Anslut dig till vårt nätverk!

Blogg

Stärker banden till #Japan i osäkra tider

DELA MED SIG:

publicerade

on

The 18th round of negotiations on a trade agreement between the EU and Japan took place in Tokyo last week. This was the first round of talks since the leaders’ meeting in March between President Juncker, President Tusk and Prime Minister Abe, where they all affirmed our commitment to conclude these negotiations as early as possible this year. At the round last week, all issues to be covered by the agreement were discussed, working towards narrowing the remaining gaps between us.

Vi kommer inom kort att publicera en mer detaljerad rapport om rund och status för varje ämne.

As the EU’s trade negotiations with Canada and the US have grabbed the headlines over the past few years, it has been easy to overlook the fact that the European trade agenda is much wider – extending also to Japan, the world’s fourth largest economy and our closest partner in Asia.  It was in 2013 that all member states of the EU instructed the European Commission to start talks for a trade deal with Japan, in order to make it easier for European exporters to sell their products and services to a strong market of almost 130 million people.

EU och Japan har redan gjort det nära handelsförbindelser. EU exporterar över 80 miljarder euro av varor och tjänster till Japan varje år. Mer än 600,000 XNUMX arbetstillfällen i EU är kopplade till export till Japan, och enbart japanska företag sysselsätter mer än en halv miljon människor.

Europeiska företag står dock fortfarande inför en lång rad handelshinder. En är tulltaxor, särskilt på livsmedelsimport till Japan. Tullarna på många europeiska produkter, såsom pasta, choklad och vin, är ganska höga; detsamma gäller europeiska skor, läderprodukter och många andra varor. Detta hämmar tillgången till den japanska marknaden och gör dem för dyra för många japanska konsumenter. En handelsöverenskommelse kan avsevärt förbättra sådan tillgång och se över 1 miljard euro per år i tullar tas bort med ett penndrag.

Yet another barrier is Japanese technical requirements, which often make it more difficult to export safe European products to Japan. An agreement would go a long way in ensuring that such rules are more transparent and fair for our exporters. The best way to secure such a level playing field is by ensuring that requirements are in line with international standards. Already, our negotiations have born valuable fruit, as the EU and Japan have intensified their cooperation in several international standard-setting fora, for instance on motor vehicles. In parallel, we want to focus on helping smaller exporters who are disproportionately affected even by smaller barriers. That’s why we want to have a dedicated chapter for them in the agreement.

Annons

Vi siktar också på att skapa nya möjligheter för europeiska tjänsteföretag och investerare inom områden som maritima och finansiella tjänster eller digital handel, och skapa stora möjligheter på den japanska offentliga upphandlingsmarknaden.

Det pågår en livlig offentlig debatt om handel och globalisering, och vi tillämpar nu lärdomarna från denna debatt i våra förhandlingar med Japan. Avtalet mellan EU och Japan kommer att innehålla alla garantier som är inbyggda i handelsavtalet mellan EU och Kanada – värnar om rätten att reglera, starka regler om arbetsrätt och miljö och garanterar att offentliga tjänster kan förbli offentliga. Vi har också föreslagit att Japan ska följa vår nya, transparenta modell för lösning av investeringstvister, känd som Investment Court System.

The negotiation process is conducted under the strict scrutiny of EU member states and the European Parliament. Since January 2016 alone, there have been 13 meetings with all EU member states and ten with the European Parliament’s trade committee – in addition, the European Parliament has set up a dedicated monitoring group for the negotiations. We have consulted extensively with stakeholders, civil society in particular. We have published our most recent förhandlingsförslag och rapporter av förhandlingsrundor och publicerade en omfattande bedömning effekterna av ett eventuellt avtal.

Economic forecasts suggest that over the next decade around 90% of the world’s economic growth will take place outside Europe, much of it in Asia. So we need to act now, to make sure EU businesses, workers and farmers can fully benefit from those growing opportunities. However, apart from the direct economic benefits of a trade deal, there is a bigger picture to take into account. With Japan, the EU shares a commitment to the international rules-based trading system, and we have much more in common than trade: a commitment to democracy and the rule of law, environmental protection, and high labour, environmental and consumer protection standards. Strengthening the partnership with our closest Asian ally, building bridges between us, is now needed more than ever as we face rising protectionism around the world. An EU-Japan trade deal would send a powerful signal.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend