Anslut dig till vårt nätverk!

Lantbruk

Konkurrens – #Agriculture – Kommissionen publicerar en rapport om tillämpningen av konkurrensreglerna inom jordbrukssektorn

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska kommissionen har publicerat den första rapport om tillämpningen av konkurrensreglerna inom jordbrukssektorn. Rapporten visar att de europeiska konkurrensmyndigheternas arbete kan hjälpa jordbrukare att få bättre villkor när de säljer sina produkter till stora köpare eller kooperativ.

De viktigaste resultaten av rapporten gäller (a) de europeiska konkurrensmyndigheternas arbete, (b) undantag från konkurrensreglerna för producent- och branschorganisationer och (c) sektoriella verktyg inom jordbruksindustrin. På grundval av insikterna från rapporten kommer kommissionen att fortsätta sin dialog med intressenter inom jordbrukssektorn, såväl som med medlemsstaterna, Europaparlamentet och rådet, om framtida politiska val när det gäller tillämpningen av konkurrensreglerna på jordbrukssektorn. Kommissionen kommer också att intensifiera sin övervakning av marknaden, särskilt när det gäller kollektivavtal som segmenterar den inre marknaden.

Competition Commissioner Margrethe Vestager said: “This report provides key insights into the valuable work that European competition authorities have been doing in the agricultural sector, especially in protecting farmers from anti-competitive behaviour and ensuring farmers and consumers can benefit from a fully open internal market. We will continue the work together with the national competition authorities.”

Agriculture and Rural Development Commissioner Phil Hogan said: “Strengthening the position of the farmer in the food supply chain, in a market oriented policy context, is of utmost importance.  This report highlights how agricultural law and competition law go hand-in-hand in achieving fairer and more efficient outcomes for both producers and consumers. Let us not forget that farmers have a special place insofar as competition law is concerned. Recognized producer organizations can help them strengthen their position in the food supply chain”.

Ett fullständigt pressmeddelande är tillgängligt nätet på alla EU-språk.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend