Anslut dig till vårt nätverk!

Blogg

Stärka banden till #Japan i osäkra tider

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Den 18: e förhandlingsrundan om ett handelsavtal mellan EU och Japan ägde rum i Tokyo förra veckan. Detta var den första samtalsrundan sedan ledarmötet i mars mellan president Juncker, president Tusk och premiärminister Abe, där de alla bekräftade vårt åtagande att avsluta dessa förhandlingar så tidigt som möjligt i år. Vid rundan förra veckan diskuterades alla frågor som skulle täckas av avtalet och arbetade för att minska de återstående luckorna mellan oss.

Vi kommer snart att publicera en mer detaljerad rapport om rund och läget för varje ämne.

Annons

Eftersom EU: s handelsförhandlingar med Kanada och USA har tagit rubrikerna under de senaste åren har det varit lätt att förbise det faktum att den europeiska handelsagendan är mycket bredare - även för Japan, världens fjärde största ekonomi och vår närmaste partner i Asien. Det var 2013 som alla EU-länder instruerade Europeiska kommissionen att inleda förhandlingar om ett handelsavtal med Japan för att underlätta för europeiska exportörer att sälja sina produkter och tjänster till en stark marknad med nästan 130 miljoner människor.

EU och Japan har redan nära handelsförbindelser. EU exporterar årligen över € 80bn av varor och tjänster till Japan. Mer än 600,000-jobb i EU är kopplade till export till Japan, med japanska företag ensam som sysselsätter över en halv miljon människor.

Men europeiska företag står fortfarande inför ett stort antal handelshinder. En är tulltaxor, särskilt när det gäller matimport till Japan. Tullar på många europeiska produkter, som pasta, choklad och vin är ganska höga. Samma sak gäller europeiska skor, lädervaror och många andra varor. Detta hindrar tillgången till den japanska marknaden och gör dem för dyra för många japanska konsumenter. Ett handelsavtal kan i hög grad förbättra sådan tillgång och se över € 1 miljarder per år i tullar som tagits bort vid streck på en penna.

Annons

Ytterligare ett hinder är japanska tekniska krav, vilket ofta gör det svårare att exportera säkra europeiska produkter till Japan. Ett avtal skulle gå långt för att säkerställa att sådana regler är mer transparenta och rättvisa för våra exportörer. Det bästa sättet att säkra sådana lika villkor är att se till att kraven är i linje med internationella standarder. Våra förhandlingar har redan fått värdefull frukt, eftersom EU och Japan har intensifierat sitt samarbete i flera internationella standardiseringsfora, till exempel för motorfordon. Parallellt vill vi fokusera på att hjälpa mindre exportörer som påverkas oproportionerligt även av mindre hinder. Det är därför vi vill ha ett särskilt kapitel för dem i avtalet.

Vi strävar också efter att skapa nya möjligheter för europeiska serviceföretag och investerare inom områden som maritima och finansiella tjänster eller digital handel och ge stora möjligheter på den japanska marknaden för offentlig upphandling.

Det finns en pågående livlig offentlig debatt om handel och globalisering, och vi tillämpar nu de lärdomar som vi fått av denna debatt i våra förhandlingar med Japan. Avtalet mellan EU och Japan innehåller alla garantier som är inbyggda i handelsavtalet mellan EU och Kanada - skydd av rätten att reglera, starka regler om arbetstagarrätt och miljö och garanterar att offentliga tjänster kan förbli offentliga. Vi har också föreslagit att Japan följer vår nya, genomskinliga modell för investeringstvister, så kallad Investment Court System.

Förhandlingsprocessen bedrivs under strikt granskning av EU: s medlemsstater och Europaparlamentet. Bara sedan januari 2016 har det hållits 13 möten med alla EU-länder och tio med Europaparlamentets handelsutskott - dessutom har Europaparlamentet inrättat en särskild övervakningsgrupp för förhandlingarna. Vi har haft omfattande samråd med intressenter, i synnerhet det civila samhället. Vi har publicerat vår senaste förhandlingsförslag och rapporter av förhandlingsrunda och publicerade en omfattande bedömning av effekten av ett eventuellt avtal.

Ekonomiska prognoser tyder på att cirka 90% av världens ekonomiska tillväxt under det kommande decenniet kommer att ske utanför Europa, mycket av det i Asien. Så vi måste agera nu för att se till att EU-företag, arbetstagare och jordbrukare kan dra full nytta av de växande möjligheterna. Men bortsett från de direkta ekonomiska fördelarna med en handelsavtal finns det en större bild att ta hänsyn till. Med Japan delar EU ett åtagande om det internationella reglerbaserade handelssystemet, och vi har mycket mer gemensamt än handel: ett åtagande om demokrati och rättsstatsprincipen, miljöskydd och höga arbets-, miljö- och konsumentskyddsnormer. Att stärka partnerskapet med vår närmaste asiatiska allierade, bygga broar mellan oss, behövs nu mer än någonsin när vi står inför ökande protektionism runt om i världen. Ett handelsavtal mellan EU och Japan skulle ge en kraftfull signal.

Blogg

Roaming: EESK efterlyser en enda tullzon i hela EU

publicerade

on

Människor bör njuta av det lokala priset när de använder sina mobiltelefoner var de än befinner sig i EU, sade Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK) i ett nyligen antaget yttrande om en föreslagen översyn av EU: s roamingregler.

A enda tullzon, erbjuda samtal och dataförbrukning till lokala priser till alla människor som har en telefonabonnemang i Europa, med samma hastighet och tillgång till infrastruktur, oavsett vilket land samtalet ringer till eller från: detta är enligt EESK: s mål att EU bör sträva efter att reglera roamingtjänster.

EESK välkomnar Europeiska kommissionens föreslagna översyn av roamingförordningen och dess mål som ett positivt steg i rätt riktning, men anser att ett djärvare mål bör ställas.

Annons

"Tanken bakom kommissionens förslag är att roamingtjänster ska tillhandahållas på samma villkor som de är hemma, utan några begränsningar för åtkomst. Detta är ett bra förslag," sa Christophe Lefèvre, föredragande för EESK: s yttrande som antogs vid plenarsessionen i juli. "Vi anser dock att vi bör gå utöver villkoren och se till att människor i Europa inte behöver betala mer för sin mobilkommunikation när de reser utomlands."

EESK betonar också att det inte räcker att fastställa att den inhemska operatören inte medvetet bör tillhandahålla en roamingtjänst av lägre kvalitet när liknande kvalitet eller hastigheter finns i en annan medlemsstats nätverk. Detta innebär till exempel att om en konsument har 4G-anslutning hemma, ska de inte ha 3G när de roaming om 4G är tillgängligt i det land de reser till.

En del av problemet är dålig lokal infrastruktur. För att garantera obegränsad tillgång till de senaste generationerna och nätverkstekniken bör EU också vara redo att investera i infrastruktur för att fylla befintliga luckor och se till att det inte finns någon "vita fläckar", dvs. regioner som har otillräcklig bredbandstäckning, varav många är kända för att vara belägna på landsbygden och för att driva bort potentiella invånare och företag. EU bör också införa minimikrav att operatörer gradvis bör träffas så att konsumenterna kan utnyttja dessa tjänster till fullo.

Annons

Dessutom insisterar EESK på behovet av att kräva flera varningar skickas till konsumenter för att skydda dem från fakturastöt när de överskrider gränserna för deras prenumerationer. När han närmar sig taket ska operatören fortsätta varna konsumenten när volymen som ställts in för den tidigare varningen har förbrukats igen, särskilt under samma samtals- eller dataanvändningssession.

Slutligen pekar EESK på frågan om skäligt bruk som en stickpunkt. Medan alla mobilkommunikationskontrakt nämner rättvis användning i samband med roaming beklagar EESK att förordningen inte definierar den. Men med COVID-pandemin har människor kommit att förlita sig massivt på onlineaktiviteter och rättvis användning har fått en helt ny mening. Tänk, argumenterar EESK, vad det betyder för en Erasmus-student som går på universitet utomlands, följer lektioner på Teams, Zoom eller någon annan plattform. Det använder mycket data och de når snabbt sitt månatliga tak. Rättvisa skulle vara för människor i en sådan situation att ha samma tak i det land de besöker som de har i sitt hemland.

Bakgrund

Roamingtillägg avskaffades i EU den 15 juni 2017. Den snabba och massiva ökningen av trafiken sedan dess har bekräftat att denna förändring har frigjort en outnyttjad efterfrågan på mobilkonsumtion, vilket framgår av den första fullständiga översynen av roamingmarknaden som publicerades av Europeiska Kommissionen i november 2019.

Den nuvarande roamingförordningen upphör att gälla i juni 2022 och kommissionen har inlett åtgärder för att säkerställa att den förlängs med ytterligare tio år samtidigt som den gör den framtidssäker och mer i linje med resultaten av ett 10-veckors offentligt samråd. Den föreslagna översynen syftar till att:

· Lägre maximipriser som inhemska operatörer betalar till operatörer utomlands som tillhandahåller roamingtjänster i syfte att främja prissänkningar i detaljhandeln.

· Ge konsumenterna bättre information om tilläggsavgifter när de ringer speciella servicenummer, såsom kundtjänstnummer;

· Säkerställa samma mobilnätkvalitet och hastighet utomlands som hemma, och

· Förbättra tillgången till räddningstjänster under roaming.

Läs EESK: s yttrande

Läs Europeiska kommissionens föreslagna översyn av roamingförordningen

Fortsätt läsa

Blogg

Stagiaire Jeremy Schmetterer firar 21-årsdagen

publicerade

on

20150127_125103Grattis till EU-Reporters nya praktikant Jeremy Schmetterer, som firar sin 21-årsdag idag - 27 januari 2015.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend