Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

#FairTaxation: 76 jurisdiktioner tecknar konvention om vinstflyttning för att undvika beskattning

DELA MED SIG:

publicerade

on

OMinister och högnivåtjänstemän från 76 länder och jurisdiktioner har idag (8 juni) undertecknat eller uttryckt sin avsikt att underteckna en innovativ multilateral konvention som snabbt kommer att implementera en rad skatteavtalsåtgärder för att uppdatera det befintliga nätverket av bilaterala skatteavtal och minska multinationella företags möjligheter till skatteflykt. Den nya konventionen kommer också att stärka bestämmelserna för att lösa fördragskonflikter, bland annat genom obligatoriskt bindande skiljeförfarande, och därigenom minska dubbelbeskattningen och öka skattesäkerheten.

Undertecknandeceremonin för den multilaterala konventionen för att implementera skatteavtalsrelaterade åtgärder för att förhindra BEPS ägde rum under den årliga OECD-veckan, som samlar regeringstjänstemän och medlemmar av det civila samhället från OECD och partnerländer för att diskutera de mest pressande sociala och ekonomiska utmaningarna som samhället står inför . Utöver de som undertecknar idag (8 juni) arbetar ett antal andra jurisdiktioner aktivt för att underteckna konventionen och fler förväntas följa efter i slutet av 2017.

Dagens signeringsceremoni markerar en viktig milstolpe i den internationella skatteagendan, som närmar sig målet att förhindra baserosion och vinstförskjutning (BEPS) från multinationella företag. Den nya konventionen, som är det första multilaterala fördraget i sitt slag, tillåter jurisdiktioner att överföra resultat från OECD/G20 BEPS-projektet till sina befintliga nätverk av bilaterala skatteavtal. Det utvecklades genom inkluderande förhandlingar som involverade mer än 100 länder och jurisdiktioner, under ett mandat från G20:s finansministrar och centralbankschefer vid deras möte i februari 2015.

"Undertecknandet av denna multilaterala konvention markerar en vändpunkt i skatteavtalens historia", sade OECD:s generalsekreterare Angel Gurría. "Vi går mot ett snabbt genomförande av de långtgående reformer som överenskommits under BEPS-projektet i mer än 1,100 XNUMX skatteavtal världen över, och radikalt förändra hur skatteavtal ändras. Förutom att rädda undertecknarna från bördan av att omförhandla dessa fördrag bilateralt, kommer den nya konventionen att resultera i mer säkerhet och förutsägbarhet för företag och ett bättre fungerande internationellt skattesystem till förmån för våra medborgare. Dagens undertecknande visar också att när det internationella samfundet samlas finns det ingen fråga eller utmaning som vi inte kan tackla effektivt.”

OECD/G20 BEPS-projektet levererar lösningar för regeringar att täppa till luckorna i befintliga internationella regler som tillåter företagsvinster att "försvinna" eller på konstgjord väg flyttas till miljöer med låg eller ingen skatt, där företag har liten eller ingen ekonomisk aktivitet. Intäktsförluster från BEPS uppskattas försiktigt till 100-240 miljarder USD årligen, eller motsvarande 4-10 % av de globala intäkterna från bolagsskatter. Nästan 100 länder och jurisdiktioner arbetar för närvarande i det inkluderande ramverket för BEPS för att implementera BEPS-åtgärder i sin inhemska lagstiftning och bilaterala skatteavtal. Det stora antalet bilaterala fördrag gör uppdateringar av fördragsnätverket på bilateral basis betungande och tidskrävande.

Den nya multilaterala konventionen kommer att lösa detta problem. Det kommer att ändra befintliga bilaterala skatteavtal för att snabbt genomföra de skatteavtalsåtgärder som utvecklats under OECD/G20 BEPS-projektet. Fördragsåtgärder som ingår i den nya multilaterala konventionen inkluderar de om hybrida missmatchningsarrangemang, fördragsmissbruk, permanent etablering och förfaranden för ömsesidig överenskommelse, inklusive en valfri bestämmelse om obligatoriskt bindande skiljeförfarande, som har tagits upp av 25 undertecknare.

De första ändringarna av bilaterala skatteavtal förväntas träda i kraft i början av 2018.

Annons

OECD är depositarie för den multilaterala konventionen och stöder regeringar i processen för undertecknande, ratificering och genomförande. Varje signatärs ståndpunkt enligt konventionen finns nu tillgänglig på OECD:s webbplats. I slutet av 2017 kommer OECD att tillhandahålla en databas och ytterligare verktyg på sin webbplats, vilket underlättar tillämpningen av konventionen för skattebetalare och skatteförvaltningar.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend