#EUMercosur trade deal risker bränsle skatt dodging - studie

| December 6, 2018

Det senaste i en serie studier som inrättats av Europaparlamentets vänstra grupp (GUE / NGL), som undersöker EU: s beskattning, inleds med fokus på de problem som kan uppstå i ett frihandelsavtal mellan EU och Mercosur, MEFTA .

Skriven av tre argentiner - utredaren Magdalena Rua plus ekonomer Martin Burgos och Verónica Grondona - "MERCO-SCAM - Hur frihandelsavtalet mellan EU och Mercosur skulle uppmuntra olagliga finansiella flöden" exponerar den stora potentialen för skatteförstöring och andra olagliga finansiella flöden om en överenskommelse skulle ingås mellan EU och Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay.
Det viktigaste resultatet är:

  • Det läckta utkastet MEFTA tycks gynna lösa finans-, finans- och utbytesbestämmelser.
  • I huvudsak kommer den föreslagna MEFTA att vara mycket lik den frihandelsavtalet mellan EU och Andinska gemenskapen om varor, tjänster, finansiella tjänster och kapitalrörelser.
  • Förhandlararnas mål är att avreglera och avreglera kontrollmekanismerna - med tanke på många aspekter i förhandlingsartiklarna som skulle kunna göra skatteförstöring och penningtvätt möjlig.
  • kapitalkontrollen skulle begränsas och spekulativa finansiella tjänster skulle liberaliseras. Samtidigt kan det begränsa möjligheterna för länder i avtalet att identifiera stater med höga nivåer av skatteflykt och finansiell sekretess samt andra åtgärder för att förhindra olagliga finansiella flöden, skatteflykt och penningtvätt.
  • med Mercosurs fyra utvecklingsländers lager av offshore finansiell förmögenhet i 2017 överstigande US $ 853.7 miljarder, medan mellan 2008-2017 den genomsnittliga årliga utflödet från dessa länder var omkring $ 56.4 miljarder, det är mycket pengar som lämnar blocket, berövar länderna av skatt som inte kan återinvesteras
  • På samma sätt kommer beståndet av offshoreförmögenhet för vissa EU-medlemsstater att uppgå till trillioner (Luxemburg: $ 12.6 triljon, vilket motsvarar 20185% av BNP, Nederländerna vid $ 10.1 triljon, 1228% av BNP), risken för finansiell instabilitet är hög när stor mängd in- och utflöden förblir obeskattad. MEFTA kan därför förvärra problemet för båda sidor.
  • Studien granskar också de olika komponenterna i olagliga finansiella flöden och presenterar en uppskattning av problemet med eventuella ökade kapitalflöden, tjänster och varor som skulle äga rum inom MEFTA.
  • De befintliga och högt flexibla skattesystemen och de liberaliserade finans- och utbytesregimerna skulle kunna underlätta dessa flöden, liksom EU-länder och Mercosur-länder som är kända skatteparadis och / eller finansiell sekretess jurisdiktioner.

Studien innehåller också politiska rekommendationer om att stänga smutthullarna för att bekämpa skatteförstöring, olagliga finansiella flöden och penningtvätt.

GUE / NGL: s Matt Carthy (Sinn Féin, Irland) sa att "Rykten om döden av frihandelsavtalet mellan EU och Mercosur har varit kraftigt överdriven. Det har redan meddelats att ett tekniskt möte mellan parterna kommer att äga rum den 10 december, efter informella diskussioner på G20-toppmötet.

"Jag har många problem med den föreslagna affären, som jag har kampat mot tillsammans med irländska bönder och det civila samhället - inte minst policyn från den brasilianska regeringen och den högra militaristen Jair Bolsonaro. EU kan inte göra anspråk på att främja universella värderingar för mänskliga rättigheter och jämställdhet samtidigt som handeln görs med en sådan regering ", tillade han.

"Den rapport som vi lanserar idag gör det klart att detta avtal också kommer att få en allvarlig negativ inverkan på båda parter när det gäller liberalisering av sektorn för finansiella tjänster, avvecklingsmekanismer som har införts för att förhindra kapitalflyg och bekämpa skatt -dodging och penningtvätt. "

"Författarna visar hur denna avreglering tillåter att miljarder fler euro flyttas offshore till skatteparadis och sekretess jurisdiktioner, samtidigt som de ökar risken för finansiell stabilitet bland båda handelsblocken," avslutade han.

Denna studie markerar det senaste i en serie av GUE / NGL-bestyrda studier som undersöker skatteflykt och skattejustering som omfattar den roll som Stora fyra kontorsföretag, CCCTB, EU: s skattefördrag med utvecklingsländer, Apples skatt dodging och den panama Papers under det senaste året. Du kan läsa mer av täckningen genom att besöka särskild webbplats om skatt rättvisa.

Taggar: , , ,

Kategori: En framsida, Corporate skatteregler, Brott, Ekonomi, EU, Pengatvätt, Skattefusk, Beskattning