Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Nytt snabbspår för #transport av nationella varor i Frankrike och Spanien

DELA MED SIG:

publicerade

on

eu vägarMed inrikeshandeln som står för de flesta transporter i Europa, lanseras de första nationella digitala fraktsedlarna denna vecka i Frankrike och Spanien – vilket revolutionerar transportverksamheten på nationell nivå.
Koordinerad av IRU-medlemmar – Association of International Road Transport in Spain och Fédération Nationale des Transports Routiers i Frankrike – lanseringen följer den framgångsrika utbyggnaden av gränsöverskridande e-CMR förra månaden.
Nationella fraktsedlar används för 65 % av de nästan två miljarder tonkilometer som utförs av europeiska åkerier varje år över hela Europa.
IRU:s generalsekreterare Umberto de Pretto sa: "Med digitaliseringen av både nationella och gränsöverskridande fraktsedlar är vi verkligen i början av omvandlingen inom transportverksamheten. Vi ser fram emot att fler korridorer byter till digitala system och nya lanseringar i ytterligare länder under de kommande månaderna, eftersom digitala fraktsedlar ger effektivitet och större transparens i alla transporter.”
Liksom med e-CMR gör den nationella noten det möjligt för transportörer att mata in information elektroniskt, lagra logistikrapporter och utbyta data i realtid via en mobiltelefon eller surfplatta. Registreringen av data i rätt tid gör att myndigheterna omedelbart får information om varorna som transporteras. Alla nödvändiga efterföljande åtgärder sker snabbare och till lägre kostnad.
Effektiviteten med att bli digital underlättar spelförändrande innovationer som autonoma fordon. På samma sätt minskar övergången till digitaliserad dokumentation miljöpåverkan från global handel genom att effektivisera processer, använda mindre papper och minimera arkiveringskrav.
I Spanien, den nationella fraktsedeln – eller carta de porte – står för 65 % av godstransporterna av spanska åkerier. I Frankrike, den nationella fraktsedeln – eller lettre de voiture – representerar en ännu större andel på över 90 %.
Den pappersbaserade carta de porte och letre de voiture är officiella dokument på försändelser mellan avsändare och transportörer, som ger ett pappersspår av logistiköverföringen och är ett väsentligt dokument som föraren av lastbilen innehar i förhållande till lasten som transporteras.
Lanseringen av nationella elektroniska sedlar kommer före IRU-möten som hålls i Madrid i morgon – den tvååriga kommissionen för tjänster till vägtransportoperatörer – som tar upp den senaste utvecklingen inom transportverksamhet inklusive möjligheter som införandet av nationella fraktsedlar, e-CMR , ruttplanerare, vägtullar och fraktutbyte till försäkring.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend