Anslut dig till vårt nätverk!

Corporate skatteregler

#EUMercosur handelsuppgörelse riskerar att underblåsa skatteflykt – studie

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den senaste i raden av studier som beställts av Europaparlamentets vänstergrupp (GUE/NGL) som tittar på EU-beskattning håller på att lanseras, med fokus på de problem som kan uppstå under ett frihandelsavtal mellan EU och Mercosur, MEFTA .

Written by three Argentines – financial crimes investigator Magdalena Rua plus economists Martin Burgos and Verónica Grondona – ‘MERCO-SCAM – How the EU-Mercosur Free Trade Agreement would encourage illicit financial flows’ avslöjar den stora potentialen för skatteflykt och andra otillåtna finansiella flöden om ett avtal skulle slutas mellan EU och Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay.
Det viktigaste fyndet inkluderar:

  • Det läckta utkastet till MEFTA verkar gynna lösa skatte-, finans- och valutaregleringar;
  • I huvudsak kommer den föreslagna MEFTA att vara mycket lik frihandelsavtalet mellan EU och Andinska gemenskapen om varor, tjänster, finansiella tjänster och kapitalrörelser.
  • the negotiators’ objectives are to liberalise and deregulate control mechanisms – conveniently overlooking many aspects in the negotiating articles that would make tax-dodging and money-laundering possible;
  • kapitalkontroller skulle begränsas och spekulativa finansiella tjänster skulle liberaliseras. Samtidigt skulle det kunna begränsa möjligheterna för länder i avtalet att identifiera de stater med höga nivåer av skatteflyktsmöjligheter och ekonomisk sekretess, samt andra åtgärder för att förhindra otillåtna finansiella flöden, skatteflykt och penningtvätt;
  • med Mercosurs fyra utvecklingsländers lager av finansiell tillgång till havs under 2017 som översteg 853.7 miljarder USD, medan det genomsnittliga årliga utflödet från dessa länder mellan 2008-2017 var cirka 56.4 miljarder USD, är det mycket pengar som lämnar blocket och berövar länderna skatt som sedan inte kan återinvesteras;
  • på samma sätt når beståndet av offshoreförmögenheter för vissa EU-medlemsstater upp i biljoner (Luxemburg: 12.6 biljoner dollar, vilket motsvarar 20185 % av BNP; Nederländerna ligger på 10.1 biljoner dollar, 1228 % av BNP), risken för finansiell instabilitet är hög när stora belopp av in- och utflöden förblir obeskattade. MEFTA skulle därför kunna förvärra problemet för båda sidor;
  • studien undersöker också de olika komponenterna i olagliga finansiella flöden och presenterar en uppskattning av problemet med eventuella ökade flöden av kapital, tjänster och varor som skulle äga rum inom MEFTA, och;
  • De befintliga och mycket flexibla skattesystemen och liberaliserade finans- och valutasystem skulle kunna underlätta dessa flöden, liksom EU- och Mercosur-länder som är välkända skatteparadis och/eller jurisdiktioner för finansiell sekretess.

Studien innehåller också politiska rekommendationer om att täppa till kryphålen för att bekämpa skatteflykt, otillåtna finansiella flöden och penningtvätt.

Commenting on the study, GUE/NGL’s Matt Carthy (Sinn Féin, Ireland) said: “The rumours of the death of the EU-Mercosur free trade agreement have been greatly exaggerated. It has already been announced that a technical meeting between the partners will take place on 10th December, following informal discussions at the G20 summit.

"Jag har många problem med det föreslagna avtalet, som jag har kämpat mot tillsammans med irländska bönder och civilsamhället – inte minst den brasilianska regeringens och den högerextrema militaristen Jair Bolsonaros politik. EU kan inte göra anspråk på att främja universella värderingar av mänskliga rättigheter och jämlikhet samtidigt som det gör handelsavtal med en sådan regering”, tillade han.

“The report we are launching today makes it clear that this agreement will also have a seriously detrimental impact on both partners in terms of the liberalization of the financial services sector, dismantling mechanisms that have been put in place to prevent capital flight, and combat tax-dodging and money-laundering.”

“The authors demonstrate how this liberalization will allow billions more euros to be moved offshore to tax havens and secrecy jurisdictions, whilst also increasing the threats to financial stability among both trading blocs,” he concluded.

Annons

Denna studie är den senaste i en serie av GUE/NGL-beställda studier som undersöker skatteflykt och skatterättvisa som omfattar rollen av Stora fyra kontorsföretag, CCCTB, EU:s skatteavtal med utvecklingsländer, Apples skatteflykt och panama Papers under det senaste året. Du kan läsa mer om täckningen genom att besöka särskild webbplats om skatterättvisa.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend