Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

#EUJapanRelations - Nytt handelsavtal gryning av en ny era

DELA MED SIG:

publicerade

on

Flygfoto över affärsporten med lastkran med lastkran i containerfartyg © AP-bilder / Europeiska unionen-EP Handel mellan EU och Japan kommer att få en stor uppgång © AP-bilder / Europeiska unionen-EP 

Förbindelserna mellan EU och Japan kommer att få en stor hiss med undertecknandet av ett större handelsavtal och ett strategiskt partnerskap.

Även om EU och Japan redan har goda relationer, har de gått med på att uppgradera sitt partnerskap mot en bakgrund av ökande internationella spänningar och protektionism.

Det föreslagna handelsavtalet kommer att göra det lättare för europeiska företag att exportera till Japan, medan ett planerat strategiskt partnerskap kommer att öka samarbetet om gemensamma utmaningar som säkerhet och miljö.

Europaparlamentsledamöterna kommer att rösta på båda avtalen under plenarsammanträdet i december. Rådet måste också godkänna dem innan de kan träda i kraft.

Handel

EU-företag exporterar mer än € 58 miljarder värde av varor och € 28bn i tjänster till Japan ett år, men handelsavtalet kommer att öka detta ytterligare genom att avlägsna återstående handelshinder. Detta inkluderar att eliminera 90% av taxorna på mer än 90% av EU: s export till Japan. Detta förväntas spara EU-exportörer om € 1bn i tullar per år. Dessutom kommer Japan att erkänna den särskilda statusen för mer än 200 europeiska jordbruksprodukter från specifika regioner, kända som geografiska indikationer. Åtgärder kommer också att vidtas för att sänka icke-tariffära hinder, till exempel genom att förlita sig på internationella standarder snarare än specifika japanska krav.

Ledande ledamot Pedro Silva Pereira, en portugisisk medlem av S & D-gruppen, sa att avtalet ingicks vid en viktig tidpunkt: ökad protektionism och en oregelbunden handelspolitik av USA: s president Donald Trump. Detta avtal utgör också en möjlighet för Europeiska unionen (EU) i Asien-Stillahavsområdet, särskilt eftersom USA: s utträde ur det regionala frihandelsavtalet Trans-Pacific Partnership (TPP) och hjälper till att främja EU-värden och höga standarder i regionen. ”

Annons

MEP sade att avtalet handlar om mycket mer än bara stimulerande handel: "Detta avtal kommer inte bara att främja närmare bilaterala ekonomiska band, men också konkret samarbete om hållbar utveckling som kampen mot klimatförändringar. Avtalet kan dessutom förbättra samordningen om multilaterala frågor med Japan och hjälpa till att forma regler för den globala ekonomin i enlighet med våra höga normer och gemensamma värderingar för respekt för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsregler. "

Strategiskt partnerskap

Det strategiska partnerskapsavtalet är en rättsligt bindande pakten, som omfattar samarbete om en rad frågor. Ledande ledamot Alojz Peterle, en slovensk medlem av EPP-gruppen, sa: "[Det] kommer att fördjupa samarbetet med Japan inom nyckelsektorer, behandla ämnen som klimatförändringar, hälsoforskning och it-brottslighet. Detta partnerskap är ett svar på aktuella globala utmaningar som överskrider gränser och bekräftar också vårt engagemang för en internationell, reglerbaserad ordning. ”

Modell för andra länder

Båda parlamentsledamöterna sa att de såg avtalen som möjliga modeller för samarbete med andra länder.

Silva Perreira sade: "Det är det första EU-handelsavtalet med ett åtagande att genomföra Parisavtalet för att bekämpa klimatförändringar och med dedikerade kapitel om företagsstyrning och små och medelstora företag. Avtalet upprätthåller också EU: s höga normer för miljöskydd, konsumentskydd, livsmedelssäkerhet och arbetsrätt, skyddar offentliga tjänster och respekterar rätten att reglera. "

Peterle sa: ”De två överenskommelserna har varit möjliga eftersom EU och Japan är likasinnade partner med gemensamma värderingar av demokrati och en gemensam vision för global handel och samarbete ... höga standarder och beredskapen att ta itu med nuvarande globala utmaningar borde vara hörnstenen i framtida samarbetsavtal. ”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend