Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

#EuropeanSolidarityCorps: Jobb och praktikplatser på rätt spår

DELA MED SIG:

publicerade

on

Ett halvår efter att EU-kommissionen lanserade den europeiska solidaritetskåren och efter matchningen av frivilliga placeringar som startade i mars 2017, drar nu också tusentals jobb- och praktikplatser igång.

För detta ändamål stöder Europeiska kommissionen två projekt som leds av den italienska och franska offentliga arbetsförmedlingen, som kommer att erbjuda ett solidaritetsrelaterat jobb eller praktik i ett annat EU-land till upp till 6000 XNUMX ungdomar.

Employment, Social Affairs, Skills and Labour Mobility Commissioner Marianne Thyssen said: “The European Solidarity Corps is about creating more and better opportunities. I am happy that starting from today, with the kicking off of the occupational strand, the Corps is offering its full potential to our young people. In co-operation with Public Employment Services and partners on the ground, we will offer thousands of young people a concrete opportunity for a job or traineeship in solidarity-related fields across Europe. This will allow them to develop their skills and increase their future labour market prospects.”

Education, Culture, Youth and Sport Commissioner Tibor Navracsics said: “I am delighted to see the European Solidarity Corps growing. The occupational dimension now makes it complete. We know that many young people in Europe are eager to help others, and that this engagement will have positive knock-on effects for themselves. Participating in the European Solidarity Corps will prove to be a valuable experience for young Europeans at the start of their careers.”

De två projekt som leds av Franska offentliga arbetsförmedlingen (Pôle Emploi) och Italienska nationella byrån för aktiv arbetspolitik (ANPAL) bring together public employment services and organizations from different member states, such as employers’ organizations and training institutes, to provide job or traineeship offers in solidarity-related areas to young people between the age of 18 and 30. Selected participants will be able to engage in a broad range of activities such as healthcare, social integration, environmental protection, assistance for migrants and refugees, or food aid in another EU country. The projects will reach out to employers, ensure the matching of candidates and provide financial and other types of support, such as training, to participants. The projects are funded with more than €14 million from the Sysselsättning och social innovation program.

Tidslinje och nästa steg

De två projekten pågår fram till mars 2019.

Annons

Parallellt vidareutvecklas och konsolideras den europeiska solidaritetskåren. Målet är att tillhandahålla 100,000 2020 placeringar i slutet av XNUMX.

Erfarenheterna från de två nya projekt som lanseras kommer att hjälpa till att lägga grunden för utrullningen av den europeiska solidaritetskåren till 2020. De två projekten kommer att fortsätta att stödja unga människor att hitta gränsöverskridande placeringar fram till våren 2019 och kommer att arbeta tillsammans med andra projekt om yrkesplaceringar för Europeiska solidaritetskåren.

Bakgrund

Under hans 2016 State of the Union-tal, kommissionsordförande Juncker tillkännagav inrättandet av en europeisk solidaritetskår som erbjuder ungdomar mellan 18 och 30 år möjligheten att delta i ett brett utbud av solidaritetsaktiviteter i hela EU.

Sedan dess lanseras den 7 december 2016, har mer än 32,000 XNUMX ungdomar gått med i European Solidarity Corps. I mars 2017, matchning med organisationer började; sedan dess har cirka 11,500 460 deltagare kontaktats och 100,000 placeringar antagits. Målet är att 2020 XNUMX ungdomar ska delta i den europeiska solidaritetskåren i slutet av XNUMX.

Den 30 maj 2017 presenterade kommissionen en förslag att sätta den europeiska solidaritetskåren på en fast grund, med en budget på 341.5 miljoner euro för åren 2018–2020 och en särskild rättslig grund. Dessutom föreslog kommissionen att utöka möjligheterna för ungdomar. Förutom att erbjuda volontärarbete, praktikplatser och arbetsförmedlingar, kommer den europeiska solidaritetskåren i framtiden också att erbjuda deltagarna möjligheten att starta egna solidaritetsprojekt eller att vara volontär som grupp.

För att förbereda sitt förslag lanserade kommissionen både en öppen onlineundersökning och riktade konsultationer med intressenter, vilket avslutades i en Intressentforum. Förslaget till ett utkast till förordning måste nu antas av Europaparlamentet och rådet innan det kan träda i kraft. I deras gemensam förklaring, har EU-institutionerna åtagit sig att genomföra förslaget i slutet av detta år.

Mer information

FAKTABLAD: Jobb och praktik under European Solidarity Corps: hur det fungerar och hur man går med

Faktablad: För den europeiska solidaritetskåren framåt

Faktablad för organisationer

MEMO: Frågor och svar om den europeiska solidaritetskåren

MEMO: Att ta den europeiska solidaritetskåren framåt: Frågor och svar

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend