Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

#Brexit: Irland publicerar sin strategi för brexitförhandlingarna

DELA MED SIG:

publicerade

on

I vad den irländska regeringen beskriver som en "oöverträffad politisk, ekonomisk och diplomatisk utmaning för Irland" har regeringen avslöjat sin 68-sidiga Brexit-strategi. Irlands finansdepartement har redan genomfört forskning som visar att en hård Brexit kan ha en mycket skadlig inverkan på den irländska ekonomin.

Irland var först ut i startblocken när britterna röstade för att lämna EU. I vad den beskriver som "ett av den irländska regeringens största företag under de senaste femtio åren" har irländarna tydligt och bestämt uttryckt sin oro. Att Irland och dess gräns ingår i de tre främsta frågorna i den första fasen av EU-förhandlingarna är ett bevis på dess envisa beslutsamhet.

I inledningen försäkrar dokumentet att Irland kommer att förhandla från en stark position som en del av EU-teamet med 27 medlemsländer och säger att dess unika position och oro erkänns av chefsförhandlaren Michel Barnier och andra EU-länder.

Strategin anger heltäckande de positioner och prioriteringar som kommer att underbygga Irlands engagemang i brexitprocessen när den utvecklas under de kommande två åren. Irlands huvudprioriteringar är listade som: minimera påverkan på vår handel och ekonomi, skydda fredsprocessen och långfredagsavtalet, upprätthålla det gemensamma reseområdet med Storbritannien och säkra Irlands framtid i en stark europeisk union.

För att mildra de risker som Brexit innebär för den irländska ekonomin och handeln såväl som för alla sektorsområden, har den irländska regeringen beskrivit sin femdelade strategi.

För det första kommer landet att fokusera på att hantera de offentliga finanserna för att hjälpa landet att stå emot en finanspolitisk chock. För det andra kommer Irland att försöka forma EU27:s tillvägagångssätt för att säkerställa närmast möjliga framtida relation mellan Storbritannien och EU, vilket minimerar störningarna för medborgare och företag. För det tredje kommer regeringen och intressenter att fortsätta att arbeta med "sektoriella Brexit-responsplaner". För det fjärde kommer Irland att utforska befintliga EU-åtgärder som potentiellt kan hjälpa Irland att mildra effekterna av Storbritanniens utträde, inklusive aktiva diskussioner med Europeiska investeringsbanken om potentialen för ökade investeringar i Irland för att stödja regeringens 10-åriga kapitalplan. Slutligen kommer Irland att marknadsföra sig som en plats för företag, talanger och EU-byråer som måste flytta från EU.

 

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend