Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Banco Populär räddning visar varför #EUBanking Paketet behöver stärkas

DELA MED SIG:

publicerade

on

Finance Watch, förespråkargruppen för allmänintresset som arbetar för att få finanser att tjäna samhället, kommenterade dagens räddning av den fallerande spanska banken, Banco Popular, och publicerade en ny policyöversikt "Ett steg framåt, två steg tillbaka" med kommentarer och rekommendationer om EU:s bankverksamhet. Paket. 

Finance Watch Senior Policy Analyst och författare till Policy Brief, Christian M. Stiefmueller, sa:
"Vi gratulerar Single Resolution Board för att de skyddar skattebetalarna från att bära förlusterna hos Banco Popular. De har bevisat att resolution kan fungera för en inhemsk systemviktig bank (”D-SIB”) och det finns inte längre någon motivering att använda skattebetalarnas pengar när en D-SIB hamnar i svårigheter.

"Men det finns inget utrymme för självbelåtenhet. Det finns ett 150-tal sådana banker i Europa som betecknas som systemviktiga, vilket innebär att de kan utlösa en gränsöverskridande dominoeffekt om de misslyckas på ett okontrollerat sätt. Kapitaltillägg och TLAC/MREL för dessa D-SIB:er är inte harmoniserade på EU-nivå, till skillnad från för Global Systemically Important Banks ("G-SIBs"). Många D-SIB är mycket förankrade på nationell nivå, både politiskt och ekonomiskt, och åtnjuter gott om stöd. Europeiska skattebetalare kommer att lida igen om vi inte sätter ner foten och får lösningen att fungera under alla omständigheter.”

Finance Watchs generalsekreterare, Benoît Lallemand, sa:
– Tio år efter att den globala finanskrisen startade är EU:s banksystem tyvärr fortfarande inte motståndskraftigt. Utöver D-SIB-riskerna har EU 13 G-SIB, varav några är tio gånger större än Banco Popular och mer sammanlänkade och komplexa. Om en av dem hade misslyckats i går istället för Banco Popular, skulle rubrikerna idag vara väldigt annorlunda. Policy Briefing som vi publicerar idag belyser några viktiga svagheter i kommissionens bankpaket för globala och inhemska systemviktiga banker och ger konstruktiva förslag för att åtgärda dem.”

Policy Briefingen innehåller bland annat rekommendationer om bankkapitalkrav, bruttosoliditet, tillsyn, resolution (och den problematiska ”precautionary rekapitaliseringen”) och proportionalitet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend