset – det högsta av: inflationstakten, löneökningstakten eller XNUMX %. Detta förs vidare till brittiska mottagare utomlands men endast i ett EES-land eller där det finns ett ömsesidigt socialförsäkringsavtal.

En miljon EU-sökande kan nekas permanent uppehållstillstånd

EU-medborgare måste för närvarande fylla i ett 85-sidigt formulär som är för komplext och betungande för att kunna användas för att klargöra statusen för upp till tre miljoner människor. I andra länder sträcker sig blanketten från en till fem sidor, och medan vissa länder tar ut en avgift i Storbritannien är processkostnaden hög på £65. Kommittén uppmanar regeringen att brådskande effektivisera systemet om den avser att permanent uppehållstillstånd ska vara grunden för att EU ska kunna stanna i Storbritannien efter Brexit.

Hilary Benn MP said: “The permanent residence application process is disproportionately burdensome and involves collection of information which goes far beyond what is required to prove residence over a five-year period. [The committee were told that] giving residence documents to all potentially eligible applicants using the current system would take the equivalent of 140 years.”

Parlamentsledamöter uppmanade också regeringen att sluta skicka brev till avvisade sökande med orden "Förbered dig på att lämna Storbritannien" om det inte finns skäl för avlägsnande eftersom den sökande inte har rätt att stanna kvar.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend