Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

#Russia: Kommer Vladimir Putins höga ekonomiska mål att uppnås?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vladimir Putin är en stor del av sin popularitet i Ryssland tack vare "var av enastående välstånd ”han ordförande mellan 1999 och 2006. Det är en epok som sannolikt inte kommer att upprepas, eftersom Putin inte längre har fördelen med att skyta ner oljepriserna, men den ryska presidenten är ändå staking hans fjärde mandatperiod på att öka ekonomin. I sin nationstatstal kort innan han valdes ut, redogjorde Putin för ett antal ambitiösa mål - inklusive att minska fattigdomsfrekvensen till hälften under sin sexårsperiod - och initiativ som syftar till att öka arbetstillfället och främja långsiktig ekonomisk tillväxt .

Den ryska ekonomin har förbättrats avsevärt sedan svansen som den skickades in av oljepriskraschen 2014. Aggressiv intervention från den ryska centralbanken lyckades knappt avvärja en djup lågkonjunktur, men den ryska ekonomin är fortfarande ömtålig, även när oljepriserna har ökat. Vissa observatörer har lagt skulden för denna fortsatta stagnation på Rysslands misslyckande att genomföra betydande ekonomiska och politiska reformer.

Ryssland förblir allvarligt beroende av export av fossilt bränsle, och dess rikedom är mycket koncentrerad: 111 miljardärer kontroll nästan en femtedel av landets resurser. Det finns ett relaterat, mindre diskuterat problem som försenar framstegen: de bittra striderna som ofta bryter ut mellan oligarker, som myrar sina företag i kaos och avskräcker investeringar. Att stödja den ryska ekonomin kommer att kräva en samordnad insats som inte bara involverar Kreml utan också deltagande av dessa ofta krigande och konkurrerande oligarker.

En särskild oligark verkar vara avsedd att testa Kremlens tålamod. Vladimir Potanin, som äger 32.9% av metalljätten Nornickel och fungerar som VD, är det plockning en kamp med Nornickels näst största aktieägare, aluminiummagnat Oleg Deripaska. Potanin augmented hans andel i Nornickel med 2%, i ett drag som släpps av Deripaska i strid med ett 2012-aktieägaravtal. Londons högsta domstol förväntas avgöra tvisten i början av maj och besluta ödet för företaget 30 miljarder dollar.

Tvisten är felaktigt när Norilsks huvudprodukt, nickel, tar fart på internationella marknader på grund av dess tillämpningar i elbilar. Trots att han tjänat som företagets verkställande direktör kan Potanin hamna alltför distraherat av hans domstol i London än att fokusera på att utforma tillväxtstragier för Norilsk.

Men långt ifrån att vara en rent kommersiell tvist sträcker Potanins ensinnade önskan att kontrollera Nornickel årtionden tillbaka. han ramlade ut med länge affärspartner och nära vän Mikhail Prokhorov i 2007 i vad som var benämnd den ”största skilsmässa i ryska affärshistoria”, efter det att den senare var inbäddad i en call-girls-skandal i en eliteskidort. Potanins plan att fånga upp sin ex-partners 25-procentandel i företaget för en pittans var foiled när Prokhorov sålde den till Deripaska istället, sparkade iväg mer än ett decennium av försök från Potanins del att driva aluminiumföretaget ur Nornickel.

Annons

Striderna blev så dåliga att Kreml var tvungen att blanda sig i 2012, förmedling en ”fredsavtal”. Vapenvården tog in en tredje part, oligarken Roman Abramovich, för att fungera som buffertminoritetsägare, och införde en 5-årsperiod under vilken Abramovich inte kunde sälja sin andel. Nu när de fem åren har gått, är Potanin tillbaka till sina gamla knep, och återigen lägger han småaktiga klagomål över sitt företags välbefinnande.

I en ironisk vridning har Abramovich haft sina egna fula kämpar. Precis när han skrev sig in som tillfällig fred för Nornickel, var miljardärägaren till Chelsea FC indragen i en otäck domstolskamp med kollegoligarken Boris Berezovsky om andelar i oljetitan Sibneft. Deras spett sprang upp en juridisk flik på 100 miljoner £ blev den största stämning i brittisk historia och såg de två tidigare vänner och affärspartners slänga förolämpningar mot varandra. I likhet med Potanins långvariga nag, bevisade fallet både Abramovich och Berezovsky beredda att sätta upplevda personliga glider över bra affärer: Berezovsky tjänade sin rival med rättegångarna i en lyxig butik i London, glatt quipping "Jag har en present till dig".

De två mäns glamorösa livsstilar drogs ut i öppet i spektakulär detalj vid rättegången, som Abramovich beskriven hur han betalade för sin tidigare väns franska slott, privata jet charter och en hel mängd andra lyx, inklusive hans älskarinnas smycken. De är inte på något sätt de enda rika som rymmer de intima detaljerna i varandras liv för att lösa poäng, oavsett konsekvenserna för deras affärsintressen. I 2017, fraktmagneten Roman Trotsenko och fastighetsutvecklaren Sergei Polonsky drog ut det i domstolen över ett lyxhem som gavs en kvinna som de båda hade daterat efter att deras affärssamarbete gick söderut.

Denna slaga bickring kan ge saftigt foder för skvaller, men det kan få allvarliga ekonomiska konsekvenser. Dramatisk infighting som började med ett rörelse mellan far och son orsakas privatiseringen av oljeföretaget Bashneft ska försenas i 2016, beröva den ryska regeringen av desperat behövda medel för att fylla det budgethål som den hade kvar med efter år av låga oljepriser. Disharmoni lam oljeproducent TNK-BP i mer än ett decennium, vilket blockerar potentiellt lukrativa partnerskap och äventyrar dess kreditvärdighet. Nornickel är utmärkt resultat—Aktiens kurs fördubblades — under sin 5-åriga fredsavtal illustrerade bara hur allvarligt fejningen mellan aktieägarna deprimerade sin verksamhet.

Med Potanin nu villigt att riskera den stabiliteten - till och med att chansera för en förödande "shoot-out" som skulle se vinnaren tvingas köpa hela den andras insatser - är juryen fortfarande ute på om Putin kommer att gå in för att lugna Potanin ner, som han gjorde i 2012. Oavsett om han gör eller inte kunde sätta tonen för sin nya presidentperiod: med ekonomin högt på sin dagordning, kommer Kreml att låta våldsamma oligarker sabotera sina egna företags ekonomiska hälsa för deras personliga klagomål?

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend