"Direkta betalningar får bara gå till aktiva bönder", säger EESK, eftersom det kräver välfinansierad #CAP och särskilt stöd till unga jordbrukare

| Kan 28, 2018

Reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken måste stärka jordbrukarnas ekonomiska ställning samt deras ställning i försörjningskedjan. En stark välfinansierad jordbrukspolitik är avgörande för ett hållbart och livskraftigt jordbruk i EU. GJP: s bestämmelser måste locka och stödja unga jordbrukare och underlätta generationsförnyelse.

Detta inkluderar en stark första pelare som garanterar en rättvis inkomst för aktiva jordbrukare och ett incitament för leverans av offentliga varor och en andra pelare som motsvarar Cork 2.0-deklarationen och bättre stöder Europas landsbygdsområden. Det är avgörande att den gemensamma jordbrukspolitiken skyddar den inre marknadens funktion. men den framtida gemensamma jordbrukspolitiken måste också leverera till miljö, klimatförändringar och biologisk mångfald samt sociala frågor och sysselsättning i landsbygden.

Detta är utgångspunkten i EESK: s yttrande: Framtiden för livsmedel och jordbruk på reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken, som antogs vid plenarsammanträdet den 23 maj i Bryssel.

"Europeiska jordbrukare - familjejordbruk, små och medelstora företag, kooperativ och andra traditionella jordbrukssystem - måste kunna leva från sin jordbruksinkomst. Detta måste garanteras av rättvisa priser och starka direktstöd, medan den senare endast ska gå till aktiva jordbrukare och jordbruksföretag som är involverade i jordbruksproduktionen enligt objektiva kriterier och regionala metoder och som levererar offentliga varor. Det räcker inte att bara vara ägare till jordbruksmark, säger Jarmila Dubravská, föredragande för yttrandet.

EESK kräver en stark finansiering av den gemensamma jordbrukspolitiken, en verklig förenkling och varnar för åternationaliseringen

"EESK stöder en stark, välfinansierad jordbrukspolitik och en ökning av EU: s budget till 1.3% av BNI i linje med tillväxten i EU: s ekonomi. Tillräcklig finansiering av den gemensamma jordbrukspolitiken måste tillhandahållas för att hantera låga inkomster för jordbrukare och jordbruksarbetare, inflation och eventuella brister, liksom ytterligare krav på miljö och klimatförändringar, säger medföredragande John Bryan.

"För EU-jordbrukarna är det kritiskt viktigt att lagstiftningsförslagen innebär en verklig förenkling av de mest byråkratiska delarna av den gemensamma jordbrukspolitiken", tillade Bryan, som särskilt nämnde kontroller på plats. EESK föreslår en fullständig omformning av kontrollsystemet på gårdsnivå, vilket gör det mer effektivt och mindre byråkratiskt genom att använda förbättrad ny teknik. Enligt sin uppfattning har den föreslagit en förteckning över mycket specifika frågor för genomförandet.

"Vi stöder ett omfattande riskbaserat kontrollsystem, men det måste vara effektivare och ge råd och incitament innan sanktionerna", berättar Bryan.

Subsidiaritet får inte undergräva den gemensamma jordbrukspolitiken eller den inre marknaden. Det bör endast gälla medlemsstaternas planer för att genomföra målen för den gemensamma jordbrukspolitiken, vilket ger dem en viss flexibilitet att anta betalningsalternativen för första och andra pelaren så att de passar bäst på jordbrukets typer, strukturer och förhållanden i respektive land, med beaktande av dess naturliga förutsättningar och miljö. EESK stöder emellertid inte medlemsstaternas överföring av medel från pelare II till pelare I. Det kräver snarare en rimlig nivå av medfinansiering av andra pelaren för alla medlemsstater.

"Den välfungerande inre marknaden får inte utsättas för risker. Renationalisering skulle leda till större pris- och marknadsdivergens ", understryker Dubravska. För att förhindra bedrägerier och för att göra det möjligt för konsumenterna att fatta välgrundade val kräver EESK obligatorisk märkning av jordbruksprodukter och livsmedels ursprung. Bryan hänvisade i detta avseende till internationella handelsavtal där EU accepterar livsmedelsimport som inte uppfyller EU: s livsmedelssäkerhets-, miljö- och arbetsnormer. "EU måste driva en mer sammanhängande strategi mellan den gemensamma jordbrukspolitiken och handelspolitiken", betonade han.

Jordbrukare - bevarande av våra naturresurser

11 miljoner bönder, som skapar 22 miljoner jobb direkt på gårdarna och ytterligare 22 miljoner jobb inom den bredare livsmedelssektorn i Europa påverkas av reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken. I många landsbygdsområden spelar skogar och skogsbruket en avgörande roll.

Hållbart och livskraftigt jordbruk är en viktig sektor, inte bara när det gäller livsmedelsproduktion utan även när det gäller markförvaltning och tillhandahållande av offentliga varor samt miljöskydd av våra resurser för vatten, mark, luft och biologisk mångfald. Den gemensamma jordbrukspolitiken måste därför återspegla de viktigaste målen och målen i FN: s säkerhetsdokument och Parisavtal.

Unga bönder och kvinnor - framtiden för landsbygdsutveckling

EESK föreslår därför att jordbruksbiståndet för unga jordbrukare och generationsförnyelse förbättras. Det ger vissa relevanta förslag i sitt yttrande, till exempel en ökning av 25% -tillägget för unga jordbrukare i pelare I. införandet av ett pensionssystem i pelare II, inbegripet en bestämmelse om ett landmobilitetssystem Tilläggsinkomst i form av en utbetalning i fem år för ungdomar som etablerar små gårdar som producerar för lokala marknader. innovation och kunskapsöverföring. EESK kräver dessutom att åtgärder införs i den gemensamma jordbrukspolitiken som syftar till att uppmuntra kvinnor att komma in i jordbruket.

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: ,

Kategori: En framsida, Lantbruk, Ekonomi, EU, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK)

Kommentarer är stängda.