Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

EU och #ASEAN är överens om att återföra frihandelspakten på dagordningen

DELA MED SIG:

publicerade

on

The European Union and the Association of Southeast Asian Nations said on Friday the two blocs would try to revive plans for a Free Trade Agreement (FTA) between them, as European countries look to tap the region’s strong growth, skriver Neil Jerome Morales.
EU och ASEAN med tio länder inledde samtal om en pakt 10 men övergav processen två år senare, där EU istället valde att föra bilaterala förhandlingar med enskilda stater.

Dessa samtal har haft blandade framgångar, med avtal som hittills endast har kommit överens med Singapore och nu senast Vietnam, men som ännu inte har genomförts.

Handelskommissionär Cecilia Malmström (avbildad) sade att det beslutades bland EU och höga ASEAN-tjänstemän på fredagen (10 mars) att upprätta ett ramverk för att samtal ska återupptas, men det fanns ingen hittills någon målinriktad tidsram.

“We believe it is important to connect two growing markets and to take away as many obstacles to trade,” she told reporters in Manila.

“Having a region-to-region agreement between EU and ASEAN is a long-term goal we’ve been discussing for many years. We are now taking steps towards this.”

A trade deal with ASEAN would connect the EU to the world’s seventh-largest market, and one with strong consumer and middle-class expansion, particularly in Vietnam and the Philippines, which are among the world’s best-performing economies.

ASEAN-regionen har sammanlagt 622 miljoner människor och en ekonomi på 2.6 biljoner dollar och drivs till stor del av konsumtion, export och tillverkning, med Europa som en viktig importör av varor.

Annons

De inledande förhandlingarna mellan EU och ASEAN avbröts till stor del på grund av komplexiteten i att fastställa gemensamma standarder bland 10 sydostasiatiska länder med olika politiska system och stora skillnader i storleken på deras ekonomier och befolkningar.

Människorättsproblem har varit ett problem för många ASEAN-stater, som Vietnam, Thailand, Malaysia, Kambodja och Laos, vilket har skapat ett hinder för EU med tanke på dess krav på att beakta mänskliga rättigheter i sin handelspolitik.

ASEAN är löst utformad efter Europeiska unionen, även om det ännu inte har upprättat gemensamma standarder som fri rörlighet för varor, kapital och arbetskraft. Till skillnad från i Bryssel finns det ingen myndighet med befogenhet att genomdriva avtal.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend