Anslut dig till vårt nätverk!

Brott

#Europol tar ner betalkortsbedragare

DELA MED SIG:

publicerade

on

En framgångsrik operation som tog ner ett internationellt kriminellt nätverk av betalkortsbedragare genomfördes av spanska och bulgariska myndigheter mot organiserad brottslighet, med stöd av Eurojust och Europols European Cybercrime Centre (EC3). Ungefär 3 000 EU-medborgare drabbades av det kriminella nätverket, med förluster på minst 500 000 euro.

Som ett resultat av den gränsöverskridande aktionen greps 31 misstänkta (21 i Spanien, 9 i Bulgarien och en i Tjeckien) och 48 husrannsakningar (14 i Spanien och 34 i Bulgarien) genomfördes. De misstänkta hade utrustning som användes för att förfalska betalkort, betalkortsdataläsare-inspelare, skummare, mikrokameror, enheter för att manipulera bankomater, samt kontanter och många förfalskade kort.

Mellan 2014 och 2017 installerade det kriminella nätverket skumningsenheter på i genomsnitt 400 uttagsautomater varje år, för att kopiera och klona uppgifterna på bankkorten. De förfalskade korten användes sedan för att göra illegala transaktioner i 200 uttagsautomater utanför EU, främst i USA, Dominikanska republiken, Malaysia, Indonesien, Vietnam, Peru, Filippinerna och Costa Rica.

Under utredningen säkerställde Eurojust nära kontakter och samordning mellan åklagar- och utredningsmyndigheterna i Spanien och Bulgarien. Europol stödde fallet genom att tillhandahålla skräddarsydda underrättelseanalyser och expertis till utredarna och distribuera mobila kontor på plats till Spanien och Bulgarien. Flera samordnings- och operativa möten ägde rum innan aktionen vid Eurojust och Europol. På grund av de krävande utredningsåtgärder som bedrivs på internationell nivå inrättades en gemensam utredningsgrupp (JIT) mellan de samarbetande länderna med hjälp av Eurojust och Europol.

Steven Wilson, chef för EC3 på Europol, sa: "Polisstyrkor i EU använder Europols unika verktyg för att säkerställa att elektroniska betalningstransaktioner blir säkrare. Vi investerar kontinuerligt mer resurser i denna viktiga supportplattform och nu ser vi resultatet av detta viktiga arbete.'

Francisco Jiménez-Villarejo, nationell medlem för Spanien på Eurojust, sa: "Denna framgångsrika operation bekräftar Eurojusts åtagande att skydda EU-medborgarnas tillgångar från att hamna i händerna på cyberbedragare. Ett helt kriminellt nätverk togs ner och kan, som ett resultat av det, inte längre lura oskyldiga offer, tack vare de spanska och bulgariska åklagarmyndigheternas gemensamma ansträngningar och det värdefulla stödet från deras nationella kontor hos Eurojust.

 

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend