I handelskrig är länder som #Kazakstan fortfarande öppna för affärer

| Januari 11, 2019

Kampen mellan öppenhet och isolation i världshandeln är inget nytt. Globalt intresse för så kallade "handelskrig" har dock ökat mycket sent, på grund av ökningen av spänningarna mellan Kina och USA. Nyligen har båda länderna infört en serie tariffer på produkter, bland annat från varningar från IMF och andra att detta "krig" skulle kunna avsevärt minska den globala tillväxten, skriver Yerkin Tatishev, grundande ordförande i Kustokoncernen.

För mitt inhemska Kazakstan är ett starkt engagemang för öppenhet och ett samarbetsmönster för handel grundläggande faktorer för vår framväxande framgång och en del av det som gör Kazakstan unik. Den ekonomiska integrationen med alla våra nära grannar, och även några länder längre bort som Vietnam, har gjort det möjligt för oss att locka till sig betydande direktinvesteringar och utveckla vår utveckling, samtidigt som vi utnyttjar vår geografiska närhet till mer än 2-miljarder konsumenter.

Naturligtvis är Kazakstan mest känd för sin råvaruexport, särskilt olja, uran och andra kritiska metaller. Till viss del tack vare dessa resurser är landet djupt integrerat i den globala ekonomin - men som vi vet kan det vara risker att förlita sig på råvaror för ekonomisk tillväxt. Idag måste vi göra mer för att diversifiera den kazakiska ekonomin med hjälp av hållbara resurser och kraften i komparativ fördel för att skapa långsiktiga källor till rikedom och inkomstökning, särskilt i underutvecklade områden i vår ekonomi. Kort sagt, vi måste sätta vårt enormt rika land tillbaka till jobbet och återkalla vårt stolta arv om att använda och respektera det landet - att bygga en modern och integrerad jordbruksekonomi.

Kazakstan har idag över 180 miljoner hektar av territorium lämplig för jordbruksproduktion, och endast 20 miljoner blir aktivt odlade. Denna statistik ensam gör oss unika i världen och stavar ut hur djup möjligheterna är. Bredvid oss ​​är miljontals krävande konsumenter i Ryssland, Kina, Mellanöstern och på andra håll törstiga för högkvalitativa och hälsosamma jordbruksprodukter - allt från icke-GMO-grödor och frukter till hälsosam, naturligt upphöjd nötkött, lamm och andra proteiner.

Det finns få sektorer som är mer globalt sammankopplade än jordbruket - där jordbrukare, ranchers, leverantörer och distributörer delar ansvaret för ett fullständigt resultat. Möjligheten att driva och handla fritt är därför avgörande för den livsdugliga industrin. När befolkningen och köpkraften ökar, så måste det globala behovet att expandera och investera i regioner med outnyttjad jordbrukspotential, till exempel Kazakstan.

På Kusto Group är det därför vi har bestämt oss för att ta stöten och investera i att hjälpa till att skapa en modern jordbruksekonomi. Baserat på den enorma framgången som platser i Nebraska, i USA, där ett enda stat kan bidra med upp till $ 30 miljarder i ekonomisk produktion per år, är vi övertygade om att Kazakstan kan göra detsamma eller ännu bättre.

Nyligen inledde vi ett joint venture-partnerskap med det amerikanska företaget Baumgartner Agriculture Science and Service (BASS), en ledande icke-GMO-fröproducent, som kan tillhandahålla exakt rätt frön för lokala odlingsförhållanden över ett produktsortiment. Rätt frön kombinerat med rätt jordbruksmetoder - inklusive modern bevattning - betyder högkvalitativt och pålitligt foder för våra Black Angus raser vid KazBeef, en jordbruksavdelning av Kusto Group. Hela denna komplexa värdekedja ser vi möjligheter till tillväxt av andra stödjande företag som kommer att bidra till att nya arbetstillfällen går in i sektorn.

Naturligtvis kan företagen i en öppen ekonomi driva sin egen öppenhetspolitik och söka partnerskap och samarbeten - precis som vi gjort. Och för Kazakstan att verkligen nå sin stora jordbrukspotential, måste dessa produkter nå exportmarknader och nya konsumenter. Det är därför jag välkomnar vår regerings inställning till att bygga och stödja en öppen, handelsbaserad ekonomi.

Handel öppenhet är en tvåvägsgata. När länderna handlar fritt följer andra former av samarbete och positiva relationer bildas. För framväxande ekonomier ger handelskopplade medel möjligheterna att bekämpa fattigdom, sänka arbetslösheten och öka produktiviteten och möjligheterna för boende.

I Kusto Group har jag, med mina kollegor, grundat och utvecklat ett företag som tar en internationell syn samtidigt som den dra nytta av lokal kompetens. Öppen handel, både i vårt ursprungsland, Kazakstan, och de många länderna i vår verksamhet nu, har varit avgörande för vår tillväxt. Denna erfarenhet har visat att det är helt möjligt att både stödja inhemskt företag och utforska och expandera till nya marknader - vare sig det sker genom joint ventures eller utbyte av bästa praxis.

Taggar: , , , , , , ,

Kategori: En framsida, Ekonomi, skisserat, Aktuell artikel, Kazakstan