Anslut dig till vårt nätverk!

Banking

Parlamentet: Övervakar #EUBanking tillsynsmyndigheter

DELA MED SIG:

publicerade

on

Andrea Enria kommer att söka stöd från parlamentsledamöter den 29 november för att bli ordförande för ECB:s tillsynsråd med ansvar för att övervaka hälsan hos EU:s största banker.    

Andrea Enria (avbildad) fick stöd av parlamentsledamöter den 29 november för att bli ordförande i ECB:s tillsynsråd med ansvar för att övervaka hälsan hos EU:s största banker.

Enria fick stöd av parlamentets ekonomiska utskott för posten den 20 november. Den 57-årige italienaren, som för närvarande är chef för den europeiska bankmyndigheten, kommer också att behöva stöd från rådet för att ersätta Danièle Nouy som ordförande för banktillsyn, med start den 1 januari 2019.

Banktillsyn på EU-nivå

Europeiska centralbanken (ECB) började utföra tillsynsfunktioner 2014 i ett första steg mot inrättandet av en bankunionen i Europa. Medan alla banker tidigare var föremål för tillsyn av sina nationella myndigheter, placerade beslutet att inrätta en enda tillsynsmekanism de banker som ansågs vara mest betydelsefulla för euroområdet under direkt tillsyn av ECB.

Flytten syftade till att säkerställa att bankerna var sunda, att hela systemet var stabilt och att samma krav gällde för alla stora spelare.

Närvarande, 118 banker står under ECB:s direkta tillsyn och listan uppdateras ständigt. Dessa banker är antingen de största i sitt hemland, har mer än 30 miljarder euro i totala tillgångar eller har betydande gränsöverskridande verksamhet. Andra mindre betydande banker står fortfarande under tillsyn av nationella bankmyndigheter.

Som tillsynsmyndighet har ECB befogenhet att utföra inspektioner för att kontrollera bankernas efterlevnad av EU:s regler, kräva att banker avsätter ytterligare kapital för att minska riskerna och kan till och med dra in banklicenser.

Annons

ECB är ansvarig inför parlamentet för utförandet av sina tillsynsuppgifter. Den utarbetar en årlig rapport om banktillsyn som presenteras för ledamöterna i en offentlig utfrågning. Tillsynsrådets ordförande kommer regelbundet till möten i den ekonomiska kommittén för att svara på frågor från parlamentsledamöter.

Arbete att utföra

Många banker i EU drabbades hårt av den ekonomiska och finansiella krisen som startade 2008. En del kämpar fortfarande med att hantera lån som inte betalas tillbaka.

I sitt uttalande inför den ekonomiska kommittén den 20 november sa Enria att rensa dåliga tillgångar från bankernas balansräkningar och främja integration i sektorn som sina två prioriteringar för jobbet. "Bankunionen kommer inte att överleva om nästa kris får oss att fortfarande hantera ett arv av dåliga tillgångar från den föregående eller med en marknad som är segmenterad efter nationella linjer," sade han.

Enria försökte också skingra tanken att banker kan vara för stora för att tillåtas gå i konkurs. "Banker kan mycket väl misslyckas ... en banks fallissemang är inte nödvändigtvis ett misslyckande för tillsynsmyndigheten," sa han.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend